Hvězda (rc)

by - 1/28/2015

Tato a pod ní dalších 8 recenzí patří do první várky znovu publikovaných recenzí ze starého blogu, které sem v rámci velkého stěhování přesunuji. Za pár dní čekejte i druhou várku, kterou samozřejmě proložím nějakým článkem jiného typu. Některé recenze jste asi už četli, i tak mě ale moc potěší, když si přečtete třeba ty, které jste třeba propásli :)
A berte v potaz, že jsou to mé začátečnické recenze, takže to přeci jenom je trochu jiná kvalitka. Každý nějak začínal :D ... Řazeno chronologicky. Enjoy it :)
"Podle ostatních jsem prý skvělá, talentovaná, prostě okouzlující, ale já si tak rozhodnu nepřipadám, spíš naopak." <--- To vás má mimochodem už na začátku odradit od téhle knížky :D





Autorka: Alex Flinn
Nakladatelství: Moba
Počet stran: 228
Rok vydání: 2006/USA, 2014/ČR
Vázaná (ale taková ztuha ohebná, laicky řečeno :D)

První dojmy
O autorce
Anotace - děj
Postavy
Můj názor
Hodnocení
100%
60%
Abych pravdu řekla, hlavní důvod, proč jsem po knize vlastně sáhla, je obálka. Strašně, strašně se mi líbí. Na obrázku možná nevypadá tak pěkně, ale ve skutečnosti je prostě dokonalá. Chvíli jsem váhala, jestli si mám knižku vzít, protože knihy na čtení rozhodně mám. Ale nakonec jsem ji vzala, i když mi tenhle typ knih není zcela po chuti. To kvůli té obálce... :3
Alex Flinn je mladá autorka novel pro mladé. Do dnes již napsala 10 knih, které byly publikovány.
Flinn se narodila v Glen Cove, New York a vyrostla v Syosset, New Yorku a Miami, na Floridě. Ve věku pěti let začala přemýšlet o tom, že by chtěla být spisovatelkou a začala přispívat svým úsilím do časopisů. Ve dvanácti letech se odstěhovala do Palmetto Bay, na Floridu, na předměstí Miami, kde stále žije. 

V novém bydlišti měla problém najít na nové škole kamarády, později na toto řekla, že je to zkušenost, která ji hodně inspirovala k psaní, zejména kniha Breaking Point.Vystudovala Miami-Palmetto High School a studovala v oboru divadelního umění programu s názvem PAVAC (Performing A Visual Arts Center), který inspiroval některé její knihy, Diva. Vystudovala University of Miami (operu), pak šla na právnickou školu v Nova South Eastern University, a poté šla na právní praxi na 10 let. Po praxi odchází a věnuje se, na plný úvazek k psaní (po přijetí její třetí knihy.)
Je vdaná za Eugene Flinna a má dvě dcery.
(zdroj: www.databazeknih.cz)
Někdy se blog stane tím jediným místem, kde se můžete bez obav svěřit se vším, co vás trápí. Tak to aspoň dělám já.

Podle ostatních jsem prý skvělá, talentovaná, prostě okouzlující, ale já si tak rozhodnu nepřipadám, spíš naopak. Jsem průměrná roztleskávačka, která má za sebou totálně nepovedený vztah s klukem, co lítal z problému do problému. Navíc ty moje věčné diety končící pokaždé stejně – jojo efektem.

A pak se to stalo – dostala jsem se na vysněnou uměleckou střední v Miami! Všechno se může změnit k lepšímu, ale jak mám přesvědčit svou matku, že zpívání je to jediné, co mu v životu opravdu baví? 
Caitlin - mám ji popsat, tak jak na mě působí, nebo tak jak na mě působit má???? Má působit: nesmělá, opatrná, nevydařeným vztahem poznamenaná, ale cílevědomá, houževnatá a silná dívka, opravdu talentovaná co se zpívání týče, dříve obtloustlá, ale nyní pohledná a štíhlá. (Na mě už působí trochu odlišně)
Valerie - Caitlina matka, sebevědomá, sobecká, namyšlená, chová se na 25, obléká na 13 let, neustále nafintěná, prahnoucí po obdivu a dokonalosti.
(konečně!)
Já věděla, že tahle knížka nebude pro mě. Akorát na ni budu nadávat, hlavně na Caitlin, takže vlastně ani nechápu, proč jsem si Hvězdu půjčovala. Ona je ta kniha vlastně hodně čtivá a zábavná, taková oddechovka, příběh pěkný, závěr také povedený, ale...

