Alyson Richman: Kabinet milostných dopisů

by - 8/09/2016

Garden of letters

Alyson Richman / Leona Macháčková / xxx

Vydáno r. 2014 (USA) a r. 2015 (ČR)

Knižní klub / 344 stran / pevná vazba s přebalem

Společenské romány

Píše se rok 1943 a v Itálii jsou u moci fašisté. Elodie, která se dosud věnovala pouze milované hudbě a své mimořádné nadání uplatnila jako nadějná violoncellistka, se po otcově smrti zapojí do italského hnutí odporu. Poznává zde svou první velkou lásku, ale když Němci obsadí severní Itálii, musí z rodné Verony uprchnout. Vydává se na pouť, která jí pomůže nalézt nejen bezpečí, ale i nový smysl života.




Můj názor

Přečtěte si anotaci ještě jednou, prosím. Doufám, že nejsem jediná, kdo z ní vyvodil, že kniha bude pojednávat o Elodině životě po příjezdu do malého ospalého Portofina. Očekávala jsem, že se zde začne vyvíjet nějaký milostný příběh, neboť kniha spadá mezi romány. Postupem času ovšem se ukázalo, že moje domněnky byly z větší části mylné. Ale začněme hezky od začátku.

Z nabízených možností jsem si Kabinet milostných dopisů vybrala také kvůli překrásné obálce, její autorka Soňa Šedivá si s ní určitě vyhrála. Jako další mě oslovilo právě spojení hudby a druhé světové války a kontrast, který splynutím těchto dvou odlišných věcí pravděpodobně vznikne.

Čtenář se na prvních strankách knihy přesune do italské vesničky Portofino. Píše se rok 1943 a v Itálii stejně jako v mnoha dalších evropských zemích zuří druhá světová válka, Němci od severu obsazují jedno město za druhým. Vystrašená Elodie právě prchá na lodi z Janova, kde málem padla do rukou nacistických vojáků. V portofinském přístavu se jí ujme mladý doktor Angelo a bez nároku na odměnu, pouze z vlastní dobré vůle ji ubytuje ve svém domě. Pak se ale příběh překvapivě vrací o několik měsíců zpět a spíš než aktuálnímu dění odehrávajícímu se v doktorově domě se zabývá minulostí obou hlavních postav.

A právě to mne překvapilo. Stále jsem čekala, že se kniha bude věnovat rozvíjejícímu se vztahu mezi Elodií a Angelem, místo toho se mi dostalo až příliš podrobného popisu událostí minulých, které důkladně vysvětlily, proč se mladá violoncelistka moemntálně nachází právě v Portofinu, jaký souběh událostí ji přivedl právě sem. Také jsem se detailně dozvěděla o tragických prožitcích z doktorova života, to vše byly popsané velmi vznosným jazykem obohaceným o spoustu košatých a umělecky bohatých popisů. Mezi tím se jako kořeny stromu proplétala hudba a jemně dokreslovala celý příběh. Nastupující válka a příchod Němců naopak knize dodávaly důraz a poukazovaly na krutost reality.

Po stránce dějové je však Kabinet milostných dopisů spíše chudší a méně pestrý. Netrvalo dlouho a pochopila jsem, že akčních scén, nabitého příběhu a nečekaných zvratů se nedočkám. Na druhou stranu, to se od románu dá čekat, že. Spíše mě opravdu mrzí, že autorka současnosti nedala skoro žádný prostor, což mimo jiné zapříčilo, že vztah, který nakonec mezi hlavními aktéry vznikl, se mi jevil nepřirozený, uspěchaný a navíc v konstrastu s rozvleklostí vzpomínek.

Kabinet milostných dopisů mě bohužel úplně minul, ačkoliv se jedná o knihu se zajímavým nápadem i zpracováním a věřím, že si najde mnoho nadšených čtenářů a příznivců. Zatímco někdo určitě bude hltat stránku za stránkou, já se s námahou prokousávala každou kapitolou a 344 stran se mi zdálo naprosto nekonečných.

Znovu a důrazně však opakuji, že knihu hodnotím spíš negativně ne proto, že by byla špatná či dokonce k zahození, už hodně dlouho jsem se nesetkala s tak milým a kouzelným příběhem, ve kterém se kloubí jemnost hudby a násilnost války, odvaha a odhodlání prostých Italů vzdorovat utiskovatelům s bídou a utrpením plynoucí z jakékoliv snahy postavit se na odpor. Láska je zde vnímána a popisovaná jako něco vzácného a nesmírně citlivého. 

Jenže když vám něco nesedne, tak vám to prostě nesedne. Proto dílo doporučuji spíše romantickým a útlocitným duším, milovníkům románů, kteří navíc spatřují svoje záliby v hudbě nebo je baví téma druhé světové války.

Hodnocení

Obálka
95%

Příběh
65%

Za knihu srdečně děkuji společnosti Euromedia a Knižnímu klubu.

Knihu si můžete zakoupit zde.



You May Also Like

10 komentářů

  1. Nevypadá to na špatné čtivo, uvidíme.. Až nebudu mít co číst, možná si na ni vzpomenu! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. S touhle knížkou už jsem se tkala a i mě zaujala hlavně její obálka. I anotace zní zajímavě, i když většinou tento žánr nevyhledávám. Nicméně vzhledem k tomu, jak vývoj děje popisuješ ty, nejspíš po knize přese všechno nesáhnu, poněvadž by mě nejspíš taky minula.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby se mi kniha líbila jako její obálka, vůbec bych si nestěžovala :)

      Vymazat
  3. Hezká recenze :) Ale do téhle knihy se asi pouštět nebudu, myslím, že by to nebylo nic pro mě.

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze. Kniha mě sama o sobě nijak nezaujala, po tvé (ač krapet negativní) recenzi přemýšlím o přečtení, ale mám toho v plánu přečíst tolik, že uvidím..

    OdpovědětVymazat
  5. Skvěle napsané :)
    Pro mě to asi není, takže do knihy nepůjdu, ale určitě si kniha čtenářky najde :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, že někomu se určitě bude kniha moc líbit :)

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)