Estelle Laure: Běsnící světlo

by - 6/18/2016

This raging lights



Estelle Laure / Eva Maršíková / xxx

Vydáno r. 2015 (USA), r. 2016 (ČR)
 
  Leda / 280 stran / pevná vazba

Romány / Dívčí romány 


DO KRAJNOSTI VYČERPANÁ. Lucille dovedou potrápit hluboké duševní zmatky, až neví kudy kam. Její rodiče selhali a ona se ze dne na den ocitla bez pomoci sama s malou sestrou. Musí čelit zraňujícím aspektům lidské existence, zvlášť když si dala slovo, že malou Wren udrží ve své péči. Není to nejlepší doba pro osudovou lásku a ještě k tomu má Digby svoji dívku, Lucille ale ví s naprostou jistotou, že jestli nic nepodnikne, ztratí kus svojí duše a bude navždycky litovat. NACHÁZÍ SVOJE SILNÉ STRÁNKY V bitvě o znovunabytí vnitřní vyrovnanosti selhává znovu a znovu. Je absolutně vyčerpaná a víc už nemůže unést… pak si ale uvědomí, že kupodivu právě komplikovaná láska plná rozporů jí pomáhá, aby ve svém nitru odkryla nové dimenze a objevila svoje silné stránky.


Můj názor

K Běsnícímu světlu jsem se dostala asi jako slepý k houslím. Nebo tak nějak se to říká. Chci tím zkrátka naznačit, že jsem si ho sama nevybrala a do ruky se mi dostalo jen díky milému pánovi od Ledy jako další recenzní výtisk k Všude kolem černý les (recenze zde). Pouštěla jsem se do něj, aniž bych v nejmenším tušila, co pěkného mi pán vybral a poslal.

Prvotní dojem, který ve mně kniha vyvolala, je rozhodně kladný. Vliv na můj pozitivní názor má částečně název, který o knize sotva prozdradí něco víc, takže může být čtenář napjatý, co za příběh se nakonec ze stránek a kapitol vyklube. Ale mnohem větší roli hraje obálka - na pohled zaujme příjemnou souhrou barev, ve mně osobně po celou dobu vyvolávala pocity klidu.

Další věcí, jež jsem si hned po otevření všimla, byla až nezvykle velká písmena. Nejen díky tomu mi stránky utíkaly velmi rychle. Když k tomu totiž připojíte i čtivý styl, jimž je Běsnící světlo napsané, nemůžete se ani divit, že za chvíli začínáte už poslední kapitolu! Navíc se autorce dařilo udrženo stálé tempo, které nasadila už od první kapitoly, čtenář doslova naskočil do rozjetého vlaku - žádné vytáčky a zdlouhavý úvod se nekonal. Kniha se nikde nezadrhávala a příběh plynul stále dál.


Zvolený námět je vskutku netradiční a originální. Sedmnáctiletá dívka se má postarat nejen sama o sebe, ale také o mladší sestřičku a celou domácnost, zatímco její matka je v nedohlednu a otec se dává dohromady v léčebně. Lucille musí nějak fungovat, chodit do školy, obstarávat si peníze a především se před ostatními tvářit, že je vše v naprostém pořádku. Do toho se ještě motají složité milostné city a menší či větší denní katastrofy... Na tomto základě autorka vystavěla výtečný příběh plný emocí, zvratů, zkoušek a situací každodenního života. Rozvedla ho do velmi zdařilé podoby a vyhnula se přehnané fikci i přeslazeným prvkům. Stvořila realistické postavy s viditelným psychologickým vývojem během knihy. I přesto jsem si zkrátka Lucillenin život a její současnou situaci nedokázala představit v reálném životě...

