Mysterium Tremendum (rc)

by - 10/12/2015

zdroj

Sebastian Rainer (přepis) / Panteon / 260 stran

Vydáno r. 2015 / Ebook

Česká literatura / Thriller


Absolutní odhalení nejtemnějších koutů lidské duše.
Inspirace a posedlost Tizianovým obrazem Apollón a Marsyás.
Neuvěřitelný přerod muže v bytost posedlou svým dílem.
Emoční zážitek z tajemství zvaného mysterium tremendum.
Rázný a hrůzný počin životem zkoušeného muže.

Příběh se odehrává v 70. letech v Beskydech. Mladý výtvarník způsobí autonehodu, která ničivě dopadá na obyvatele vesnice i umělcovu psychiku.
Román zaujme fanoušky filmů Davida Lynche a románů Stephena Kinga. Z české tradice navazuje na Ladislava Klímu či Gustava Meyrinka. Zjevná inspirace vychází i z textů kapely The Plastic People of the Universe.


Můj názor


Tohle je opravdický oříšek. Pořád se nemohu rozhodnout, jestli mám Mysterium tremendum považovat za vrcholné dílo příliš geniální na to, abych ho plně pochopila, nebo za zvrácený výtvor pomateného magora příliš šílený na to, aby ho moje mysl dokázala plně obsáhnout....  E-knihu jsem si vybrala, aniž bych se obtěžovala s anotací, protože se o ní všude mluvilo, všude byla vidět. Tak to dopadá, když dá člověk na reklamu.


"Na sosnové větvi táhne za sebou mrtvou,
 černě oděnou ženu, blátem a listím."

Jak psát recenzi na něco, co jste za žádnou cenu nedokázali pochopit? Vzít to postupně. Nejdříve se můžu zaměřit na Tizianův obraz:

Na první pohled se zdá, že nehoda, při níž umře mladá Eliška Zikmundová, je středobod dění a kolem ní se všechno točí, od ní se vše odvíjí. To byl můj prvotní dojem, než jsem později pochopila, že v centru stojí onen obraz s názvem Apollón a Marsyás a nehoda a její důsledky jsou jen nutná omáčka. Přiznám se, že o obrazu jsem se v Mysteriu dozvěděla poprvé a okamžitě mě začal fascinovat, respektive jeho dokonalý rozbor, vnímání a vysvětlení jednotlivých prvků. Nikdy bych netušila, jaké rozličné věci se dají z jednoho malířského díla vyvodit. Proč by obraz nemohl být motivem knihy? S ničím takovým jsem se nikdy dříve nesetkala, proto oceňuji originalitu nápadu. 

Můžu se zaměřit na dojem, který ve mě dílo vyvolávalo:

Celá kniha je laděná velice depresivně, já jsem si například scény v příběhu představovala jednoduše černobíle, takový dojem ve mně Mysterium vyvolávalo. Občas mě ale rozčilovaly neoriginální a typické výjevy. Například mrtvola prostě musela skonat u hřbitova při Dušičkách, na holém, uschlém stromě nad ní musel sedět černý havran... Pro někoho detaily, ale mě se vůbec nelíbilo, že si autor nevymyslel originálnější a dosud neohrané prvky, které by navozovaly správnou atmosféru.

Můžu se zaměřit na děj... Nebo aspoň na tu jeho část, kdy jsem s ním ještě statečně držela krok:

Došlo k nehodě. A události potom dostaly rychlý spád. Příběh nasadil správnou rychlost, pasáže z pohledů jednotlivých postav se střídaly ve skvěle promyšleném vzorci, takže mě udržovaly v napětí, jak to bude pokračovat dál. Pak nastal zlom, kdy se realita začala proplétat s výplody bláznivé mysli, snovým světem. Což o to, šílenství bylo popsáno více než působivě, ale hranice je tenká a mě dělalo velký problém rozlišit, co je fakt a co je už za hranou.

Nebo se můžu zaměřit na postavy:

A tady budu pět především chvály. Ať už si vzpomenu na jakoukoliv postavu, všechny se chovaly velice realisticky, každý měl svůj osobní charakter, odlišné vnímání a myšlení, prostě jako parta opravdových lidí. Ani bych se nedivila, kdy měly svoje živoucí předlohy. Neříkám, že mi nějak přirostly k srdci, o to v knize ani nejde, ale určitě jsem si je na dlouho zapamatovala. 

