Arkádie - procitnutí (rc)

by - 4/30/2015





 Kai Meyer / Fragment /  344 stran

Vydáno r. 2015 / Arkádie - 1. díl / e - kniha

Young Adults





Alcantarové a Carnevarové – dva mafiánské klany, které proti sobě bojují po celé generace.
Rosa Alcantarová přilétá na Sicílii ke své rodině, aby tam začala nový život. V letadle se seznamuje s Alessandrem Carnevarem. Jeho chladný půvab a animální elegance Rosu fascinují a zároveň zneklidňují. 
Rosa se učí nemilosrdné zákony mafie, ke které její rodina patří. Dozvídá se šokující pravdu, která se týká nejen Alessandra, ale i jí samotné. Neuvěřitelnou skutečnost o arkádských dynastiích, jež mají počátek ve starých antických bájích...
Překoná zakázaná láska staletou nenávist?




Můj názor


Když jsem si četla anotaci, přiznám se, že jsem čekala něco jiného...


K pozitivům knihy rozhodně patří zajímavě zvolené prostředí - Sicílie, mafiánské klany. Díla s mafiánskou tématikou čtu opravdu jen zřídka, proto jsem si řekla, že vůbec nebude na škodu rozšířit si obzory a počíst si něco o Cose nostře. Také musím uznat, že jsem Arkádii louskala poměrně snadno a rychle, autor má poměrně čtivý styl, ale i tomu musíte dát čas.

Což je zřejmě vše, co jsem k pozitivům nalezla. Nestává se mi moc často, abych hned na začátku objevila v knize nepřekonatelný problém. Arkádie je bohužel výjimkou, neboť její postavy mi pily krev a nezlepšilo se to ani po 300 stranách. Marně jsem se snažila nalézt k Rose nebo Alessandrovi nějaké sympatie, ale kde nic, tu nic. Jejich vztah mi přišel příliš jako vztah Romea a Julie, v překladu: Nedal se vydržet.
  
Sami musíte uznat, že s nesympatickými postavami se kniha čte těžce. Ale já přesto neztrácela optimismus a dál pevně doufala třeba v dobrý příběh. Opět jsem byla zklamaná. Netvrdím sice, že arkádské dynastie jsou špatný nápad, ale chtělo by to lepší zpracování! Celý příběh jsem vnímala jako neměnnou rovnou linku, která se táhne pořád dál. Žádné vystupňování, rozuzlení atd. Tuto jednotvárnost občas narušovaly větší či menší akce, které ovšem postrádaly návaznost na ty ostatní a děj se pak jevil jako velmi členitý bez jednotné zápletky. Ano, nad zápletkou stále ještě dumám. 

V nějaké jiné recenzi jsem se dočetla, že konec opravdu stojí za to, takže jsem se pochopitelně na něj těšila. Nebylo na co. I závěr mě zklamal, napětí tam sice bylo, akce proběhla, ale jelikož jsem celý příběh předtím nedokázala vnímat jednotně a návazně, konec jsem prožila jen jako další kapitolu z kroniky Arkádských dynastií.

Do Procitnutí se pusťte jen tehdy, kdy budete mít trpělivosti a shovívavosti nadbytek. Než se totiž konečně dozvíte, o čem postavy mlží už nejméně 10 kapitol, trochu se načekáte. Jediné, co mě přinutí přečíst si další díly, jsou tajemné náznaky o TABULE a dírách v davu. Zmínka o nich padla sotva třikrát, ovšem mě pokaždé velmi fascinovaly. Knihu mohu doporučit jen jako odpočinkovou a nenáročnou četbu s pořádnou dávkou romantiky alá Romeo a Julie.

Hodnocení

Obálka
85%

Příběh
55%

Za e-knihu bych chtěla moc poděkovat KNIHCETRUM.cz

Zdroje obrázků:
http://www.knihcentrum.cz/
http://www.geekshirts.cz/motivy/tricko/cosa-nostra/
http://www.fragment.cz/novinky/beletrie-pro-deti-a-mladez/fantasy-sci-fi-horory-dystopie/arkadie/arkadie-procitnuti-e-kniha-s536097155
http://www.stoplusjednicka.cz/sicilske-palermo-kmotrovo-mesto-na-ohnivem-ostrove





   

You May Also Like

17 komentářů

  1. Hmm, o tejto knihe som už tuším počula, ale nezaujala ma a po prečítaní tejto recenzie už vôbec nie. Celkom určite nemám chuť prekúsavať sa knihou so všetkými negatívami, ktoré si tu vypísala. Nabudúce želám šťastnejší výber (ale vidím, že čítaš Dárce a ten sa mne ohromne páčil :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dárce se mi taky moc líbil! Jen ten konec byl takový zvláštní... Ale třeba to byl záměr autorky. :D
      Od Arkádie se toho nedá opravdu moc čekat. Ale číst se dá :D

      Vymazat
    2. Áno, asi chcela, aby sa s tým každý vysporiadal po svojom.

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, Arkádii jsem četla, nebyla to špatná kniha, ale čekala jsem trochu víc.

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze :)

    Odp.- NA tyto témata vůbec se strašně těžko hledají slova..Také doufám, děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavá recenze.. :) knihu už jsem párkát zahlédla, ale zatím jsem ještě o jejím přečtení neuvažovala. A zatím se můj názor nezměnil.. nesnáším, když nesnáším hlavní postavy! :DD

    OdpovědětVymazat
  5. O knížce jsem slyšela, no odradil mě ten červený nápis na obálce, ten ty obálky tak kazí, že pak ty knížky ani nečtu! :D (Jsem hrozná. :D)
    Ale no jéje, trpělivosti se v sobě asi nedokopu, ačkoliv námět je rozhodně zajímavý.
    Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jim, zdá se, na těch červených nápisech docela hodně záleží :D
      Námět je zajímavý, ale tím to asi tak končí, no... :D
      Díky :)

      Vymazat
  6. Skvělá recenze :) Ráda bych si tuhle knížku přečetla :)

    OdpovědětVymazat
  7. Knížku chci číst, tak jsem koukla jenom na hodnocení, promiň. :/

    OdpovědětVymazat
  8. Četl jsem a víceméně souhlasím. Postavy mi vadily, ale arkádské dynastie se mi líbily. A TABULA mě taky zaujala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, že někdo souhlasí :D Mě TABULA hodně zaujala proto, že se o ní skoro nemluvilo, jen sem tam nějaké matoucí náznaky :D

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)