Cassandra Clare: Mechanický princ

by - 7/16/2016

Clockwork prince


Cassandra Clare / Lenka Faltejsková / Pekelné stroje 2
Vydáno roku 2011 (USA) a r. 2016 (ČR)
Yoli / 392 stran / měkká vazba
Fantasy / Sci - fi / Young adult

V magickém viktoriánském Londýně našla Tessa Greyová útočiště u Lovců stínů, její bezpečí má ale krátké trvání. S pomocí přitažlivého samotáře Willa a oddaného Jema totiž zjišťuje, že Magistrova válka proti Lovcům stínů má velmi osobní důvod. Viní je z dávné tragédie, která mu zničila život. Jestliže chtějí odhalit tajemství minulosti, musí se vypravit do mlžného Yorkshiru, špinavých londýnských uliček i na ples plný nepřátel, kde se Tessa dozví děsivou pravdu o svém původu. Ukáže se také, že někdo ze samého středu Společenství je zrádce…



Můj názor

S druhými díly, zvlášť pokud se jedná o trilogie, to bývá složité. Zatímco jednička se dá považovat za  úvod do příběhu, seznámení s prostředím a rozjezd děje, trojka je naopak vrcholem série, v ní se všechno vyjasňuje a ukončuje. Ale co si počít s druhým dílem? Nešvarem autorům je udělat z něj překlenovací most mezi prvním a posledním. Mnohdy je oproti nim slabší, méně dějově nabitý, s hluchými místy. Navíc nároky čtenářů samozřejmě stoupnou.. Poprat se s jejich rostoucím očekáváním a napsat dobré pokračování, v nejlepší případě ještě lepší než první knihu není vůbec lehké! Jak se zadařilo Cassandře Clare při psaní Mechanického prince?

Obálka se nese v podobném duchu jako Mechanický anděl, tudíž je pro mě téměř nemožné určit, která z nich se mi líbí víc. Myslím, že se ale opět moc povedla, i když přece jenom o něco méně. V knize opět nechybí spousta citátů a úryvků z rúzných dobových děl, které příběh úžasně podkreslují či doplňují. Líbí se mi výstavba kapitol a drobnější písmo mi při čtení nedělalo už takové problémy.

Znovu se dostáváme do prostředí viktoriánské Anglie se všemi jejími způsoby a zvyky, díky bezchybnému vykreslení atmosféry jsem neměla problém se ponořit zpět do Tessina příběhu a užívat si plynulé čtení. V Mechanickém princi se situace stává temnější, komplikuje se, nabírá na obrátkách a graduje. Oproti prvnímu dílu se zde objevuje i více dějových zvratů a část popisu nahrazuje větší množství akce a událostí. Tudíž mohu s čistým srdcem napsat, že kvalita série s dvojkou neklesla, ale naopak v mnohém stoupla a Mechanický princ rozhodně netrpí nedostatky druhých dílů. Čtenáře skvěle připravuje na závěrečné finále.

Ovšem nutno podotknout, že ačkoliv se některé věci v knize vyřeší, samotný děj se v podstatě nikam neposune a lovci stínů jsou na konci skoro stejně daleko jako na začátku. Jenže tento drobný nešvar během čtení ani nestihnete postřehnout, protože vás autorka neustále udržuje v pozoru akcí, napětím i drobnějšími, ale o to více nečekanými odhaleními především z minulosti postav. 

O postavách také mohu leccos říct. Především mi neskutečně přirostly k srdci, děj jsem velmi intenzivně prožívala s nimi. Na druhou stranu jsem jim občas chtěla za jejich chování - nelogické či zbytečně teatrální - vrazit pár výchovných facek. Příkladem za všechny je Tessa a její milostné opletačky (navíc dokázala zrudnout, zčervenat apod. třeba desetkrát za jedinou kapitolu!) Doufám, že vám nic nevyzradím, když zmíním, že můžete očekávat klasický milostný trojúhelník se všemi klišé, které vás jen napadnou. Je docela škoda, že se mu autorka nedokázala vyhnout, nebo ho alespoň nápaditě okořenit. Mezi negativa patří i předvídatelný vývoj děje obecně, ale toto mínus nahrazuje například přítomnost humoru, vtipné vsuvky a nerada bych opomněla kauzu s démonní syfilitidou, která mě vážně pobavila!

I když si autorka neodpustila některá klišé, příběh byl částečně předvídatelný, chování postav mi způsobovalo potřebu praštit do nejbližší zdi (Tessa, Tessa, Tessa, ale nejen ona), navzdory těmto nedostatkům se předvedla výtečně. Mechanický princ je ve spoustě ohledech zdařilejší než Anděl, rozhodně je napínavější a dějově nabitější. Atmosféra staré Anglie mě opět zcela pohltila a já mohu jen toužebně očekávat závěrečné finále, které bude doufám epické!

Hodnocení

Obálka
80%


Příběh
85%

Za knihu srdečně děkuji skupině Euromedia a nakladatelství Yoli



Knihu můžete zakoupit zde.

You May Also Like

15 komentářů

  1. Pekelne stroje mam jeste radsi nez Nastroje smrti. Uz se tesim na posledni knihu teto serie... A pak dam opacko :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku aktuálně čtu, a moc se mi líbí. Asi jsem divná ale humorné vsuvky v tomto příběhu mám ráda. Podle mého to lehce osvěžuje příběh aby nebyl jenom vážný.
    Určitě budu kupovat i Mechanickou princeznu. Poté se vrhnu na Nástroje smrti. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemyslím si, že jsi divná, mě se také ve většině případů líbí a někdy mě i pořádně rozesmějí! :)
      Také doufám, že si Mechanickou princeznu opatřím :)

      Vymazat
  4. ooooo... :) tak to vypadá hodně dobře :)

    OdpovědětVymazat
  5. Knížka vypadá vážně dobře. Už jsem na ní několikrát narazila, ale pořád si nejsem jistá jestli jí přidat na můj už teď nekonečný wishlist. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se chceš postarat, aby byl ještě nekonečnější, tak ji tam určitě přidej! :D

      Vymazat
  6. Tahle série mě moc neláká, ale třeba je fajn.. :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Četla jsem jenom první díl, ale do dvojky se mi nějak nechce :D

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělá recenze :) Kniha vypadá vážně skvěle :) Ale ještě jsem nečetla ani první díl :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)