Recenze: Elysium

by - 6/26/2016

zdroj

Režie: Neill Blomcamp
Hudba: Ryan Amon
Vznik: 2013, USA
Délka: 109 minut
Žánr: Sci - fi, thriller, akční, drama
Hrají: Matt Damon, Jodie Foster, William Fichtner, Alice Braga, Diego Luna, Michael Shanks, Carly Pope, Talisa Soto, Sharlto Copley, Wagner Moura, Faran Tahir a další



V roce 2154 existují dva druhy lidí: velmi bohatí, kteří žijí na nedotčené umělé kosmické stanici s názvem Elysium, a zbytek živoří na přelidněné zničené Zemi. Tajemnice Delacourt (Jodie Foster) je ochotna udělat cokoli, aby pro obyvatele Elysia zůstal zachován jejich luxusní životní styl. A naopak lidé na Zemi jsou ochotni udělat cokoli, aby se jim povedlo získat své místo na Elysiu. Max (Matt Damon) se zapojí do nebezpečné operace, která by mohla přinést rovnost dvou polarizovaných světů.
(csfd.cz)

Můj názor

O Elysiu jsem neslyšela poprvé, plánovala jsem se na něj podívat už nějakou dobu, ale zatím jsem dávala přednost jiným filmům. Nedávno však běželo v televizi - to jsem sice nestihla, ale z letmých ukázek a shlédnutí traileru mě znovu vážně zaujalo a oslovilo. Zkrátka jsem na něj v tu chvíli měla chuť a správnou náladu.

zdroj
Pár chvil po shlédnutí jsem byla z filmu mimořádně nadšená, což je také jeden z důvodů, proč jsem se vůbec rozhodla napsat tuto recenzi. Ze začátku jsem totiž neměla přílišná očekávání, byla jsem zvědavá, co si pro mě režisér svým snímkem přichystal. A pak během necelých dvou hodin moje nadšení stále rostlo a stoupalo. Ptáte se snad, proč se mi film tolik líbil? 

V první řadě bych chtěla napsat pár slov povedeném prostředí na zničené Zemi. Už jenom pohled na suchou, prašnou krajinu plnou polorozpadlých provizorních domků, jasně patrná bída a chudoba vyvolávají smutnou, tísnivou náladu a svědčí o bezvýchodnosti situace a touze lidí dostat na Elysium. To je naopak naprostým kontrastem chátrající planety - přepych je zde okatě vystavován a zdejší obyvatelé ho považují za samozřejmou součást svých životů. 

Co se týče příběhu, nejspíš sami uznáte, že se nejedná o bůhvíjaké terno - originalitou zrovna nevoní a podobnost s jinými sci - fi snímky se bohužel nezapře. Přesto má Elysium jakýsi zvláštní náboj a jiskru, která ho od ostatních odlišuje. V divákovi totiž dokáže v první chvíli vyvolat perfektní wow-efekt, strhnout ho a přikovat k obrazovce akcí, napětím a okamžiky, kdy se vám nevědomky tají dech. K tomu přidejte i svěží, dynamické a plynulé tempo a konečně také Matta Damona ve svém drsňáckém kovovém pomocníkovi a už se sotva můžete divit mému pozitivnímu názoru. 

U postav ještě chvíli zůstaneme. Hlavní roli obsadil a velmi přesvědčivě zahrál Matt Damon. Nezklamal mě v Marťanovi a ani v případě Elysia tomu nebylo jinak. Ostatní herce jsem spíš neznala, nebo opravdu jen okrajově, ale podle mého názoru jim role skvěle padly. Mimo Maxe (Matta Damona) jsem si též oblíbila trochu výstředního programátora/vědátora/cosi - prostě toho malého kudrnatého mužíka s hůlkou, co se hrabal v počítačích a posílal lidi ze Země na Elysium. Z Maxova hlavního protivníka a agenta Elysia šel zase pořádný strach, vážně mi z něj až běhal mráz po zádech!

zdroj
Ráda bych případné zájemce dopředu upozornila, že se jedná o poměrně dost krvavý a surový snímek, což vidím jako kladnější stránku, i když určité scény jsem také musela rozdýchávat. Prostě se připravte na krev, lítající kusy těla, chybějící obličeje a jiné (ne)chutné perličky. Velké plus a palec nahoru ode mně režisér dostává za konec. Odpustil si klasický happyend, ve kterém spolu všichni žijí šťastně až do smrti, naopak se na závěr postaral o ještě jeden šok pro diváka. 

