The 100: Seriál vs. kniha

by - 7/06/2015


Ahoj,
v tomto článku bych se chtěla věnovat také něčemu ze seriálového světa. Ačkoliv obecně seriály moc nesleduji a málokterý mě dostatečně zaujme, v případě The 100 bych vám moc ráda sdělila svůj názor. Respektive jsem se rozhodla porovnat knižní a zfilmovanou podobu příběhu o 100 mladých lidech, kteří jsou posláni na Zemi, aby zjistili, jestli je po dlouhých letech od nukleární války opět obyvatelná.

Asi všichni tuší, že pro The 100 se stalo knižní předlohou dílo od spisovatelky Kass Morgan Prvních sto. Už jenom název je poměrně podobný a dává člověku tušit, že kniha a seriál budou mít něco společného, i když ne zrovna mnoho.


Tempo umírajícího šneka
Mě se do spárů dostala nejprve papírová verze. S chutí jsem se pustila do čtení, což obvykle dělám s každou knihou. Byla jsem nemile překvapená hned několika věcmi: způsobem vypravování, který autorka zvolila, množstvím postav, kteří se ujali vypravěčské role a neustálými exkurzemi do minulosti toho a oné. Orientovala jsem se asi jako slepec 50 metrů pod hladinou oceánu. Nakonec jsem se na ni nesnažila pochopit zamotané vztahy, ani minulost čtyř hlavní postav, pouze jsem se soustředila na současný příběh. Na to, že kniha má úctyhodných 280 stran, se v ní událo opravdu minimálně. Kass se spíše soustředila na řešení všemožných mezilidských vztahů, ale čeho je moc, toho je jednoduše moc.
Prvních sto tak nasadilo tempo spíše umírajícího šneka.

Letíme rychlostí světla
Seriál má s knihou vlastně společného pramálo. Největší rozdíl je asi v tom, jak rychle se odvíjí děj. Zatímco v Prvních sto se klidně celá stránka věnovala jedinému gestu, v seriálu se naopak nikdo s ničím nepáře. Doslova během mrknutí se stu mladistvých delikventů podaří doputovat na Zemi a začít se zabydlovat. Tempo je vražedné, sem tam padne i nějaké jméno, abychom teda jako věděli, o koho se jedná, pořádné vysvětlení, proč se to děje, rozhodně neočekávejte. Šmik, šmik a jsme hotoví. Takže zatímco Prvních sto je vyloženě pohodička, v případě The 100 ani nestíháte sledovat, kdo právě pobíhá na place. Rychle měnící se scény, v každé vždy jen pár slov, které sotva stačí k divákově pochopení, zkrátka tempo rychlosti světla. A pak také postavy. Při čtení má každý své vlastní představy, nicméně zjištění, že Wesley je černoch, mi odhodilo bradu až k pupíku.

Na závěr bych chtěla říct, že seriál a kniha jsou tolik odlišné, že to snad už ani víc nejde. Číst Prvních sto je jako plout ve stojatém rybníce, sledovat The 100 je zase šílené a rychlé jako seskok při bungee jumpingu, já tedy nějak nestíhám držet krok. V knize bych některé pasáže s klidem vynechala, v seriálu bych jich zase hodně přidala. Nakonec jsou si obě podoby (doufám, že jediného a toho samého příběhu) odlišné jako den a noc.

Vybrat vítěze, knihu nebo seriál, je pro mě neřešitelná úloha, neboť každý má něco, za co musím pochválit, ale také něco, co mi opravdu vadí. Takže vám, kteří jste tak doposud neučinili, mohu říct jediné: Dejte šanci oběma verzím. Nevím, čím je lepší začít, já zvolila postup kniha ---> seriál.
A připadám si spokojená :)

You May Also Like

24 komentářů

  1. Ami: Mně kniha od začátku zarážela množstvím vypravěčských postav, takže jsem aspoň zkusila seriál, který se mi dost líbil. Přesto ale pořád váhám s knihou, protože se mi do ní pořád nechce, ale uvidím časem.
    Hezký článek!

