Život knihomola (Jan, Feb)

by - 3/01/2016


Ahoj,
možná jste si všimli, že Život knihomola za leden chybí, ale jelikož jste si na moji dvouměsíční periodu už jistojistě zvykli, ani jste se nad tím nemohli pozastavit. Leden byl totiž na počet přečtených knih obzvláště chudý. V únoru se sice nedařilo o mnoho lépe, ale dohromady.... To už je něco jiného!
Co všechno jsem přečetla a co zajímavého mi přibylo do knihovničky?

Přečetla jsem... 

   

Hodnotím...

Třetí díl série Čísla s názvem Nekonečnost (Rachel Ward) je poměrná útlá kniha, navíc i čtivá s velmi zajímavých příběhem. Přesto ji oproti zbylým dvou dílům hodnotím jako nejslabší. Nemohla jsem se zbavit dojmu, že autorka ji trochu odflákla. Minimálně mohla mnoho věcí aspoň vylepšit. Další jsou Dny krve a hvězdného třpytu od Laini Taylor. Po fenomenální jedničce, kdy jsem se bláznivě zamilovala do Karou a jejího světa chimér a andělů, jsem se celá natěšená vrhla na pokračování. Čekala mě ledová sprcha. Ačkoliv se mi i druhý díl velmi líbil, místy mi přišel zbytečně rozvláčný a natahovaný a bohužel už ne tolik čtivý. Kdybychom se neviděli z pera Cynthii Hand je neobyčejně silný příběh, který se inspiruje skutečnou událostí v autorčině životě. Nejen že se mi skvěle četl, ke všemu jsem se na konci nedokázala ubránit slzám. S Prokletým králem z nové série Koruna tří je to trochu složitější. Ne, že by se mi nelíbil, nicméně jsem se jen obtížně dokázala vžít do děje a postavy mi prostě nechtěly přirůst k srdci, takže ačkoliv příběh byl ucházející, čtení jsem si úplně neužívala. Až na konci přišel zvrat! Zrovna v okamžiku, kdy mě kniha popadla, byl konec. Osudová přitažlivost nezapadá do mého obvyklého výběru žánrů a knižních témat, přesto jsem si z knihovny půjčila celou sérii s tím, že jí dám šanci a uvidím. Zatím se situace vyvíjí v její prospěch, první díl se mi líbil víc, než by do sebe řekla, i když výhrady by se samozřejmě našly. A pak je tu Marťan. Oproti filmu mě docela překvapil, ale spíše mile. Na čtení byl sice z hlediska technického, chemického a fyzikálního náročnější, ale já jsem ráda za každou minutu, kterou jsem mohla strávit čtením tak úžasné a vtipné knihy. Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru je příjemná, laskavá, nevtíravá četba s překrásnou obálkou o dospívání dvou chlapců a hledání sama sebe. Obsahuje mnoho krásných větiček hodných zapamatování a zároveň se skvěle a snadno čte. Ke Cress snad není potřeba nic dodávat. Autorka Marissa Meyer opět nezklamala, naopak mě nesmírně potěšila. Někdy bych jí chtěla potřást rukou a říct, že odvádí perfektní práci. Třetí pokračování Měsíčních kronik je opět svižné, napínavé, čtivé a brilantně napsané!

Kniha měsíce...
Leden 2016
Únor 2016
Zatímco o výběru lednové knihy měsíce jsem neváhala ani vteřinu, v únoru je to značně náročnější. Do druhého kola totiž postoupil Marťan, Aristoteles a Dante a také Cress. Nakonec jsem vyřadila Aristotela s Dantem a po dlouhém váhání i Cress.

Statistiky...

Za leden a únor se mi povedlo přečíst pouhých 8 knih, což činí dohromady zhruba 3003 stránek. Tomu, že se mi povedlo dočíst jednu sérii, kontruje fakt, že jsem další dvě rozečetla. Ale také stojí za zmínku, že ve dvou sériích jsem zase o díl dál :) Přesně polovina knih pochází z knihovny a ta druhá půlka je v mém vlastnictví.

Ulovila jsem....

