0.4 Soumrak civilizace (rc)

by - 3/03/2015




Mike Lancaster / Egmont / 180 stran

Vydáno 2011 (VB) a 2012 (ČR) / Point 4 - 1. díl / měkká vazba (e-kniha)

Sci-fi / Fantasy





„Jmenuju se Kyle Straker a už neexistuju."
Tak začíná příběh Kylea Strakera nahraný na starých magnetofonových páskách. Můžete si myslet, že ty pásky jsou nějaký nepovedený vtip. Ale možná jsou dokladem historie minulého světa.

Ale pokud ty pásky mluví pravdu, pak to znamená, že všechno, co si myslíme, že víme, je lež.

A když je všechno lež, míníme tím také sebe?

Nahrajte se zpět do světa nové generace.




Můj názor

Existují dva typy knih. Jedny se čtou skoro samy, nemusíte nijak moc nad nimi uvažovat, stačí si jen prostoduše užívat příběh. A pak jsou ty knihy, které vyžadují jistou dávku přemýšlení, ať už nad příběhem a rozuzlením, či nad popisovaným problémem. 0.4 Soumrak civilizace patří do té druhé skupiny. Útlá (i když na čtečce je to tloušťkou knih trochu složitější), pouze 180-ti stránková knížečka v sobě ukrývá něco obrovského. Celé to může ze začátku znít jako hloupost, jako laciná sci-fi, ale jakmile dočtete poslední řádek, v hlavě se vám usídlí hloubavá otázka: A co když - čistě teoreticky - to pravda být může? Koneckonců možné je všechno.

0.4 je zvláštní ve všech směrech. Samozřejmě příjemně zvláštní. Anotace mě uchvátila okamžitě, slibovala totiž nevšední a originální knižní zážitek. Přepis z magnetofonových pásek? S takhle pojatou knihou jsem se ještě nesetkala, takže za mě velké plus. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
POZNÁMKA - "Coldplay"
O´Brien přesvědčivě vysvětluje pojem "Coldplay" - složeninu slov "cold" (chladný, neosobní) a "play" (hra) - jakožto divadelní či hudební vystoupení vyznačující se naprostou nepřítomností jakýchkoliv skutečných pocitů či prožitků.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ze začátku jsem měla docela problém pochopit, kdo jako čtenář jsem. Nakonec jsem usoudila, že jsem jakoby někdo v budoucnosti po 21 století, o kterém je v knize řeč, ale je zmiňováno jako dávná minulost, což dokazují i praštěné vysvětlivky ohledně nějakých pojmů použitých v knize. Dozvíme se, co je to reality show, golf, nebo jsme odkázáni na Chadwickovu poučnou dějepisnou práci "Co NEjedli? Maso jako potravina". Právě v tomhle okamžiku mě knížka přišla strašně ujetá (a dokonale propracovaná). Viz "Coldplay" a "Teletubbies".


Nevěřili byste, jak je neuvěřitelně složité napsat své dojmy z knihy a přitom nic neprozradit, protože z anotace se člověk nedozví skoro nic. Nejdřív mi kniha připomínala jeden sci-fi film s mimozemšťany, který jsem kdysi viděla. Nebylo taky divu, všechno  nasvědčovalo tomu, že jde o mimozemšťanskou invazi akorát digitálně přes počítače. Ale tak to není, přátelé! Nejenže je knížka praštěná a originální každým coulem, ona je totiž i naprosto nepředvídatelná a rozuzlení, které nám Mike Lancaster/Kyle Straker předloží, by vás nenapadlo ani ve snu. A je pořádně děsivé, naprosto šílené, ale přece jenom ne zcela nemožné. Přinejmenším fascinující myšlenka.