Ráda bych o Běsnícím světle řekla, že se jedná o příjemnou oddechovku, to poslední slovo mi tam ale úplně nesedí. Ve smyslu nenáročného a milého čtení, knihy, kterou máte bez nadsázky přelouskanou za jedno odpoledne, ano. Nicméně téma, jež kniha přináší, se rozhodně nedá označit za lehké a oddechové, naopak si myslím, že je dobré se nad ním pořádně zamyslet.

Běsnící světlo považuji za velmi zdařilé dílo, svěží vánek v young adult literatuře, něco nového, co člověka zaujme a osloví. Nicméně kniha samotná mi do budoucna v hlavě nejspíš neutkví i přes nádhernou obálku a všechny klady, jež jsem vyjmenovala výše. Proto ji nemohu dát 5 hvězdiček, ale jen 4 a také ji doporučit každému, protože si myslím, že všem má co nabídnout. 

Hodnocení 

Obálka
90%

Příběh
80%

Za recenzní výtisk srdečně děkuji nakladatelství Leda.

Knihu si můžete zakoupit zde

Fotky kopírujte pouze se svolením a uvedením autora, tudíž mnou.

You May Also Like

16 komentářů

  1. Páni! :-) To je ale náhoda :-), zrovna píši recenzi na Běsnící světlo a vykoukne na mě ta tvoje :-). Kniha se mi moc líbila, myslím, že to je ten typ knihy, který neurazí, ani nepřekvapí :-). Moc hezká recenze!

    Měj se krásně, Mimozemšťanka
    www.my-ideallife.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, to se jdu kouknout na tvoji recenzi, pokud jsem ji ještě nečetla. Nejsem si úplně jistá :p

      Vymazat
  2. Čtu už asi třetí nebo čtvrtou recenzi, s touto knihou se opravdu roztrhl pytel a líbí se mi, jak každá máte na knihu trošku odlišný názor :) Musím souhlasit, že obálka je vážně povedená, možná, že dám šanci teďka v létě i příběhu, jen se trochu bojím klišoidních prvků, kterým se nevyhne asi žádná YA kniha, proto tenhle žánr obvykle nevyhledávám, no tak uvidíme. Každopádně tvoje recenze je velice povedená, Magdi, líbí se mi i fotky, jen bych je být tebou možná příště trošku zesvětlila v nějakém programu nebo vyfotila na nějakém světlejším místě :)
    Měj se překrásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od toho jsem recenze, aby každý mohl napsat svůj názor a čtenář mohl posoudit :)
      Klišé prvky jsou zde opravdu minimalizované!
      Děkuji. Pro příště se vynasnažím :)

      Vymazat
  3. Tohle zní velmi pěkně! :) O knize jsem zatím neslyšela, námět zní ale silně a jestli je navíc dobře zpracovaný, tím lépe :) Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš za co, budu ráda, pokud si knihu přečteš a já si pak budu moci přečíst tvůj názor :)

      Vymazat
  4. tuhle knizku ted cte dost lidi, budu se po ni muset podivat :) hodne se mi libi obalka, je fakt povedena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je krásná! Knihu si přečti, myslím, že nebudeš zklamaná :)

      Vymazat
  5. Parádní recenze :) Teď tuhle knihu vidím úplně všude :)

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělá recenze! :)
    Já jsem de do knihy naprosto zamilovala :)

    OdpovědětVymazat
  7. Kniha ma zaujala svojou obálkou, ktorá vyzerá veľmi pekne, i keď názov a obálka sú trošku v kontraste :D Obsahovo neviem posúdiť, ale vyzerá dobre i keď to nie je štýl, ktorý obvykle čítam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, zatímco obálka působí uklidňujícím dojmem, běsnící světlo znamená spíš něco bouřlivého :)

      Vymazat
  8. Knihy, které vydává Leda moc nesleduji, což je asi důvod, proč jsem o knize skoro nic nevěděla. Podle tvé recenze zní ale opravdu dobře a já si ji určitě přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem je moc nesledovala, ale to se změní, protože poslední dobou vydávají hodně zajímavé tituly :)

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)