Knižní hrdinky, které mi pily krev

by - 4/17/2016

Ahoj,
Nechci o sobě říkat, že jsem extrémně nesnášenlivá osoba, ale občas mám pocit, že na tom možná něco bude. Jak jinak si mám vysvětlit, že není výjimkou, když mi nějaká knižní hrdinka dokáže s vytrvalou urputností lézt na nervy po většinu knihy? Každý v životě potkáme někoho, kdo nám je i přes veškerou dobrou snahu nesympatický či nepříjemný. Ale koho rozčilují fiktivní postavy z knih? Asi jen skutečně knihomoly tělem a duší. Doufám, že nejsem jediný totálně ztracený případ.
Pojďme se podívat tedy na vítězky této prazvláštní kategorie.

Milí čtenáři, prosím berte tento článek s určitou dávkou nadhledu. Netrpím žádnou potlačovanou agresí či nevybitým vztekem a opravdu jsem si nedala za cíl stát se profesionálním haterem knižních postav. Článek má sloužit k pobavení a je mírně nadsazený. Děkuji za pochopení.


Caitlin - Hvězda

V případě Caitlin téměř nemám slov. Její schopnost rozpálit mě doběla svojí rozmazleností, povýšeností a pocitem, že dokáže cokoliv, na co sáhne, dosahovala vrcholu. Domnívám se, že původní autorčin záměr byl vykreslit Caitlin jako skromnou a talentovou dívku, která si v minulosti prošla mnoha špatnými věcmi, ale nyní se z ošklivého káčátka stala doslova nádherná labuť. Jenže ve výsledku stvořila tu nejnamyšlenější, nejsobečtější a neotravnější hrdinku pod sluncem, jejíž povaha byla plochá asi jako beton na dálnici.


Morgan Rowlandsová - Wicca


Dalším kvítem je Morgan Rowlandsová z čarodějnické knihy Wicca. Tady mě nerozčilovala tolik samotná dívka, ale fakt, že ji autorka nadělila do vínku co nejvíc klišoidní povahové rysy a její chování vždy jakoby odpovídalo jakési osnově, jak se chovat co nejpředvídatelněji a nejtupěji. A to radši nechci rozebírat, že Morgan přece vůbec není hezká, má plochý hrudník a velký nos, přesto se do ní beznadějně zamiluje tajemný, nový student, jemuž všechny ostatní dívky v okolí padají v nohám. Celá kniha je totiž jedno velké klišé a korunu mu nasazuje neskutečně otravná hrdinka.




Linda Ainsleyová - Ptačí zpěv, V Podsvětí
Linda ze začátku vypadala jako fajn postava. Neříkám, že mi byla zrovna sympatická, ale nic jsem proti ní po mnoho stránek neměla. Moje averze se zvyšovala nejdřív velice mírně, avšak v druhém díle s názvem V podsvětí se situace diametrálně změnila, konkrétně závěr mě maximálně dožral. Neskutečně mě iritovalo, jak si drahá hrdinka umanula, že provede toto a právě takto bez ohledu na možné důsledky, načež odmítala nést tíhu zodpovědnosti za své činy a jednoduše zmizela pryč se slovy: Však vy jste všichni chytří a skvělí, na něco určitě přijdete. Uznejte, že mám celkem dobré důvody ji nemít ráda!


America - Selekce



Ach, America. Myslím, že bych byla schopná napsat celou slohovou práci na téma, co mě rozčilovalo na Americe. Už jenom její jméno, America Singerová, mi způsobovalo prakticky bez přestání mírnou bolest hlavy, ale co se ta holka napředváděla za celé tři díly! Naivita, nerozhodnost, nestálost, nepochopitelné, pro dané přehnané reakce a pendlování mezi dvěma mladíky, kteří o ni navzdory její přelétavosti stále neochvějně stáli. Navrch ještě přidejme nekonečný seznam jejích dobrých vlastností a dovedností, kterými ji autorka obdarovala, až to vypadá, že máme novou miss Dokonalou, kterou všichni zákonitě musí milovat, ačkoliv se chová nepochopitelně, nepřiměřeně svému věku, rozmazleně apod. Nejvíc mi stejně vadilo, že se tři díly rozhodovala, koho si vybere. Autorku svým způsobem obdivuji. Dokázala napsat přes 800 stran o volbě mezi dvěma muži jednou otravnou hrdinkou.

