Evoluce knihomola aneb věci se (z)mění

by - 4/26/2016

Ahoj,
obvykle si na takové dramatické fotky nepotrpím, ale toto je velice významný článek plný samých důležitých informací! Dobře, teď si dělám trochu legraci. Dnes jsem si pro vás připravila povídání, (mám totiž vykecávací a sdílnou náladu) o mé knihomolské části života, především o vývoji a změnách, které se v něm udály.
Poslední recenze mi dala docela zabrat a těm, kdo ji četli, nejspíš také, proto tu mám méně náročný, spíš odpočinkový článek pro pobavení.




Používám záložky!

Na tento bod jsem obzvláště hrdá. Záložky jsem dříve vůbec nepoužívala, maximálně si stránku založila nejbližším kusem papíru, ale mnohem častěji jsem si jednoduše pamatovala, kde jsem skončila. Pak přišlo období, kdy jsem začala záložky se zálibou hromadit, jenže stále jen ležely na poličce a kamarádily se s prachem. Během posledních 2, možná 3 měsíců je ovšem využívám pořád víc a víc a vlastně si čtení bez nich skoro nedokážu příliš představit. Už si nepamatuji přesné číslo strany, kde jsem knihu zavřela, protože spoléhám na záložku. A když nějakou ztratím, nebo se mi nějak poškodí, je mi to vážně líto!

Půjčuji svoje knihy

To je další zásadní krok v mém životě. Dřív, když jsem třeba ještě neměla tolik vlastních knížek, jsem si je úzkostlivě střežila a nejspíš bych je nikomu nepůjčila, pokud by mi nepřísahal, že je minimálně třikrát obalí, bude číst pouze v rukavicích, na otáčení stránek použije pinzetu atd. Nyní už dokonce i sama nabízím a doporučuji kamarádům nebo své rodině knížky z mé knihovničky, které by se jim mohly líbit. A kupodivu mě ani příliš neděsí, že už jsem nějakého svého miláška celý měsíc neviděla.

Ačkoliv když se rozhodně nějakou moji knihu číst brácha, docela trnu hrůzou.


Čtu knihy před filmem

Dobře, dobře, stalo se mi to teď nedávno a jednalo se o hodně vzácnou situaci, i přesto jsem na sebe fakt hrdá a musím to v článku zmínit. Obvykle nestíhám knižní předlohu přečíst, tak nad tím mávnu rukou a v rozporu s pravidly správného knihomolství se nejdřív (snad z pohodlnosti) raději podívám na film. Doufám, že to Pátá vlna zlomila.

Nadvláda sociálních sítí

Bohužel nemohu mluvit jen o pozitivních změnách. I přestože nevlastním zase tolik účtů na všemožných sociálních sítích (vážně nechápu ty, kteří časově pokryjí nejen Facebook, ale i Instragram, Snapchat, Twitter, Ask, nemluvě o Tumblru, Pinterestu...). Nejvíc stránek během dne přečtu překvapivě ve škole, protože tam knížku vytahuji při každičké volné chvilce, ale také v průběhu hodiny (pššt!). Nezapomínejte ani na ranní, případně odpolední cestu autobusem či obědovou pauzu. Doma se však připojím k wi - fi a už to jede. Před čtením upřednostním videa na youtube, brouzdám po internetu a blozích, nebo se mrknu na další díl seriálu a pochopitelně všem odepisuji. Kniha sice leží hned vedle mě s tím, že se k ní určitě dostanu, ještě po 150x projet facebookovou zeď... Nakonec jsem ráda, že během odpoledne přečtu pár stránek. A číst před spaním též nepřipadá moc v úvahu, neboť obvykle po vysilujícím dni a učení sotva držím oči otevřené.
Sociální sítě jsou neskutečnými žrouty času a myslím, že kniha stejně nabízí víc.


Rozjíždím příběh

Velice časté téma, o kterém se dokážu neskutečně rozpovídat, ale skutek utek´. V hlavě nosím hned několik slibných nápadů a mým velkým snem je napsat vlastní povídku a případně ji vydat, což by bylo naprosto úžasné! Ale zatím mi bude bohatě stačit, když alespoň jeden nápad přenesu z hlavy na papír nebo do počítače. Poslední dobou sílí naděje, že se situace pohne kupředu, protože sem tam ve chvíli volna napíšu pár odstavců a opravdu mě to baví, i když postupuji pomalu. No... držte mi palce!