Pokud má kniha nějaké mínusy, pak je to její délka. Samozřejmě nemám ráda zbytečně roztahané knihy, ale v případě 0.4 by mi 50 stránek na vrch vůbec nevadilo. Přišlo mi, že sotva jsem se začetla, už jsem se musela s knihou loučit (a věřte, že jsem se začetla okamžitě, protože Kyleův poutavý styl vyprávění ani nic jiného nedovoloval). Nejvíc se tato útlost projevuje na konci, protože mě by docela zajímalo, jak se naši hrdinové vypořádávají s životem po té velké události. Pár stránek tomu sice věnováno bylo, ale spíš tak obecně.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POZNÁMKA: "Teletubbies"
O tomto termínu existuje velká spousta nejrůznějších teorií, ale žádná není nijak uspokojivá. Nebo dokonce průkazná. Kepple je přesvědčen, že se jedná o slovo hluboce náboženského významu označující společenství bohů či bohyň uctívaných téměř výhradně dětmi, jak uvádí ve svém eseje "Panteon Teletubbies". (...)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Už jsem toho řekla dost (a to jsem původně netušila, jak dám dohromady dva odstavce). Poslední má slova budou zní asi takhle: 0.4 je úžasná, čtivá, napínavá a nepředvídatelná kniha s naprosto originálním pojetím. Rozuzlení vás dostane, protože s něčím takovým jste se asi ještě nesetkali. Já teda fakt ne. Myslete si, co chcete, stejně vás autor na konci dostane. Škoda jen, že knize nebylo dopřáno většího prostoru. Potřebovala by to.



Hodnocení

Obálka (dá se u e-knihy vůbec hodnotit obálka?)
80%

Kniha
90%

Za e-knihu moc děkuji KNIHCENTRU. Velmi si jí vážím.
 






Pozor, pozor, povýšila jsem na udávání zdrojů! :)

http://www.egmont.cz/knihy/0-4-soumrak-civilizace/
http://www.databazeknih.cz/knihy/point-4-0-4-soumrak-civilizace-127681
http://knihcentrum.cz

You May Also Like

12 komentářů

  1. Na tuhle knihu už mám taky políčeno :).
    Čísla je fajn kniha, sice je to od začátku takový hodně ponurý a smutný, ale je tam trochu dobrodružství, napětí... celá kniha má pár much, ale když jsem začala uvažovat nad tím, co se mi na tom nelíbí dostala jsem se ke konci knihy, který to všechno zvedl a určitě mě navnadil na další díl. Takže doporučuju ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za názor :) Já jsem si domů pořídila všechny tři díly, tak doufám, že mě nezklamou :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Knížku jsem nedávno četla a získala si mě právě tím, že je taková jedinečná a zvláštní :) Moc se mi líbila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Právě jedinečnost a zvláštnost jsou její největší klady :)

      Vymazat
  3. No počkám až bude v knihovně...já na to sci-fi moc nejsem =)
    http://ggeek.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No.. Já a sci-fi, to je složitější, protože mě se zalíbí vždycky jen něco z tohoto žánru, něco zas úplně odsoudím. Ale 0.4 se mi zrovna líbilo :)

      Vymazat
  4. Kniha pôsobí pomerne originálne, čo je rozhodne veľké plus. Prekvapuje ma, že je útlejšia, ale vyzerá pútavo napriek niektorým nedostatkom. Pekná recenzia ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) No, tenká je fakt hodně, nebo aspoň já bych jí uvítala delší

      Vymazat
  5. Knihu jsem taky četla a měla jsem na ni celkem podobný názor.. i když jsem ji hodnotila o něco hůř. Kniha se mi četla dost špatně, ale nešlo tu o styl, spíš o neschopnost mojí čtečky, protože vzhledem k tomu, že u e-knih z knihcentra nedokáže rozkódovat diakritiku.. ehm, no, nedokázala jsem se začíst, protože jsem u každého třetího slova musela v duchu projíždět veškeré písmena s háčky a čárkami a přemýšlet, co to slovo znamená. Taky mi to přišlo občas trošku nerealistické.. optické dráty vylízající z kůže? (nebo co to bylo..) No, bylo to trošku čudné. Ale pravda je, že nápad byl super a ten konec mě prostě dostal - ještě hezky dlouho po tom jsem nad tím přemýšlela :)
    Jinak přepis z magnetofonových pásek.. no, trošku mi to připomělo Kroniku Cartera Kanea, kde se jednalo o přepis záznamu na kazetách :)
    Super recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje (respektive babiččina) čtečka naštěstí funguje tak jak má, jinak bych taky asi nebyla zrovna nadšená, kdybych musela luštit každé třetí slovo. Nechceš třeba zkusit napsat, aby ti to zasílali v jiném formátu? Jestli to teda pomůže :D
      Ok, uznávám, že ty optický dráty byly docela... zajímavé :D
      Taky, taky, dočetla jsem a přemýšlela. Vracelo se to ještě několik dní a já se občas rozhlížím kolem sebe, jestli neuvidím záblesk nějaké zastaralé verze. Jsem prostě mimořádně cvaklá. :D
      Díky :)

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)