(Upozornění: Může obsahovat spoilery - i když o nic nepřijde, pokud si je přečtete)
Nehorázně mě rozčiluje Caitlin. Má sice vypadat jako ustrkovaná a skromná dívka, která má neuvěřitelný talent na zpívání a jde si za svým snem. Jenže z knihy vyplývá, že doopravdy v závěru umí všechno, na co jenom sáhne. O sobě má rozhodně nemalé mínění. Já osobně bych si ani nedovolila řešit, jestli náhodou nejsem až moc dobrá na ostatní. Kdo o sobě takhle uvažuje, tak je snob a u mě totálně propadl. Navíc všichni Caitlin věčně obdivují, jak je strašně skvělá, že zpívá tak krásně, že vypadá dokonale, že je strašně nadaná, šikovná, PROSTĚ NAPROSTO BEZCHYBNÁ A SKVĚLÁ. Na víc si Caitlin doma pořádně hraje na ubližovanou chudinku, na matku (ta je taky šibnutá, to je fakt) věčně řve, ve všem musí mít vždycky pravdu (a má). Dřív sice byla tlustá, ale jakmile zhubla, tak okamžitě byla princeznou krásy, prostě naprostá modelka.

Zkrátka postavy (hlavně Caitlin a matka) jsou tak dokonalé ploché, že bychom je mohli použít třeba na dálnici místo betonu. A předvídatelné a neuvěřitelně dokonalé, až se mi dělají mžitky před očima. Jistě, nikdo by asi nechtěl číst o ošklivé a tlusté holce, ale zase se to s tou dokonalostí nesmí přehánět. Pak to působí příliš nerealisticky.
Kniha by byla moc pěkná, kdyby se to nezkazilo dokonalostí a nezchybností Caitlin. Ale jen to jen můj názor...
Obálka
Kniha


You May Also Like

6 komentářů

  1. Na dálnici místo betonu :'D To je povedená hláška :D
    Kniha by asi taky nebyla moc pro mě ale ta obálka je vážně úžasná. Už jsem ji viděla párkrát v knihkupectví. Ale aspoň si mě varovala abych si ji nekupovala, pokud je hlavní postava popsaná tak jak je, tak to nazdar :D
    Vážně dobře napsaná recenze :) Máš to tak propracované, hoodně se mi to líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to díky :D Ale on se asi používá spíš asfalt, než beton, že? :D Hvězdě prý předchází i nějaká další kniha a to třeba trochu mění pohled na věc, ale mě představa, že bych měla číst ještě něco dalšího o Caitlin, docela děsí...

      Vymazat
  2. Takových recenzí:OO
    Zkusím je přes víkend všechny přečíst!:DD
    O téhle knížce jsem už slyšela, ale nikdy mě moc nelákala, a ted po tvé recenzi už vůbec:D
    Ale pěkně napsaná je:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, když je člověk přetahuje ze starýho blogu, tak to naskáče :D
      To držím palce! :D
      Díky :)

      Vymazat
  3. Bezvadná recenze :D Fakt pobavila.
    sice obvykle recenze na knihy moc nečtu ale tohle bylo bezva :D
    Celkem ráda věci které se mi nelíbí kritizuji.
    A s radostí spřátelím :D máš úžasný blog.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :)
      Jojo, pořádně něco zkritizovat, to je super věc :D
      Super, hned si tě zapíšu :)

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)