Larissa - Volání sirény

O co jde v případě Larissy? O tu největší hromadu klišé na jednom místě. Její povaha by se dala shrnout následovně - obkreslený absolutní archetyp ze všech stran, její chování - buď (nečekaně) předvídatelné nebo naprosto nerealistické a mimo veškeré mé chápání. Když už dodám knižní postavě nějaké vlastnosti, byť jsou sebevíc klišodiní, aspoň se jich pak držím, no ne? A nějaká hlubší psychologická stránka její postavy? Zapomeňte! 






Amanda - Tlukot mého srdce

Teď vám představím jednu knižní hrdinku z kategorie nejhloupější naivky. Jenomže jsme v knize, takže se pochopitelně všechna její vysněná, nereálná, dívčí tžuby a přání do písmene splní. Vroucně doufám, že mě období "Panebože on se na mě kouká...Já ho fakt miluju..." minulo hodně velkým obloukem, nebo že jsem si takovéto výplody mladé holčičí mysli nechávala pro sebe. I kdybych byla ve třinácti jen z poloviny naivní a hysterická jako Amanda, musela jsem být pro své okolí neskutečnou přítěží. 


Mary - Les rukou a zubů

Dnešní tirádu stížností a nadávání zakončím Mary z knihy Les rukou a zubů, kde se objevuje nepřehlédnutelné množství zombie. S větším časovým odstupem přestávám přesně tušit, co mi na Mary tolik vadilo. Byla mi jednoduše nesympatická. Přišla mi divná, moc jsem nechápala její styl uvažování a rozhodování. Copak vám nepřijde něco nesnesitelný prostě jen tak bez důvodu? Já totiž neměla ráda skoro žádnou z postav a Mary jim kralovala. Nedokázaly na mě nijak víc zapůsobit, to je ono.


A co vy? Také máte nějakou postavu, která vám při čtení doslova pila krev?


Obrázky obálek jsou použity z bux.cz nebo databazeknih.cz

You May Also Like

26 komentářů

  1. Já články stěžující si na fiktivní postavy jednoduše zbožňuju, aspoň si vždycky přijdu, že nejsem jediná, kdo to prožívá (i když teda bohužel na tvém seznamu jsou samé knihy, které jsem neměla to štěstí si přečíst).

    Článek je super, už se těším na další!

    Krásný zbytek večera přeju. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A mě těší, že také nejsem jediná! :)
      Zkus si nějakou přečíst, pokud budeš mít chuť a pak mi napiš, jak ti byla hrdinka sympatická nebo ne :)

      Vymazat
  2. Tenhle typ článků mě vždycky dokáže pobavit :) Z Tvého výběru jsem ale žádnou knihu nečetla, tudíž se k vybraným hrdinkám bohužel (bohudík) nemůžu blíže vyjádřit...
    Měj se krásně, Magdi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že článek splnil svůj účel :) Vždy mě potěší, když moje výtvory ostatní baví :)

      Vymazat
  3. S Americou souhlasím, nechápu proč, ale vytočila mě už tím, jak se jmenuje :) Další "favoritka" je Pinkertýna z knihy Mycelium. Ta je krom pitomého jména také neskutečně naivní.S Lesem rukou a zubů souhlasím, ale tam byly všechny postavy strašlivé, nudné a nezajímavé.

    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! America Singerová... Co to je za jméno? :D
      Zrovna Mycelium mě docela zaujalo a říkala jsem si, že ho zkusím :) Ale naivní hrdinky jsou vážně zlo!
      To je fajn, že to s Lesem rukou a zubů vidíš stejně :)

      Vymazat
  4. Ha, necetla jsem ani jedno, takze nemuzu soudit :-P

    OdpovědětVymazat
  5. Hahaha, dost originální téma na článek! Máš můj obdiv! :D já jsem určitou nechuť cítila k Maře Dyerové z Prozření Mary Dyerové.
    Upřímně, její chování mi připadalo naprosto stupidní a nerozhodné ;)
    heliewanders.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :)
      Prozření Mary Dyerové jsem bohužel ještě nečetla. Nebo spíš bohudík? :D

      Vymazat
  6. Väčšinu kníh som nečítala, čiže hrdinky a tak veľmi posúdiť neviem, ale verím, že mnohé sa tu ocitli právom :D S čím môžem súhlasiť úplne je výber Selekcie - America mi tiež liezla na nervy :D Najmä v Elite :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že nejsem jediná, komu drahá America zvedla mandle :D V Elitě byla maximálně nesnesitelná!