To je ten delší a o trochu profesionálnější způsob, jakým bych knihu zhodnotila. Kratší forma zní: Někdo vzal své nejzvrácenější a nezvrhlejší představy, smotal je do příběhu plného klišoidních prvků, jehož hlava a pata se trochu ztrácí, ale svou podobou, syrovým popisem šílenství, nejistou neurčitostí člověka beznadějně fascinuje.

Abych odstavce výše shrnula do stravitelnější podoby, obálka je tvořená profesionálem a troufám si říct, že mnohé naláká právě ona. Samotné Mysterium tremendum je něco, co čtenáři zvedne madle (slabším povahám i obsah žaludku) a je už jenom na něm, jak moc velkou část pochopí. Nejsem hloupá a chápu autorův úmysl a záměr, že ne všemu by mělo být zcela porozuměno, přesto pocit, že minulých sto stránek byly zřejmě jen šílencovy představy, mě fakticky trošku rozhodil. Jelikož já to považovala za příšernou a hrůznou skutečnost.
Protože jsem nikdy nic podobného nečetla, Mysterium mě hodně zaujalo. Jedním dechem ale dodávám, že všechen ten mediální humbuk z něj dělá mnohem víc, než doopravdy je a než si zaslouží.

Ať už to napsal kdokoliv, setkat bych se s ním nechtěla. Podle mě to nemůže mít v hlavě úplně v pořádku. Čtěte na vlastní nebezpečí ;)

Hodnocení

Obálka
80%

Kniha
70%

Za poskytnutou e-knihu děkuji KNIHCENTRUM.CZ, moc si jí vážím :)

K dostání zde


PS.: S konečnou platností jsem zrušila Affs. Velká část ze spřátelených blogů je totiž už delší dobu neaktivní a navíc si myslím, že to přestávalo fungovat oboustranně, a tudíž celá ta záležitost s Affs začala ztrácet smysl. Děkuji za pochopení. 
Blogy, které jsem měla umístěné mezi SB a které stále fungují, jsem automaticky přesunula do oblíbených a budu je i nadále ráda navštěvovat.

You May Also Like

10 komentářů

  1. Síce to nieje môj šálok kávy, ale kniha ma vďaka tvojej recenzii zaujala :) možno sa po nej niekedy obzriem :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu poznám vďaka krásnej obálke, ktorá sa mi veľmi páči, pôsobí tajomne a tak starodávne. Anotácia ma trochu zaujala, avšak kniha vyzerá obsahovo zvláštne... Neviem, čakala by som niečo iné, takže teraz ma jej čítanie až tak neláka :D

    OdpovědětVymazat
  3. Na tuhle knihu se už nějakou chvíli chystám a pořád tak nějak nevím, jestl se do ní pustit, přece jen je kolem ní obrovský mediální poprask, nicméně s tím šílenstvím jsi mě navnadila! :D Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta mediální bublina kolem je opravdu velká, na to pozor :)
      Doufám, že jestli se do knihy pustíš, tak se ti bude líbit :)

      Vymazat
  4. Vaše recenze mě moc potěšila a chci Vás ujistit, že pokud by jsme se někdy potkali, nehrozilo by vám žádné nebezpečí. :-) Pokud by vás zajímal klíč k pochopení Mysteria tremenda rád vám ho povím. S úctou EK (SR)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A víte co? Já bych s vámi na kafe nakonec i docela ráda zašla.
      A ten klíč by mě vážně moc zajímal :)

      Vymazat
    2. Je tam toho víc, ale jedním z klíčů je začátek třetího obrazu. Prolínání do dvou prvních je jasné a zřetelné, prožíváme je skrz postavu Vincenta a seznamujeme se s jeho viděním a chápáním obrazů. Začátek třetího obrazu je úmyslně skryt. Záměr byl, aby třetí obraz prožíval sám čtenář a byl podobně tahán za nos jako Vincent. Všechny tři obrazy začínají úryvkem z písní Plastiků a ten třetí tím to:

      „Tento podzim je obrovské putovní divadlo, které lže – poezii.“

      Knihou však tento příběh nekončí. Ať už se snažíme sebevíc objasnit co je v knize skutečnost a co ne, neuvědomujeme si, že skutečnost není ani kniha a dokonce ani její autor a jeho životní příběh. Ať už všechno kolem knihy vypadá, jako marketing, nebyl to záměr. Byla tu snaha vymyslet mystifikaci sahající mimo knihu, a zdarma dát čtenářům víc než jen knihu samotnou. Možná jsem to někde přepískl, ale chybami se člověk učí.:-)

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)