Ostrov lhářů (rc)

by - 9/01/2015




E. Lockhartová / Host / 264 stran

Vydáno 2014 - originál, 2015 - ČR / ebook

Thriller / Román / Young adults

Přečtěte si to. A jestli se Vás někdo zeptá, jak to skončí, prostě LŽETE!

Báječná rodina Sinclairových.
Soukromý ostrov.
Velice bystrá dívka, se kterou je něco v nepořádku.

Skupina čtyř přátel - lhářů-, jejichž přátelství začne být destruktivní.
Revoluce. Nehoda. Tajemství.
Lži a další lži.
Pravá láska.

Pravda.


Můj názor

V praxi to teď u mě vypadá asi tak, že každému, kdo se aspoň trochu věnuje čtení, s výrazem zoufalého šílence půlhodinovým monologem vysvětluji, proč si musí Ostrov lhářů okamžitě a bezodkladně sehnat a přečíst. Protože každý, kdo tak neudělá, přichází opravdu o hodně. Ano, pochopili jste správně. Právě hodlám knihu vynést do nebes. Ale zároveň si na ni i ošklivě zanadávat, jelikož mi zlomila srdce.


"Vždycky udělej to, co se bojíš udělat."

Hned na začátek musím zdůraznit, že Ostrov lhářů je brilantně napsaný. Čte se skoro sám. Autorka má totiž velmi rozvinutou a bohatou slovní zásobu, používá celý arsenál metafor a vůbec prostě píše božím způsobem. Uhrančivě a tak... jinak. Ona si se slovy a větami hraje. Navíc dokáže výjimečně vykreslit atmosféru kolem příběhu a samotného ostrova, jedinečně popsat všechny hlavní hrdiny, aby byly nezapomenutelní a přirostli mi k srdci, což se později nejeví jako úplně dobrý nápad.


"Nepřijímej zlo, který můžeš změnit." 


Přátelství. A taky láska, která není v ničem ohraná, jak už to někdy u Young adults bývá. Dobře zvolené prostředí, plynulý a svěží příběh, napětí a tajemno, mnoho plnohodnotných citátů a hlubokých myšlenek, jazykové hříčky, přezdívky a zvláštní názvy, variace pohádek. Takhle bych mohla pokračovat dál. Ostrov lhářů má svoje kouzlo, působí smutně a depresivně a je mi tolik blízký.




Kniha je rozdělená do pěti částí. To, co se děje v prvních čtyřech, je bezpochyby zajímavé a čtivé. Ale pak přijde ta osudná pátá část a..


Ano, brečela jsem. Jako želva. Hloupě a naivně jsem si užívala toho idylického příběhu a pak se dostavila pravda, kterou jsem opravdu, ale opravdu nečekala. Autorka mi vyrvala srdce a pohodila na trávník, kde sebou házelo jako ulovená ryba. I přes ten šok a bolest musím přiznat, že je to ten nejlepší závěr, protože by mě nenapadl ani v nejdivočejším snu a zároveň je tak úžasně popsaný, jak to prostě umí jen E. Lockhartová. Klobouk dolů.

"Ne neber za odpověď."


Dobře, nebudu vás nutit do čtení tohoto skvostu. Je to na vás. Ale vězte, že přicházíte o mnoho. O příliš mnoho na to, abyste si Ostrov lhářů mohli jen tak nechat ujít.

Hodnocení

Obálka
90%

Kniha
100% + 10%

Za ebook mnohokrát děkuji nakladatelství HOST

You May Also Like

6 komentářů

  1. Páni,skvělá recenze! :)
    Knihu jsem si chtěla koupit,ale po tvé recenzi si ji musím koupit :-D :)
    Doufám,že se k ní dostanu co nejdříve :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky doufám! :D Protože je to vážně skvělá kniha :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze. Ostrov jsem četla, ale čekala jsem trošku víc, ale špatná kniha to nebyla, to vůbec ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě neměla skoro žádné očekávání, sice jsem četla velmi kladné recenze, ale jinak jsem si od knihy nic extra neslibovala. Takže proto jsem asi tak nadšená :)

      Vymazat
  3. Úasná recenze! Kniha podle tvé recenze vypadá opravdu skvěle ! Asi si ji zapíšu na books wish list :D

    K--photography.blog.cz

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)