Hugh Howey: Turnus

by - 4/12/2016


zdroj
 Hugh Howey / Silo - 2. díl / 480 stran

 Vydáno r. 2013 (USA) a 2015 (ČR) / Knižní klub / pevná vazba + přebal 

 Postapokalyptický / Sci - fi / Světové romány

Co předcházelo životu v „Silech“, podzemních mnohapatrových objektech, jediných místech na zeměkouli, kde mohou lidé přežít? Postapokalyptický román Silo, který se stal celosvětovým bestsellerem, vyvolal ve čtenářích otázku, jak to vše začalo. A Turnus přináší odpověď.
Mladý kongresman Donald Keene pracuje na tajném projektu – má to být jen mezní eventualita: do země zapuštěné obří obytné válce připomínající sila jsou přeci pouhou pojistkou pro případ nepředstavitelné katastrofy. Ta ale jistě není na obzoru. O tu nikdo nestojí. Tu by si nikdo nepřál.

O mnoho let později probudí v Silu 1 hibernovaného člověka. Oproti všem předpokladům si začíná rozpomínat na minulost – na příběh, který děsivě vypovídá o posedlosti mocí a neúnavném nasazení, s jakým jsou lidé ochotni zničit svět, jak jej známe. V Silu 18 se rodí nepokoje. A Silo 17 se odmlčelo...


Můj názor
Když jsem před půl rokem začínala číst Silo, neměla jsem nejmenší tušení, co mě čeká, už ani nevím, jaký impulz mě přinutil si knihu půjčit a pustit se do zdlouhavého, leč velmi kvalitního a napínavého čtení plného děsivých odhalení. V recenzi jsem si knihu nemohla vynachválit a nedočkavě vyhlížela další díl. Vánoce 2015 byly výjimečně bohaté a Ježíšek mi kromě jiného nadělil i druhý díl této postapokalyptické série, Turnus. Dostala jsem se k němu až teď.

Obálka je sice vyvedená jen v obyčejné bílé barvě, za to přebal působí velmi sofistikovaně a elegantně, ukazuje autorův čistý styl psaní na vysoké (nejen) jazykové úrovni, proto jsem ho za celou dobu snad jedinkrát nesundala. Děj překvapivě nenavazuje tam, kde naposledy skončil, první slova a věty nás zavádí do bližší či dávnější minulosti a krůček po krůčku odhalujeme pravdu vedoucí k událostem v Silu. Mluvíme o tzv. prequelu.

Zatímco prve autor zvolil retrospektivní kompozici a ukousnuté sousto zvládl na výbornou, čímž si u mě získal mnoho bonusových bodů, v Turnusu se jednotlivé časově rozdílné dějové linie prolínají ve zdánlivě nahodilém pořadí. Knihu proto doporučuji spíš pozornějším čtenářům, kterým nevadí mírná absence akce. Nepřipravujte se zbytečně na nervydrásající situace sršící akčností, děj vás nestrhne tak, že byste do konce ani nedýchali. Autor pomocí kvalitního jazyku spojuje dílky složité skládačky jménem pravda, ale především pomocí rozsáhlých pasáží plných úvah a popisu.

O postavách, které si pan Howey zvolil, ani po dočtení nemohu říct, jestli mi byly sympatické, nebo jsem je naopak nemohla vystát. Jejich společným znakem je, že působí neuvěřitelně realisticky (ostatně jako celý příběh) a po psychologické stránce jim byla zřejmě věnovaná značná péče. Měla jsem bezmála pocit, že nahlížím do skutečného života skutečně žijících osob. Prolínání jednotlivých osudů, příběhů našich hrdinů současně s různými časovými obdobími vygraduje, aniž by se člověk musel úplně ztratit a zamotat. Předpokladem je však důkladné a pomalejší čtení, nebojte se Turnusu věnovat víc než jen jedno odpoledne, protože pak pravděpodobně nepřijdete o slibovaný zážitek, naopak si pořádně zamlsáte.