Držím se na uzdě

Celkem se ovládám co se týče nákupu nových knih. Důvod? Zaprvé jsou rodiče proti nezřízenému pořizování dalších přírůstků už jenom z hlediska finančního (a to se často jedná o lákavé a cenově výhodné nabídky, např. bazary!). Ale já je chápu, nemůžu je ani sebe zruinovat zrovna tímto způsobem, i když je to sakra těžké. Pak také začíná bobtnat problém s úložným prostorem. A do třetice, absolutně nestíhám číst. Tempo přibývajících knížek mnohonásobně převyšuje počet přečtených knih, což se mi moc nelíbí. Stejně mám občas chuť vzít útokem celé knihkupectví, ale to už je prostě prokletí knihomola. :D


Jak jste na tom vy? Našli jste se v některém bodě? Popřípadě se podělte o své změny ve vašem knihomolském životě :)

You May Also Like

14 komentářů

  1. Já mám ráda takovéhle nadsazené články. A tenhle je fakt vyloženě vtipný (a naprosto se s některými těmi body dokážu ztotožnit).

    Záložky. Ty stále nemám a stále mi slouží kusy papíru, papírky od bonbonů, psaníčka, kapesníčky a tak všechno, co v nouzi najdu. :) A sociální sítě jsou zlo. Já teda nepoužívám Facebook (jen messenger), ale o to víc trávím času na Tumblru. Instagram se snažim taky omezovat, Snapchat a Goodreads moc času nezabírají. Jo, vyloženě všechen svůj čas trávím Tumblrem a seriálama. Hrůza. :) A co se půjčování knih týče, tak to máme stejně (včetně té důvěry k sourozencům).

    A jestli budeš někdy něco z tvého tvořivého psaní publikovat online, třeba na wattpadu, budu ráda, když to se mnou budeš sdílet!

    Krásný den přeju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si právě taky ráda takové přečtu :) Děkuju, snažila jsem se být aspoň trochu vtipná :D

      Určitě ti dám vědět :)

      Vymazat
  2. Moc pěkný článek :) K záložkám si stále hledám cestu - mám jednu jedinou s motivem Malého prince, kterou vážně miluju a jestli ji ztratím, tak nevím, ale jinak mám nejradši, když má knížka sama takovou tu provázkovou záložku.
    Se sociálními sítěmi nezbývá, než souhlasit. Ani mě tak neodrazují od čtení, jako spíše od dělání opravdu užitečných věcí. Na PC člověk stráví dvě hodiny nic neděláním, ani nemrkne.
    Knížky obvykle nepůjčuji, ale spíš z toho důvodu, že moc nemám komu a štvou mě lidi, co nejsou schopni knihu vrátit třeba do měsíce. Nejde mi ani tak o poškození (i když, když mi sestřenka asi v 10 letech polila Harryho Pottera tak jsem vážně soptila), ale zkrátka o to, že tu knihu nemám doma. Úchylák no :D
    S příběhem ti držím palce, snad se jednou něčeho dočkáme :) no a nákupy...snažím se držet, ale tento měsíc jsem si pořídila 13 knih což, hádám, se asi nedá klasifikovat jako "držení se na uzdě", že? :D
    Měj se krásně, Magdi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem nikdy nevěřila, že bych záložkám mohla takhle propadnout, ale stalo se :)
      Já si sednu k počítači a než se k něčemu produktivnímu dokopu, uteče hrozně moc času :/
      13 knih už je docela slušná kupička, ale pokud je dost peněz... :D

      Vymazat
  3. Gratulujem k úspechom, napr. požičiavanie kníh či používanie záložiek a obzvlášť za čítanie kníh pred filmom :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsme taky vždycky používala všelicos, ale poslední cca měsíc jsem najela na záložky taky. Svoje knížky ale nikomu nepůjčuju, mám jich jednak dost málo, takže je nikdo půjčit nechce a navíc mám strach, že už se mi nevrátí v celku. Ve škole jsme jednu dobu taky četla, ale teď na to nějak nemám čas, takže i přes sociální sítě čtu nejčastěji doma. No a co se týče příběhu, jsme na tom dost podobně :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem především nepoužívala nic. :D
      Pečlivě si vybírám, komu knížky půjčím, to zase ano :)

      Vymazat
  5. Super článok! :D V každom bode, ako keby som videla seba! :D Veľmi pekný a výstižný! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tohle je fakt povedený článek :D :D :D ve většině bodů s tebou naprosto souhlasím...

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý článek ve kterém jsem se několikrát našla! :)
    Asi největší změna v mém čtecím světě je samotné čtení. Dřív jsem se věnovala věcem, které pro mě neměli žádný užitek (brouzdání po netu známe všichni :-D). Jednou jsem si řekla, že to takhle už nejde a pěkně si uspořádala svoje priority a BUM! Od té doby přečtu místo čtyř knih za měsíc kolem deseti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takovou změnu bych také potřebovala! I když musím skromně přiznat, že minimálně od začátku května udržuji hodně slušné čtecí tempo :)

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)