Chval a opěvování už bylo dost, pozornost si žádají i některá negativa. Jak už jsem zmiňovala výše, nejedná se film s příliš originálním námětem a myšlenkou, objevují se zde určité klišé prvky, což je dobře vidět například na postavě tajemnice Delacourt - jako vystřižená z tabulek a ještě podle šablony! S odstupem času také začínám stále více vnímat a nacházet nelogické mezery ve výstavbě, které však režisér na první pohled dokáže úspěšně zakrýt. Elysium má chatrnější příběh s mnohým klišé, ale případné nesrovnalosti a díry jsou dobře schované pod blyštivým pozlátkem akce, napětí a dechberoucí smrští událostí. A já se ráda nechám tím zlatem zlákat a hodím za hlavu občasné chyby.

Hodnocení
85%
zdroj

You May Also Like

17 komentářů

  1. Film vypadá dobře, hned si ho jdu na csfd přidat do 'Chci vidět!'.
    Pěkná recenze. :) To mi připomnělo, že jsem filmové a seriálové recenze měla taky v plánu a možná by to chtělo začít konečně něco dělat. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se budu na nějakou filmovou recenzi těšit :)
      A doufám, že se ti Elysium bude líbit :)

      Vymazat
  2. Me to bohuzel prislo dost prumerne. Ale co se tyce filmu, jsem horsi kritik nez na knihy :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Film se mi faaaakt nelíbil. Měla jsem problém ho dokoukat. Taková magořina.(. Nemělo to žádnou pointu. Dívala jsem se jen, abych viděla, co sleduje s velkým zaujetím můj manžel.)

    OdpovědětVymazat
  4. Když šel tenhle film v televizi, taky jsem si ho všimla a myslím, že jsme dokonce měla v plánu se na něj i podívat - nicméně mi poněkud utekl. Já mám tenhle typ filmů a žánr moc ráda, tohle mi ale připadalo tak nějak klišé už podle anotace. Zároveň ale ani nejsem člověk, co by filmy zkoumal nějak extrémně do detailů, takže po přečtení recenze uvažuji, že se na tenhle snímek možná nakonec taky někdy podívám :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sice tě neznám osobně, ale myslím si, že tobě by se tehle film mohl líbit :) Za pokus nic nedáš :)

      Vymazat
  5. Pěkná recenze! Film jsem viděla, ale už je to poměrně dávno, takže si svoje dojmy nějak vůbec nepamatuju. Mám ale pocit, že byly pozitivní. Měla bych film asi zkouknout znovu.

    Co se týče obsazení, tak já mám ráda nejen Matta Damona, ale i Jodie Foster. :)

    Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) On ten film je už taky pár let starý, jenom já se k němu dostávám až teď. :p Zkus to! :)

      Vymazat
  6. Na tenhle film jsem zkoušela koukat, ale nedala jsem to. Už nevím, jestli se mi tak nelíbil, nebo jsem šla něco dělat a potom to zapomněla dokoukat, ale druhou šanci mu asi dávat nebudu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je celkem škoda, myslím, že je dost kvalitní, ale musíš na něj mít žaludek :)

      Vymazat
  7. Film neznám, ale nějak obzvlášť mě nezaujal. Mám radši trochu jiné žánry. Přesto musím pochválit recenzi. Máš ji hezky propracovanou.

    OdpovědětVymazat
  8. No, takovéhle filmy moc nemusím, takže si nemyslím, že bych se k tomuhle jednou dostala, ale nikdy neříkej nikdy.. :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)