Past (rc)

by - 5/30/2015





Andrew Fukuda / Fragment / 352 stran

Vydáno r. 2015 / Hon - 3. díl / brožovaná obálka

Sci - fi / horory



Jak zůstat na živu ve světě, kde jsou lidé považováni za pochoutku a všichni touží po jejich krvi?
Gen, Sisy, David a Epap společně se zbylými dívkami z Misie ujíždějí vlakem neznámo kam. Bojují o holý život a snaží se zachránit jeden druhého a současně svoji jedinou naději: lék. Vědí, že šance na uzdravení jejich blízkých a na lepší svět pro všechny existuje. Stačí jen dostat se k cíli a nevběhnout do pasti.
Osud Genovi chystá i další překvapení – znovu se setkává se Září, jeho první láskou a současně tím nejnebezpečnějším protivníkem…



Můj názor

Je to tady! Závěrečný díl jedné z nejlepších sérií, co jsem za poslední dobu četla. Na jednu stranu se mi do knihy moc nechtělo, protože jsem věděla, že to je úplně poslední díl z Genova světa a pak už nic, na druhou stranu jsem byla natolik zvědavá, že jsem nakonec podlehla a raději se rychle pustila do čtení. Už samotná obálka k tomu sváděla, protože se opět moc povedla.

Ani třetí díl nezklamal, co se čtivosti týče. Hltala jsem stránku za stránku, kapitoly ubíhaly rychlostí blesku. Fukuda má úžasný styl psaní, takže se do příběhu ponoříte během mrknutí oka. A pak jsem najednou byla na konci a... Zklamalo mě, že jsem knihu neprožila hlouběji.

Ano, musím říct, že příběh Pasti je velmi zdařilý, spousta napětí, útěků před soumračníky, scény, kdy jsem doslova nadskakovala hrůzou. Dynamičnost a plynulost celé knihy je jejím nejvýraznějším kladem. Díky tomu se také četla tak dobře. Rozuzlení mě samozřejmě dostalo, nepředvídatelné jako vždy, tohle autor prostě umí. Také se mi líbily nepatrné náznaky pravdy zmiňované už od začátku, avšak nikdy mě nenapadlo, jaká je skutečnost. Past rozhodně nespadá do kategorie knížek plných klišé, kdy pravdu odhalíte už v polovině. Tady si musíte pěkně počkat až na konec a teprve pak budete mít stoprocentně jasno.

Ale se nemohu vyhnout ani kritice... Druhý díl nasadil laťku příliš vysoko a po sérii infarktů z jednotlivých zvratů mě i celkem obrnil. Sice jsem psala, že mě rozuzlení překvapilo, ale celkový zážitek z knihy je oproti pocitům z Kořisti velmi slabý. Emoce ze čtení nebyly tolik silné, příběh jsem spíš vnímala jako plynoucí neměnnou linku - úprk sem, úprk tam (ačkoliv to byly velmi napínavé úprky). Myslím, že všechno kolem odhalení GLUPANa se dalo popsat mnohem výživněji. Chybí mi tam ten ohromný šok, nechápavé zírání do prázdna, marné ptaní se proč?. V závěru jsem tedy z knihy lehce zklamaná, po druhém díle jsem čekala něco víc. Avšak věřím, že když si knihu přečtu třeba znova, prožitek bude větší. 

Závěrem chci říct, že kniha jistojistě stojí za to, je to zdařilé zakončení skvělé série, ačkoliv se nedá považovat za nejlepší díl. Co je ovšem dalším ohromným plusem, Fukudovi se konečně podařilo uhladit všechny nesrovnalosti a díky tomu vypadá Past mnohem ucelenější. Rozhodně se máte na co těšit, knihu mohu s radostí doporučit.


Hodnocení

Obálka
90%

Kniha
80%

Za recenzní výtisk bych chtěla moc poděkovat:


Odkaz

You May Also Like

18 komentářů

  1. Jak říkám, chystám se na to, tak jsem to jen tak proletěla, ale zdá se, že to není špatné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně není, jak jsem psala v recenzi, Past mohu doporučit :)

      Vymazat
  2. Z trilógie som nečítala ani jeden diel, takže neviem obsahovo posúdiť, každopádne som rada, že sa ti kniha páči a že séria je dobre ukončená :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli jsi tuhle sérii nečetla, určitě to naprav, myslím, že nebudeš zklamaná :)

      Vymazat
  3. Sry, recenzi si přečtu až později, teď mám tu knížku na poličce a musím jí zrecenzovat, tak nechci žádný spoily :D
    Hlavně jsem ti chtěla napsat, jestli se mnou pořád ještě počítáš :D Já už affs nevedu, ale tvůj blog se mi moc líbí, takže k tobě budu chodit normálně, jen bez té praštěné "smlouvy" :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že si čtení náležitě užiješ :)
      Jasně, počítám s tebou, ráda se na tvém blogu občas zastavím, skouknu nové články a okomentuju :)

      Vymazat
  4. Parádní recenze :D Podle mě je Past nejlepší díl série. A jsem asi jediná, komu se druhý díl líbil nejméně :D

    OdpovědětVymazat
  5. Fuj, to jsem se teda lekla... :D horory nejsou můj šálek čaje :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to přímo horor, nebo spíš není účelem knihy čtenáře k smrti děsit, ale uznávám, že některé pasáže jsou opravdu nervydrásající a děsivé :)

      Vymazat
  6. Vypadá to jako dobrá kniha určitě zkusím ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. to budu muset doporučit ségře, má horory ráda :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já si tu sérii snad seženu. Už jen kvůli tobě. :D Skvělá recenze. :3

    OdpovědětVymazat
  9. Pěkná recenze :) knihu jsem nedávno dočetla a recenze na ni mi furt leží v rozepsaných... souhlasím s tebou v tom, že na Kořist to prostě nemá :) Mě chytla ještě o něco míň, hrozně dlouho jsem se nemohla začíst...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvoji recenzi jsem před chvílí četla a moc se mi líbila :) Máme podobný názor :)

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)