      Vymazat
  7. Na Alex Flinn a na Les rukou a zubů se chystám, tak se docela bojím toho, co mě tam čeká :-D
    Celou sérii Selekci mám přečtenou a tato série je příkladem toho, že jsem divná :-D V prvním díle mi America přišla nesnesitelná a opravdu jsem měla chuť jí přetáhnou pánvi přes hlavu, ale naopak v Elitě a První mi přišla docela v pohodě :-D
    Nad knihou Tlukot mého srdce přemýšlím už od doby, co vyšla... teď ale nevím no :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ber to tak, že mě vytočí ledackdo, takže se asi nemusíš zbytečně obávat ;D
      U mě si to Americe vyžehlila až v První, kdy se chovala celkem fajn :)
      Zkus ho, záleží, co budeš od knihy čekat :)

      Vymazat
  8. Můžeš být naprosto v klidu - rozhodně nejsi sama, přinejmenším já jsem přímo nesnášenlivá vůči ženským postavám. Aby se mi nějaká zalíbila, musí to být vážně třída. Žádnou ze zmiňovaných knih jsem nečetla, i když jich fůru znám, ale momentálně mám rozečteno například Napůl zlý a tam takřka všechny ženské postavy pijou krev... čím to jen je?

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si nemyslím, že jsem nějak extrémně náročná. Jen nemám ráda moc unfňukané, naivní, přespříliš sebevědomé, sebestředné, přehnaně světaznalé.... hrdinky. Je to docela dlouhý seznam, no :D
      Zrovna Napůl zlý... To si ani nepamatuji :)

      Vymazat
  9. Jinou knihu než Selekci jsem nečetla, ale s Americou máš pravdu :D ta je myslím TOP nejotravnější postava, aspoň tedy zatím, z mého pohledu.
    Skvělý článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych mohla, hned si s tebou plácnu! :D Jsem ráda, že to někdo vidí stejně :)

      Vymazat
  10. Četla jsem jenom Selekci, Volání sirény a Ptačí zpěv a rozhodně s tebou souhlasím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hned jsi mi zvedla náladu! Aspoň někdo mi rozumí! :D

      Vymazat
  11. I tak máš v tom článku hrdinek, které ti pily krev docela málo :D Také mi jich hodně pije krev, kdyby mohly z té knihy vystoupit, asi bych je utloukla pánvičkou.

    Četla jsem akorát Selekci a tam... no nebyla jsem z Americy úplně nadšená a trochu na nervy mi lezla, ale ne tak hrozně. Hádám, že se to v dalších dílech ještě zhorší.

    U Larissy s tebou naprosto souhlasím, ta byla... no prostě na zabití.

    Les rukou a zubů jsem četla už před hodně dlouhou dobou, což vysvětluje, proč si knihu skoro nepamatuji. Ani si nevzpomínám, že by mi nějak vadila Mary...

    Zbytek knih jsem zatím nečetla, takže nemůžu soudit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to celkem škoda, že jsou jen fiktivní. Sice by v živé podobě byly nejspíš ještě nesnesitelnější, ale aspoň bych je mohla něčím praštit! Takhle si můžu jen představovat, co bych s nimi udělala :D

      Vymazat
  12. Ty brďo, ani jednu z těchto knížek jsem nečetla. Já si knihy vybírám právě tak aby mi sedla povaha hlavních hrdinů a proto v knihkupectví vybírám jednak podle obalu, jednak podle příběhu a pak podle nějakého kousku textu, který v knize přečtu, abych mohla jen tak zhruba odhadnout povahu hlavního hrdiny. Žádná z těchto knih by mě v knihkupectví ani obalem nezaujala, a ačkoliv často platí nesuď knihu podle obalu, zde by to tedy asi platilo – obaly se mi nelíbí a tobě se nelíbí hlavní hrdinky, takže je to jasné! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenomže to bohužel nejde vždy úplně nejlíp odhadnout :/ Někdy je příběh skvělý, kazí ho akorát otravná hlavní hrdinka :p

      Vymazat
  13. Tak.. já jsem četla jen Tlukot mého srdce a knížka je jedna z mých nejoblíbenějších :D.
    No, každý je jiný.. Jak se říká 100 lidí 100 chutí :).

    OdpovědětVymazat
  14. Niki M.: To je jasné, někomu se tyto knihy naopak líbí :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)