Scarlet (rc)

by - 10/04/2015



Marissa Meyerová / Egmont / 452 stran
Vydáno r. 2013 / Měsíční kroniky - 2. díl / měkká vazba

Fantasy / Sci - fi 
Scarlet - Měsíční kronikyOsmnáctiletá Scarlet Benoitová je přesvědčena, že se o sebe dokáže postarat sama. Nepotřebuje a ani nechce si nikoho pustit do života. Výjimkou je její babička Michelle, žena, která Scarlet naučila všechno, co umí: pilotovat raketu, oškubat kachnu, ignorovat názor většiny a udělat si svůj. Celých jedenáct let byla babička pro Scarlet jediným blízkým člověkem na světě.

Až do dne, kdy babičku unese jakýsi tajemný gang a Scarletin život se navždy změní.  Jediný, kdo o tomto gangu něco ví, je Vlk, pouliční rváč, kterého Scarlet zná jen zběžně. Scarlet se nerada svěřuje cizím lidem, zvláště pokud jde o muže, ze kterých čpí potíže na sto honů. Jenže Vlkovu pomoc potřebuje, pokud chce najít únosce své babičky. A to ještě netuší, jakou roli hrála před lety její babička při záchraně princezny Selene, nebo kdo Vlk vlastně je a jaké jsou jeho skryté úmysly…





Můj názor

Z prvního dílu jsem si odnesla dojmy jen ty nejlepší. Autorka mě pořádně rozmlsala a navnadila. Takhle začíná skvělá série, říkala jsem si. Jak to asi bude s pokračováním? Po futuristické Popelce přichází Červená Karkulka budoucnosti!


Scarlet se bez debat pyšní nádhernou obálkou, která k příběhu dobře sedí a navíc se mi líbí ještě víc, než u prvního dílu. Ráda bych vyzdvihla i úpravu textu a zvolené fonty písma, zkrátka mi padly do oka.

Dějově se nejprve ocitáme v dosud neznámém prostředí, totiž ve Francii v malém městečku Rieux, kde se seznamujeme s temperamentní a výbušnou rudovláskou Scarlet. Že se vrhá do všeho po hlavě a dřív koná, než myslí, je vidět po celou dobu, někdy mi její chování přišlo až moc přehnané, ale na druhou stranu přiznávám, že vedle rozvážné, tišší a klidnější Cinder vytvořila autorka dostatečně odlišný charakter, aby se nám tyto dvě dívky nemohly ani omylem plést. I na dějovou linku Cinder dojde brzy řada a nezapomeňme ani na události v paláci s princem Kaiem v popředí. Pokud vás děsí takové množství linií, dovolte, abych vás uklidnila, že není důvod se strachovat. Děj plyne v přiměřeně rychlém tempu, je nabitý akcí, napětím a samozřejmě i romantikou, dějové linky do sebe postupně zapadají, životy hrdinů se splétají. Ani se nenadějete a za chvíli máte konec a nějaké nejasnosti a otazníky ohledně příběhu vám nehrozí.
Pravda, kromě Scarlet se do party přidávají i nové tváře. Seznamte se s Vlkem či kapitánem Thornem. Nováčci vás opět zbytečně nezmatou, naopak přidají čerstvý vítr do plachet a stanou se příjemným osvěžením. Autorka i jim dodala jedinečné vlastnosti a povahu a já si oba zamilovala. Tichý a stydlivý pouliční zápasník, který nikdy nejedl rajčata, nebo lehce namyšlený a upovídaný, ale přesto sympatický, mladý zločinec? Toť dilema.

Jak jste jistě pochopili, na postavy si stěžovat nemohu. Ti hodní jsou totiž dostatečně hodní, i když mají své chyby a neztrácejí lidskost, a ti zlí (jako třeba Levana) jsou záporní ze všech stran. Jenže já si nemohu stěžovat ani na další aspekty knihy. Je zřejmě vidět, že autorka má příběh úžasně promyšlený, neopomíjí žádné detaily a navíc se zdá, že popisovaným věcem dobře rozumí. Já bych teda o létání v kosmické lodi nedala ani větu. Motivy z lidové pohádky o Červené Karkulce byly využité velice rafinovaně, žádné přílišné kopírování, ale spíš vybrané a překvapivě pozměněné podobnosti, mnohdy jen náznaky čekající na odhalení.

Tím jsem vyčerpala vše, co bych vám ke Scarlet ráda řekla. Dodávám už jen, že jsem s ní maximálně spokojená a těším se na další díl. Vám knihu samozřejmě doporučuji, myslím, že nudit se u ní nebudete. S Zemí jde do opravdu tuhého, Levana si brousí zuby na královský trůn a celou Pozemskou unii.

Hodnocení

Obálka
90%

Kniha 
99%



Za poskytnutý recenzní výtisk moc děkuji e-shopu megaknihy.cz





You May Also Like

14 komentářů

  1. Skvělá recenze! :)
    Do této série jsem se původně vůbec nechtěla pouštět,ale asi to nevydržím a nakonec si jí stejně pořídím :-D :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásna recenzia :) Prednedávnom som čítal Cinder a totálne ma uchvátil. Už sa teším na ďalšie diely :))

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná recenze :) Jsi šikovná. Navnadila jsi mne abych si přečetla další knihu :)

    http://small-literaryworld.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Hezká recenze:) Já čtu hodně knih, ale nikdy se mi nepodařilo napsat nějakou slušnou recenzi:D. Nejspíš si tuhle knížku přečtu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taky hodně o cviku, čím víc recenzí napíšeš, tím lepší obvykle jsou (pokud nemáš zrovna pisatelský blok :D)
      Určitě si ji přečti :)

      Vymazat
  5. Čítala som a je to skutočne vydarená kniha, dobre sa čítala a súhlasím, obálku má úplne fenomenálnu :D

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)