Moïra Fowley - Doyle: Smolná sezóna

by - 5/17/2016

Moïra Fowley - Doyle / xxx / 280 stran

Vydáno r. 2015 (originál) a r. 2016 (ČR) / CooBoo / Pevná vazba

Fantasy / Mystery / Young adult / Romantika

Pohřbený strach. Zakázaná láska. Z každého tajemství se může vyklubat nebezpečí a za kdejakým rohem číhá smůla. Smolná sezóna. Tohle je, co o ní víme: Přichází každý rok ve stejnou dobu. Mojí rodině se stávají zlé věci. Děje se to jen nám. Nevíme proč.

Smolná sezóna je součástí Cařina života tak dlouho, jak si jen pamatuje. Vždycky koncem října. Už spousta jejích příbuzných v tuhle dobu přišla o život. Cařina rodina je nevysvětlitelně náchylná k nejrůznějším nehodám. Proto schovávají nože, ostré hrany stolů omotávají vatou a vypínají elektrické spotřebiče – ale nehody je pronásledují na každém kroku a ze smolné sezóny se pomalu stává obsese a jejich největší strach.

Ale proč jsou takhle prokletí? Mohou se z toho začarovaného kruhu vymanit? Opojný, zničující a intenzivní příběh s opravdu šokujícím závěrem.

Můj názor

Nejspíš nejsem jediná, koho absolutně uchvátila obálka, viďte? Slintala jsem nad ní asi deset minut, než jsem si konečně přečetla anotaci a zjistila víc. Je krásně barevně sladěná, zvolené barvy jsou zkombinovany a propojeny tak perfektně, že by to snad nemohlo být lepší! Už jen sama o sobě působí snovým a tajuplným dojmem a láká knihu otevřít a ponořit se do čtení.

Kromě úžasné obálky mě také okamžitě zaujal nápad Smolné sezóny, okolo které se všechno točí. Jedná se o období v roce, konkrétně říjen, kdy má Cara a její rodina neuvěřitelnou smůlu úplně na všechno. Modřiny, boule, zlomeniny a bohužel i horší věci jsou na denním pořádku a žádná opatření nejsou dostatečná. Podle anotace zjistíme, že se jedná o mysteriózní a duchařské dílo určené především pro dospívající čtenáře. Jinými slovy - něco přesně pro mě.

Autorka celý příběh vyprávěla velmi barvitě a poeticky, jazykem plným obrazných vyjádření a metafor. Počínala si tak obratně, že jsem mnohdy ztrácela jistotu, co je skutečné a co jen až moc reálně vypadající obraz. Příběh se potácel na hranici mezi snem, nadpřirozenem a tvrdou, nemilou realitou. Rozlišit, co je co, bylo vlastně nemožné, ale právě v tom spočívá kouzlo knihy. Nebo prokletí? To už je na samotném čtenáři.

Čtení jsem si jednoznačně užívala. Bylo dynamické a přineslo mi opravdu intenzivní zážitek. Líbily se mi také jednotlivé postavy, především jejich odlišné a dobře propracované charaktery. V knize se objevilo tolik momentů, na kterými se tajil dech a logické vysvětlení ztracené v nedohlednu! Do posledních stran jsem si nemohla být ničím úplně jistá, ačkoliv jsem si už nějaké domněnky vytvořila. Na jednu stranu se bohužel Smolná sezóna nevyhnula všem klišé prvkům typickým právě pro žánr Young adult, ale abych jí nekřivdila, přinesla i několik orifinálních nápadů a zpracování. Konkrétně mám na mysli třeba téma zakázané lásky, které je jedním ze stěžejních. Nebojte se, nejde o žádný obvyklý nudný a ohraný typ, tohle je zakázaná láská, jak má být, pořádně komplikovaná a plná dilemat. 

Smolná sezóna je úžasně výstřední a psychologicky laděná kniha, jež si pohraje s vašimi smysly. Z drobných střípků a nevyslovených tajemství nakonec vznikne překvapivě logická skládačka, která nejspíš nejednomu z vás vyrazí dech. Je nesmírně těžké přestat číst, nepochopitelné události a výjevy, z nichž mě až běhal mráz po zádech, vám nedají spát, dokud neodhalíte celou pravdu a skutečnost. Jediným drobným mínusem je až přehnaná fantazijní složka, kniha nemusí každému sednout, a maličko předvídatelné vyústění. Nejlepší je povolit uzdu své představivosti a nespoutanosti, nechat se unášet po proudu a čekat na šokující odhalení.

Smolná sezóna do puntíku splnila má nemalá očekávání a ráda bych ji doporučila těm, kdo se zkrátka nebojí nechat se pěkně zmást a vyvést z míry.

Hodnocení

Obálka
100%

Příběh
90%

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Martinus.cz!

Knihu naleznete zde

You May Also Like

15 komentářů

  1. Na tuhle knihu se teprve chystám :D Děkuji za super recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš za co, doufám, že tě na knihu pořádně navnadila :)

      Vymazat
  2. Pořád se na knížku chystám... vlastně mě tvoje opravdu kladná recenze překvapila, většinou jsem četla spíš takové rozpačité... :) Tak doufám, že se mi bude taky líbit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že Smolná sezóna je docela kontroverzní a osobitá a na každého pravděpodobně působí úplně jinak. Mně například sedla :)

      Vymazat
  3. Já se tedy na knihu nechystám, přestože na ni slyším dosti chvály. Já ale prostě YA nemusím právě pro tu klišoidnost, které se nevyhne skoro žádná kniha. Kdo ví, třeba mě i tak ale kniha někdy praští do nosu a užiju si ji...Uvidíme.
    Každopádně krásná recenze jako vždy, Magdi
    Krásný zbytek večera

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna tato kniha má klišé prvků minimum a přišla s novými nápady, což se samozřejmě odráží v mém kladném hodnocení :)
      Děkuji ti moc! :)

      Vymazat
  4. Knihu mám doma a po Tvé recenzi se na ni těším ještě více! :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsme na tuhle knihu už četla hodně recenzí, ale vesměs všechny byly více méně laděné na průměrné úrovni - je fajn slyšet pro změnu nějakou dalo by se říci vyloženě kladnou.
    Až k tomu budu mít příležitost, určitě se porozhlédnu v knihovně :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak už jsem psala, ne každému Smolná sezóna sedne, je vážně zvláštní. :)

      Vymazat
  6. Úžasná recenze. Obálka je opravdu povedená a zaujme na první pohled. Knížku mám ted rezervovanou v knihovně, těším se až se mi konečně dostane do rukou.:)

    OdpovědětVymazat
  7. Podle anotace bych neřekla, že je příběh tak úžasný, ale tvoje recenze říká, že ano :) Pokusím se ke knize dostat co nejdřív, ale můj seznam je docela dost dlouhý.

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)