A konečně jsou tady knižní přírůstky! Za poslední dva měsíce mi podařilo nashromáždit uctihodných 12 knih, na které jsem náležitě hrdá a hýčkám si je ve své knihovničce.


Působivá kupička, nemyslíte? 


Poslední dobou se na mě štěstí usmívalo obzvláště silně a během ledna, února mi dorazili tito 4 krasavci a krásky. Hon od Andrewa Fukudy, kompletní Odkaz dračích jezdců od Christophera Paoliniho a Pátá vlna a Nekonečné moře od Ricka Yanceye.


Recenzní výtisky nebyly nijak výrazně chudší. Děkuji za Cress od Marissy Meyer, za Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru od Benjamina Alire Sáenze a za Úpis od Michelle Miller.


Ovšem i já (nebo moji blízcí) jsem si sáhla do peněženky a pořídila si Plamen od Amy Kathleen Ryan, kompletní Labyrint od Jamese Dashnera, Marťana od Andy Weira a Alchymii věčnosti a Nejistý zítřek z pera Avery Williams. Na fotce chybí ještě 101 mandal pro krásný den.


Z e-knih mi přibyla pouze jediná, Nová planeta od českého autora Martina Vopěnky.

A to je k dnešnímu vysilujícímu článku úplně vše.

You May Also Like

34 komentářů

  1. Přírůstky máš úplně nádherné. Strašně závidím Paoliniho. Ta deluxe edice vypadá úžasně. Ale zatím jsem ji nikde neviděla v knihkupectví, abych mohla ošahat... Marťan byl úžasný. Čísla se mi líbila. Závidím taky Cress. Asi ji nikdy za levno neseženu :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když nad tím přemýšlím, v knihkupectví jsem ji také zatím neviděla. Na dotek je úžasná, jako kronika! :3
      Nedávno byla v LK Cinder, třeba se dočkáme i Scarlet a Cress! :)

      Vymazat
    2. Zkus kontrolovat levné knihy, třeba je tam najdeš...:)

      Vymazat
  2. Krásné shrnutí! :)
    Sérii Čísla mám doma už pěkně dlouho a konečně jsem se pustila do prvního dílu,který je zatím super.Marťana mám jako e-knihu a chtěla bych si ho tento nebo příští měsíc také přelouskat.Hon jsem četla a vážně super,máš se na co těšit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už ji mám za sebou, ale taky mi doma ležela hodně dlouho :D
      Já už mám Hon i ostatní díly ze série za sebou, ale určitě se chystám na re-reading :)

      Vymazat
  3. Povedený souhrn, z Tvých Knih měsíce jsem četla Marťana, ten je super (Mark <3) a co nejdříve se chystám na Kdybychom se neviděli. Musím konstatovat, že u této knihy se strašně povedla obálka, která mě nalákala k přečtení anotace a anotace zase k přečtení celé knihy. Přeji další úspěšný měsíc! :)
    Pěkný den,
    K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mark je skvělá knižní postava. Škoda, že jen knižní :D
      Tenhle postup u mě bývá celkem častý :D
      Děkuji, já tobě také :)

      Vymazat
  4. Krásne prírastky, najmä tá špeciálna edícia Odkazu dračích jazdcov, tú ti závidím vyzerá krásne! :D A Cress by som tiež chcela prečítať, kamarátka si ju nedávno kúpila, tak si plánujem od nej požičať :D Marťan mi tu čaká požičaný z knižnice, som na knihu vážne zvedavá :D Hon (u nás Lov) som si tiež teraz požičala z knižnice, prečítala som prvých pár strán a zatiaľ nič moc, tak snáď sa to rozbehne :D
    Každopádne gratulujem k novým prírastkom aj k počtu prečítaných strán a kníh :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje velká láska ♥ A pořádně těžká :D Cress je rozhodně skvěla, pujč si ji :)
      Četla jsem, že Hon tě moc neoslovil, škoda...
      Děkuji :)

      Vymazat
  5. Páni to je knížek. :) Já jsem bohužel za únor zvládla jenom 4. :/
    Krásné přírůstky a to jsem si myslela, že jsem tenhle měsíc hodně nakupovala. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jich zvládla za samotný únor také přečíst pouze 4 :)
      Hodně jse vyhrávala, jinak by tolik přírůstků nebylo :D

      Vymazat
  6. Panečku tolik knih, co jsi ty ulovila já nekoupila a nedostala skoro za celý svůj život :D
    Ze zmiňovaných knih se chystám na Dny krve a hvězdného třpytu a Pátou vlnu :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zase nepřeháněj. Znám spoustu blogerů, kteří by měli dvakrát tolik knih :)
      A Dceru kostí a krve už jsi četla? První díl.