Byť je dílo hodně rozsáhlé, členění na krátké kapitoly ho činí mnohem přehlednějším a stravitelnějším. Bohužel v druhém dílu postrádám onen opěvovaný wow-efekt, kdy pro mě bylo každé další odhalení jako rána do hrudi. Nyní se mi stávalo, že jsem prozřela klidně i o kapitolu dřív, což není sice nijak zásadní doba, ale svoji roli sehraje. Mnoho faktů jsem si poskládala dohromady sama a dřív, tudíž jsem si pak nemohla užívat pocit překvapení. Občas jsem také přece jenom začínala trochu tápat ve velkém množství linií a ve způsobu, jakým byl text předkládám, proto důrazně doporučuji číst spíš pomaleji. Turnus si pak mnohem víc užijete.

Závěrem bych o knize řekla, že se jedná o postapo na úrovni, dílo jedinečné ve svém žánru, vhodné především pro starší nebo náročnější čtenáře, kteří se nezaleknou ani většího počtu stran a složitějšího konceptu. Pro Turnus je typická hlavně reálnost a dokonale propracované postavy, jejich povahy a duševní složka, taktéž uvěřitelné mezilidské vztahy i samotný systém. Autor i na dvojce odvedl ohromný kus práce, a i když ji musím ohodnotit o trochu hůře než první díl, na závěr této jedinečné trilogie se neskutečně těším.

Hodnocení 

Obálka
90%

Příběh
85%


You May Also Like

20 komentářů

  1. Silo mám už docela dlouho ve svém čtecím seznamu. Budu se k němu muset konečně propracovat, když už je tu druhý díl :) Podařená recenze!

    Krásný večer
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Já chci těm postapikalyptickým knihán dát prostě šanci. Asi se po Sile mrknu. :)

    Recenze jako vždycky napsaná fakt parádně, baví mě to číst, dává to smysl. (A už se těším i na recenzi na poslední díl téhle trilogie.)

    Krásný den přeju. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždycky se vyplatí dát tomu alespon šanci, člověk nikdy neví, jak to nakonec dopadne :)

      Vážně si moc cením tvé pochvaly! :)

      Vymazat
  3. Vyzerá lákavo. Ešte som nemala možnosť sa k nej dostať, ale určite to chcem zmeniť :)

    CRYSTAL PEOPLE

    OdpovědětVymazat
  4. Páni to je prostě úžasná recenze. O obou knihách jsem už samozřejmě slyšela, ale sci-fi a postapo nepatří zrovna k šálkům mé kávy, takže ještě stále váhám, zda se do toho pouštět...No, uvidíme.
    Každopádně se měj krásně a těším se na další články.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti!
      Nevím, jestli je dobré tento žánr začít zrovna Silem a Turnusem, nejsou zrovna nejlehčí. Tím samozřejmě nechci naznačit, že bys nebyla dobrý čtenář, ale na seznámení asi úplně vhodné nejsou. Doufám, že rozumíš :)

      Ty také, hezký den :)

      Vymazat
  5. Sérii neznám, ale soudě podle anotace i vší chvály vypadá docela zajímavě - možná bych s tím měla něco udělat :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  6. Silo jsem četla a moc se mi líbilo, akorát se teď bojím vrhnout na druhý díl, že se u toho zase dlouho zaseknu, tak si to nechám na nějakou volnější chvíli po zkouškách:)
    Jinak skvělá recenze!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Silo i Turnus si člověk musí udělat dostatek času, za jedno odpoledne je nepřečte, takže tě naprosto chápu :)
      Díky :)

      Vymazat
  7. Tentokrát recenzi nečtu, protože jsem se ještě nedokopala ani k tomu, abych si přečetla Silo, ale chystám se na to :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Číst se přece nemůže z povinnosti, pokud se k němu nedokopeš, tak to přece nevadí :)
      Ale úplně mi mluvíš z duše! Taky se chystám na tolik knih, ale pořád nic :D

      Vymazat
  8. Výborná recenze :) Na tuhle knížku se opravdu těším :) Silo bylo perfektní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. SOuhlasím, Silo bylo naprosto úžasné! Věřím, že tě ani Turnus nezklame :)

      Vymazat
  9. Taky ji mam, i kdyz zatim neni mezi prioritami

    OdpovědětVymazat
  10. Silo dobrý, hodnotil jsem 4mi hvězdičkami, Trunus jsem neskousl, žádné překvapení, žádné napětí, postavy se chovají hloupě - za zelenou trávu na konci oceňuju 1 hvězdičkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žádné spoilery! :D
      Je pravda, že druhý díl je slabší. Pro každého v jinačí míře :)

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)