    OdpovědětVymazat
  2. Seriál The 100 som poznala, ale nikdy som mu nevenovala pozornosť. Keď niekto povedal seriál, okamžite sa mi vybavila moja závislosť na Game of Thrones a ostatné šli bokom, alebo ma ani nenapadli.
    A už vôbec som netušila, že The 100 má knižnú predlohu :D
    Super článok, po knihe určite siahnem možno dám šancu aj seriálu.
    Tvoj blog sa mi veľmi páči, máme toho veľa spoločného. Určite ti dám sledovanie cez GFC.

    ➳Heroines Never Fade

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Game of thrones jsem taky sledovala, ale nedokoukala jsem celý seriál. Možná bych se k němu mohla vrátit! :D
      Určitě mu dej šanci :)
      Díky, díky, mco jsi mě potěšila :)

      Vymazat
  3. Četla jsem Prvních 100 a v seriále jsem už u druhé série.
    Připadá mi,že to co se stane v prvním díle seriálu je celá kniha Prvních 100.
    Každopádně abych se přiznala,tak se mi seriál líbí o hodně víc :)

    OdpovědětVymazat
  4. Sleduji seriál, jsem v polovině první série a moc se mi tedy líbí. Na knihu se chystám, i když si mě teď trochu odradila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem nechtěla! Knihu si přečti, aspoň si uděláš vlastní názor :)

      Vymazat
  5. Tohle bude asi jeden z mála případů, kdy bude seriál lepší než kniha. Knihu jsem totiž číst zkoušela, ale tak 60 stránek jsem dala a konečná. Nápad super, ale už se to prostě nedalo vydržet, táhlo se to neskutečně, nudila jsem se, moc postav a dějových linek...Na seriál se teprve vrhnu, ale už teď od něj mám dost vysoká očekávání, tak snad nezklame.
    - Eliza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měla naštěstí víc trpělivosti :D Ale táhlo se to, to je holý fakt.
      Doufám, že budeš se seriálem spokojená :)

      Vymazat
  6. Mně se kniha celkem líbila, ale četla jsem ji až po shlédnutí seriálu. Kniha spíš sleduje vzájemné vztahy a seriál je skvěle akční. Takže seriál mám asi radši :D

    OdpovědětVymazat
  7. Ja som knihu, žiaľ, ešte nečítala, ale rada by som si ju zakúpila a dala jej šancu. K seriálu som sa dostala cez Fay (spoluadminka blogu) a chytil ma hneď o začiatku. Už teraz sa neviem dočkať ďalšej série, aj keď Clarke ma poriadne štvala, nehovoriac o Lexe. A asi ako drvivá väčšina priaznivcov tohto seriálu si prajem, aby skončila Clarke s Bellamym. Ach, Bellamy. A máš pravdu, seriál má rýchlejší spád, ale len v prvej sérii. Druhá mi prišla ako zbytočné naťahovanie - teda minimálne prvých päť či šesť epizód, potom to nabralo grády a ja som to zbožňovala.
    Charlotte, http://faylotte.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dej jí šanci :)
      Bellamyho jsem si docela oblíbila už v prvním díle, ale jinak jsi na mě moc rychlá, tak daleko jsem se ještě nedostala :)

      Vymazat
  8. Knihu ani seriál jsem ještě nezachytila, ale doufám ,že se dostanu ke knize co nejdříve =)
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem ze seriálu The 100 viděla první sérii, bavilo mě to, ale na druhou už jsem nekoukala. Slyšela jsem ale, že hodně lidí si stěžovalo, že knížka se hrozně táhne.

    OdpovědětVymazat
  10. Nádherný článok! ♥ nejako som to spočiatku ani nezachytila, no ten seriál mi príde veľmi sympaický :)

    xoxo ♥ www.beingasanmonica.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  11. No mne na knihe tie veci, čo tebe, vôbec neprekážali. Práveže mi tá mozaika príbehov pripadala vcelku zaujímavá a aj zaujímavo spracovaná. Seriál mal na mňa istý čas silne návykový vplyv, ale už opadol.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasné, že hej, inak by stačil jeden žáner kníh pre všetkých a to by bola nuda :D

      Vymazat
  12. knihu jsem nečetla(takhle asi začíná každej komentář co nechávám na tvém blogu xD) ale seriál mám rozhodně v plánu. Tvoje myšlenky o seriálu i knize byly sepsány úžasně :D

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)