Filmová recenze: Černá labuť

by - 2/07/2016

zdroj







Darrren Aronofsky / USA 2010 / 104 minut


Thriller / Drama / Psychologický / Mysteroźní

Natalie Portman / Mila Kunis / Vincent Cassel / Barbara Hershey / Winona Ryder / Kristina Anapau / Toby Hemingway / Sebastian Stan / Ksenia Solo a další

V psychologickém thrilleru Černá labuť, zasazeném do prostředí newyorské baletní scény, zavádí vizionářský režisér Darren Aronofsky diváky na fascinující a mrazivou cestu do nitra mladé baleríny, která se kvůli své vytoužené roli v Labutím jezeře stane až děsivě dokonalou. Snímek sleduje příběh Niny, baleríny newyorského baletu, jejíž život je, podobně jako život všech v této profesi, plně pohlcen tancem. Žije s matkou Ericou, bývalou balerínou, která své profesní ambice nikdy zcela nenaplnila podle svých představ a tak teď alespoň nadšeně podporuje kariéru své dcery. Když se umělecký šéf baletu Thomas Leroy rozhodne pro novou premiéru sezóny, Labutí jezero, vyměnit stávající primabalerínu Beth Macintyre, Nina je jeho jasnou volbou. Do souboru ale vzápětí přichází nová tanečnice Lily, která na Leroye velmi zapůsobí svou smyslností a pro Ninu se tak okamžitě stává velkou konkurencí. “Labutí jezero” totiž vyžaduje tanečnici, která umí zahrát jak nevinnou a noblesní Bílou labuť, tak Černou labuť, která představuje lstivost a smyslnost. Nina je dokonalým ztělesněním Bílé labutě, ale Černá labuť je její povaze a projevu vzdálená. To ale rozhodně neplatí pro Lily... Mezi oběma tanečnicemi se rozvíjí podivně zvrácené přátelství, které ale ničí vzrůstající vzájemná rivalita. Nina se nechce své vysněné role vzdát, ale při naplnění svého snu může překročit hranici, zpoza které už nebude návratu do normálního světa. (csfd.cz)

Hodnocení na čsfd: 81% - 78. nejoblíbenější film


Můj názor

Filmové recenze píšu hodně sporadicky. Ne že bych se na filmy nekoukala, nicméně zrecenzuji je jen ve dvou případech. Jedná - li se o čerstvou novinku, nebo tehdy, kdy mě film absolutně vyrazí dech. Černá labuť je ten druhý případ. Jelikož jsme v pondělí měli školu až od deseti, nedělní večer jsem se rozhodla pojmout relaxačně. Odmalička mám k baletu blízký vztah, několik let jsem se mu i věnovala, proto jsem nad výběrem filmu neváhala dlouho. A vybrala jsem si dobře.

Zvolené téma a prostředí newyorského baletu hodnotím na jedničku, o tom ani nemá cenu debatovat. Režisér si pro vyprávění svého příběhu zvolil vskutku úžasné kulisy. Do centra dění dosadil herečku Nathalii Portman, kterou sice nemám nijak v oblibě, nicméně v této roli zazářila a křehkou a lehce naivní baletku Ninu s čistou, dětskou duší sžíranou krutými přeludy zahrála bravurně. Ani ve výběru dalších herců se režisér nespletl, Thomas Leroy v podání Vincenta Cassela, se kterým jsem se setkala poprvé, se mi také hodně líbil. A to jsem ještě nezmínila Milu Kunis, která ztvárnila baletku Lily a protipól něžné Niny. Tyto dvě postavy vzájemně výrazně kontrastovaly, doslova černá a bílá labuť. 


Příběh je založený na kontrastech a obrazech. Jelikož se jedná o psychologické drama, klade hodně důraz na detaily a mnohdy jen na drobné pohnutky a mírné výkyvy. Přesto jsou k vyprávění využívané výrazné efekty, jež jsou dotažené k vrcholu. Realita a přeludy se střídají bez mrknutí oka, lehce přechází jedno v druhé a mnohdy je čistě na divákovi, co přijme za skutečnost a co naopak ne. Režisér donutí prožívat a sdílet bolest společně s Ninou, on totiž nějakým záhadným způsobem umí přenášet bolest z plátna na diváka, a tedy prožívat celý příběh velmi osobně.

Černá labuť má ještě jednu věc, kterou by dobré filmy měli obsahovat. Graduje. Postupně a nevyhnutelně míří k závěru, tempo se zvyšuje, efekty jsou výraznější, ještě víc a víc, až je to skoro za hranou. A když už jsem si říkala, že pan režisér opravdu trošku přehání, on to utnul. Elegantně a jasně. Jako poslední záblesk dohasínající hvězdy, konec byl perfektní. I v tom, že ho nikdo zbytečně neprotahoval a navíc dal opět prostor pro divákovu fantazii.



[Recenze na filmy asi nemám tolik ráda jako ty knižní, protože mi dělá docela problém soustředit se zároveň na celek a ještě vnímat a rozebírat jednotlivé scény. Já se prostě nechávám unést příběhem a čekám, jak na mě zapůsobí, a málokdy vnímám a pamatuji si, co jsem chtěla podotknout k téhle a téhle scéně.]

Černá labuť mi jednoznačně učarovala. Vyvolala mírné mrazení, pohrála si s mojí myslí a donutila mě se zamyslet nad lidskou křehkostí a hranicemi, kam až se dát zajít. Byla skvělá po stránce dějové a navíc musím ocenit i perfektní kameru, která má na psychologičnosti příběhu značný podíl. A nemohu vynechat ani zmínku o hudbě, jež vše nádherně podbarvovala a dokreslovala. Proč já vždycky dobré snímky objevuji až s mnohaletým zpožděním?

100%

Protože už dlouho jsem neviděla takhle dobrý film...

You May Also Like

14 komentářů

  1. Hm, film vůbec neznám, ale když nebudu mít večer co dělat, tak si ho pustím :D

    OdpovědětVymazat
  2. Film vůbec neznám,ale na víkend si ho určitě naplánuji :)

    OdpovědětVymazat
  3. Film si chcem už veľmi dlho pozrieť a verím, že sa k tomu už konečne dostanem po tvojej skvelej recenzii :)

    CRYSTAL PEOPLE

    OdpovědětVymazat
  4. O filmu jsme samozřejmě už slyšela, především kvůli mé oblíbené herečce Natalii, ale upřímně řečeno jsem se k němu ještě nedostala - jak jsme si ale vyčetla tvou chválu, koukám, že bych se na něj měla hodně rychle vrhnout, i když téma není zrovna můj typický šálek čaje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to já Natalii právě moc nemusím, přesto mě v tomto filmu dostala! :)
      Také taková témata nevyhledám (snad kromě baletu), ale jednou za čas přijdou k chuti :)

      Vymazat
  5. Skvělá recenze, nalákala jsi mě, musím si ho zaručeně pustit! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Na Černou labuť jsem koukala už před několika lety a mám dojem, že jsem ji tehdy ani nedokoukala. Vlastně už si ani nepamatuju proč, protože se mi líbila. Asi bych to měla co nejdřív napravit, podívat se na ní znovu a tentokrát ji dokoukat do konce.

    OdpovědětVymazat
  7. Pamatuji si, když šel tenhle film do kin a já na něj chtěla jít. Ale nějak jsem ho propásla. Každopádně myslím, že bych se na něj měla podívat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se mi stává celkem často, že chci něco vidět v kinech a najednou nějak nestíhám...

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)