Dívka, která se třpytila (rc)

by - 8/21/2015



Po delší pauze opět zpátky! Doufám, že jste na mě nezapoměli :)



Lauren Beukesová / Jota / 368 stran

Vydáno r. 2015 / ebook

Mystery / Thriller

Harper získá v roce 1931 klíč od domu, který mu umožní cestovat časem. Nachází zde pokoj plný trofejí z vražd, které jednou spáchá – protože už je vlastně spáchal. Putuje časem od světové hospodářské krize třicátých let minulého století až po léta devadesátá a pronásleduje „zářící dívky“, mladé inteligentní a nadějné ženy „s potenciálem“. Pod dohledem je má od jejich dětství a zabíjí je až jako dospělé ženy. Vyprávění klouže dekádami tam a zpět. Vrah vedle těl zanechává obyčejné, ale přece zvláštní předměty a jiné trofeje si zase odnáší.

Kirby měla to štěstí, že Harperovo napadení přežila. Ví, že kromě toho, že se jedná o násilníka a psychopata, je na útočníkovi ještě něco zvláštního. Začne hledat další dívky, které však tolik štěstí neměly a podobná napadení nepřežily. S pomocí novinových výstřižků a rodin obětí pátrá po spojitostech s útočníkem a po jeho totožnosti. Jediného spojence nachází v novináři Danu Velasquezovi, který se jejím případem před léty zabýval. Kirby k němu přichází do redakce na stáž a jejich původně pracovní vztah se postupně začíná měnit v cosi osobnějšího.

Důkaz – Dům a jeho tajemství –, který Kirby nachází, se zdá neuvěřitelný. Ale pro dívku, která přežila vlastní smrt, není nic nemožné. Situace se mění v neprospěch Harpera, protože teď začne ona pronásledovat jeho. Tak dlouho dokud celou věc nedovede až do konce.


Můj názor

Dívka, která se třpytila patří přesně mezi ty knihy, které člověk dočte a chvíli zírá do prázdna, než se dokáže vzpamatovat. Ze začátku jsem vůbec netušila, co mám od díla čekat. Thrillery obecně moc nečtu, takže tento výběr byl pro mě spíš krok naslepo. Ano, pochopitelně jsem si přečetla anotaci a cítila se jí okouzlena, ale to přece ještě nebývá zárukou úspěchu.

V prvé řadě musím upozornit na to, že kniha je opravdu čtivá. Pohltí vás a vy si toho ani nevšimnete. A zároveň tolik nepochopitelná. Po pár kapitolách jsem došla k poznání, že nemá cenu snažit se obsáhnout celý příběh za každý cenu teď hned. Věřila jsem autorce, že mi pravdu postupně vyjeví. A tak jsem se nechala vést slovy, větami, odstavci a kapitolami. Kousek po kousku z různých úhlů se skládal fascinující a zároveň bizarně šílený příběh. Četla jsem téměř bez dechu. Konec přišel nečekaně. 

Příběh jsem pochopila jen do té míry, do které mi to bylo dovoleno. Líbí se mi, že tam pořád zůstává jistá rezerva, věci, kterým porozumět nemohu a snad ani nechci, protože pak by příběh o zářících dívkách a vyšinutém vrahovi ztratil své jedinečné a tajemné kouzlo. Další pozitivní věcí je zvolené časové období. Myslím si, že kdyby autorka pasovala knihu do současné doby, ztratilo by se zase kus té temnoty obestírající celý příběh.

O dívce, která se třpytila se dá říct mnoho. Pro mě je to naprosto originálně, dokonale promyšlený a čtivý příběh, který nedopřeje chvilku oddychu a je zároveň i pěkně graficky zpracovaný - tím myslím jak obálku, tak i zvolený typ písma atd. Je jako vlak, do které nastoupíte a jedete zběsilou rychlostí až do samého konce bez možnosti dřívějšího výstupu. Marně hledám jakákoliv negativa, protože pravda je taková, že jsem z knihy úplně paf. Jestli se chcete bát, Dívka je pro vás to pravé. Připraví vám totiž skvělý čtenářský zážitek a pak se ani nebudete se moc zbavit pocitu, že teď už jste v ohrožení pořád.

Skvostné literární dílo.

Hodnocení

Obálka
80%

Kniha
100%

Za e-knihu velice děkuji KNIHCENTRUM.cz



You May Also Like

15 komentářů

  1. Skvělá recenze! :)
    Ke knize bych se chtěla také dostat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Thrillery také moc nečtu, ale tenhle vypadá fakt zajímavě! :) A ta obálka mi přijde docela děsivá... :D Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dej mu šanci :) Obálka je prostě výstižná :D
      Díky :)

      Vymazat
  3. Výborná recenze :) Už se na knihu moc a moc těším jsem zvědavá co na ni budu říkat já. :)
    Blog:Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
  4. Je skvělé, že Ti kniha tak sedla! :) Přiznám se, že já měla pár výhrad, ale je jasné, že nic není čtení na míru pro každého. Ale souhlasím s tím časovým obdobím - je fakt, že odehrávat se to v dnešní době, nebylo by to tak docela ono :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná jsem taky nějaké výhrady měla, ale ono psát recenzi měsíc po dočtení.... Člověk detaily zapomene :D

      Vymazat
  5. Skvělá recenze, myslela jsem si, že tuhle knihu vynechám, ale teď už se rozmýšlím, jestli se do ní přeci jenom nepustit.

    OdpovědětVymazat
  6. Tuhle knížku si chci dlouho koupit, všude o ní píšou a doporučujou jí,.
    Moc pěkná recenze:)

    OdpovědětVymazat
  7. O knize slyším prvně, ale okamžitě putuje do mého to-read listu. Tvoje recenze mě navnadila a anotace mě zaujala... zkrátka, tohle je jedna z těch knih, kterou si prostě musím přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  8. teď ji zrovna mám otevřenou na straně 50... Jsem zvědavá, jak zapůsobí na mě. Perfektní recenze :)
    blog: http://darameganknihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)