Labyrint: Zkoušky ohněm (film. rc.)

by - 10/07/2015

zdroj

 Wes Ball / USA 2015 / 131 minut
Akční  / sci - fi / thriller
Dylan O’Brien / Kaya Scodelario / Thomas Brodie-Sangster / Giancarlo Esposito / Aidan Gillen, Barry Pepper /  Lili Taylor / Patricia Clarkson


Když Thomas a jeho kamarádi dokázali uniknout z vražedného labyrintu, doufali, že se dokážou vrátit ke svým starým životům. Nemohli se ale splést víc. Místo svobody je čekal pouhý postup do druhé fáze zkoušky připravené organizací Z.L.S.N. Pro Thomase a ostatní přeživší Placery z labyrintu tak běhání zdaleka nekončí. Jejich další útěk je zavede na Spáleniště, nejvíce sežehnutou část planety, krajinu plnou nepředstavitelných překážek. Sluneční erupce sežehly Zemi na popel a proměnily ji v pustinu. Světové vlády se zhroutily – a s nimi i řád a právo. Rozpadajícími se troskami měst teď bloudí takzvaní „raplové", lidé pokrytí hnisajícími ranami, které nakažlivý virus dohnal za hranu příčetnosti. Jejich jediným cílem je najít cokoliv živého, aby se nasytili. Thomas a jeho přátelé musí rychle najít bezpečné útočiště a organizace Z.L.S.N. se stará o hlavně to, aby jim šance na přežití nastavila v jejich neprospěch. Placeři se ale dokáží spojit s bojovníky odporu, zasáhnout vrchní velení Z.L.S.N. a odhalit tak další šokující plány, které si pro ně společnost přichystala. Thomase čeká tvrdá zkouška ohněm. Skutečně se někde uvnitř v jeho hlavě skrývá tajemství, které je zachrání?(CinemArt)

Hodnocení na csfd.cz: 71%

Můj názor

Po dlouhém, předlouhém roce nastala opět zase ta situace, kdy jsme s kamarádkou vyrazily na narozeninové nákupy (slavila a nakupovala kamarádka, já dělala jen čestný doprovod a proklínala prázdnou peněženku), které jsme se rozhodly zase zakončit návštěvou kina. Minulý rok jsem kamarádku přemluvila na  Labyrint: Útěk. Obě jsme byly z filmy v závěru úplně odrovnané a zařekly se, že půjdeme i na druhý díl (nebo si to aspoň myslím). Plán jsme nakonec opravdu dodržely a o víkendu shlédnuly pokračování s názem Labyrint: Zkoušky ohněm. Nutno podotknout, že knižní předlohu jsem ještě pořád nečetla! :(

Zatímco jednička mě dostala do kolen, dvojka v pár ohledech pokulhává. Celý děj je vlastně jeden velký útěk, což na jedné straně sice zaručí dynamičnost děje a pořádně napínavé scény, ale je také dost možné, že po nějaké době podlehnete pocitu rutiny. Abych vám celou situaci lépe nastínila, Thomas a Placeři se snaží najít rebelskou jednotku, ale musí sledovat jednotlivé stopy a pokračovat postupně. Vždy tedy prchají někam, kde přiberou nové tváře - ty jsem brala jako příjemné osvěžení... kdyby jich nebylo v závěru tolik! Ať už dorazí kamkoliv, pozdrží se tam, dokud se nedozví, kam dál a dokud se strhne pořádný poprask, pak skupina zase utíká dál.

Zhruba tento motiv se opakuje po většinu filmu. Neříkám, že jsem se nebavila, ale pocit, že se děje v základu to samé, mě začalo ubíjet. A není to jen proto. Když člověk před něčím nebo někam prchá, obvykle nemá čas na duchaplné proslovy, což se ve filmu též výrazně projevilo. Slovo run! je v těsném závěsu za slovem go!, co se týče nejčastěji používaných výrazů! Bohužel ani ostatní dialogy skóre nezlepšily.

zdroj
Postavy a jejich představitelé, to už je jinačejší šálek kávy. Nenašla jsem snad jediný případ, kdy by se podle mě herec k roli nehodil, naopak jim charaktery sedly výtečně. Respektive je aktéři výtečně zahráli. Celé to kazil jedině Thomasův ochranitelský komplex. On se do záchrany svých přátel či spojenců vrhl bez váhání a po hlavě, byť byla šance na úspěch minimální. Obvykle mi tento typ hrdinů v knihách i na plátnech vadí, ale dobře, každý je nějaký.


Myslím si, že kámen úrazu nastal v přemrštěném očekávání. Po brilantní jedničce jsem jednoduše čekala něco ještě epičtějšího. Proto jsem také byla lehce zklamaná. Tím ovšem nenaznačuji, že Zkoušky ohněm jsou nepovedený nebo dokonce špatný film. Spíš "zhollywoodštěl" a zařadil se tak mezi další typické nabušené trháky. Jako by dnes snad každý film musel splňovat jistá kritéria a formy, aby se mohl stát úspěšný, nepřipadává vám? Plusem je, že nás stále udržuje v dostatečně nevědomosti a odhalení přichází po malých kouscích. Rozdílem je, že minulý rok jsem byla mimo úplně, netušila co, proč, jak. Teď se aspoň začíná rýsovat jakési možné rozuzlení. Ale jak to celé nakonec skončí, to mě opravdu zajímá.

Z kina jsem odcházela spokojená. Sice se nenaplnila všechna moje očekávání, ale já si podívanou náležitě užila. Chybičky se našly, ale dostala jsem pořádnou porci trýznivého napětí, dechberoucích scén, monumentálních pohledů na zdevastovanou krajinu, akce, akce a ještě jednou akce. Takhle svižný film jsem dlouho neviděla. Je na vás, jestli chcete na film do kina, ale jsem si jistá, že za peníze na jednu vstupenku stojí.

75%


You May Also Like

8 komentářů

  1. Super recenze, já jsem na film taky hodně zvědavá a určitě se na něho podívám :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná recenze! :)
    Já jsem neviděla ani nečetla první díl,takže ani druhý+třetí,ale chtěla bych se podívat na filmy.
    Knihy asi začínat nebudu,protože krom prvního dílu nejsou knihy moc dobře hodnocené :/ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si zase říkám, že když už jsem viděla filmy, tak by byla škoda nepřečíst si jejich knižní předlohy :)

      Vymazat
  3. Napísala si to dobre, tej akcie tam miestami bolo priveľa a občas bola jednoducho pritiahnutá za vlasy ako v mnohých akčných filmov. Ja som dvojku čítala a preto je pre mňa film ešte o niečo horší, keďže je pomerne dosť odlišný od knihy. Každopádne zhrnula si to pekne :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Knihu si chci opravdu přečíst, už právě z toho důvodu, který jsi napsala :)

      Vymazat
  4. To jsi vystihla úplně přesně.
    Přišlo mi, že Scorch Trials byly dost podstatně o něčem jiném. V Labyrinthu to všechno bylo takové zamotané a nejasné a to se mi líbilo. (Tedy ve filmu to bylo krapet matoucí, ale v knížce to bylo dobře podané.) Tady mi to přišlo jako každá jiná post-apo s teenagery a zombíkama... :/
    Dylan O´Brien a Thomas Brodie-Sangster to zahránili :D jinak bych dala horší hodnocení.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem knihu ještě nečetla, ale už mám komplet konečně doma! Uvidím, až to porovnám s psanou předlohou... :)

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)