      Vymazat
    2. To je pravda, ale i tak jich máš víc než já za celý život xD
      Kamarádka slíbila, že mi je přinese obě najednou - bohužel je momentálně nemocná, tak stále vyčkávám, jelikož v naší knihovně je nemají:)

      Vymazat
    3. Mrzí mě, že třetí díl se u nás nechystají vydat. Nemyslím si, že by na tom prodělali. Tuhle logiku nevydávání závěrečných dílů prostě nechápu a neberu :p

      Vymazat
  7. Pěkně ses činila :D Ulovila jsi spoustu skvělých knih, přeji pěkné čtení :D Doporučuji začít Pátou vlnou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až přečtu Úpis, Kroniku kambiónů - druhý díl a Jackabyho, možná dojde i na Pátou vlnu. Mám to náročné. :D

      Vymazat
  8. Ze zmíněných knih jsem četla jen Cress, i když třeba Osudovou přitažlivost znám tak nějak od vidění a z Čísel a sérii o Karou znám předchozí díly - ačkoliv musím říct, že Čísla mi přišla poněkud nudná a Dceru kostí a dýmu jsem ani nedočetla (i když už ani nevím proč... už je to nějaký ten pátek).
    Působivé úlovky, moje se s tím nemohou srovnávat, protože moje čtení poslední dobou lehce upadá (...ale už se zase vzpamatovávám, tak se to snad brzy zlepší :D)
    Moriko Enithrielle

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z Čísel mi přišla nejlepší asi dvojka. Ale s každým dílem si autorka podle mého názoru mohla pohrát lépe.
      Věřím, že se zlepší! :)

      Vymazat
  9. Páni, těch krásných knih, celá trilogie Labyrint by se mi taky moc líbila! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  10. Moc pěkný článek :) chystám se rozhodně na Marťana, který už na mě čeká na poličce poměrně dlouho a rozhodně zajímavě mi zní Kdybychom se neviděli.
    Krásný den

    OdpovědětVymazat
  11. To je pěkná kopa nových knih a myslím, že osm přečtených za dva měsíce rozhodně není špatné skóre :) Na Marťana se už dlouho chystám. A ty sebrané spisy Eragona vypadají tak dobře, že normálně začínám zvažovat koupi, a to se mi tahle série kolem třetího dílu přestala líbit a čtvrtý už doma ani nemáme :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to úplně nejhorší skóre, ale co se týče celoroční čtecí výzvy, jsem už o dvě knihy pozadu!
      Upozorňuji, že stojí fakt hodně, kolem 1600 - 1700 kč :p

      Vymazat
  12. no páni :O krásná sbírka!! :O

    OdpovědětVymazat
  13. Já jsem na tom se čtením také špatně, vlastně bych řekla, že ještě hůř.
    Cress jsem zrovna dočetla, byla opravdu skvělá.
    Knižních přírůstků máš opravdu spoustu, jeden krásnější než druhý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale kdo to má stíhat? Já bych četla od rána do večera, ale copak mi to škola a jiné povinnosti dovolí?
      Přesně tak, je skvělá! :)

      Vymazat
  14. Ulovila si toho hodně. A ten komplet Odkazu dračích jezdců vypadá prostě... božsky :)
    Jinak většinu knih co tu máš jsem nečetla... vlastněm jsem četla akorát Cress, ale dost jich mám v plánu. Chtělo by to natáhnout den...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, brala bych + 2, 3 hodiny jenom na čtení! :)

      Vymazat
  15. Moc hezké přírůstky. Já bych si určitě ráda přečetla Marťana.

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)