Read-a-thon s vůní moře

by - 9/23/2016


Ahoj,
podzim do našich krajů už dorazil. Teplota, zejména po ránu, nedosahuje valných hodnot a na scénu přichází svetry a dlouhé kalhoty... Možná právě proto jedu s rodinou nasbírat poslední sluneční paprsky do Chorvatska předtím, než létu definitivně odzvoní i v těchto teplejších krajích.
K válení na pláži pochopitelně patří i dobrá kniha. A ne jenom jedna. Rozhodla jsem si sama po sebe uspořádat 8-denní čtecí maratón za zvuku šplouchající vln.
Během dovolené mám v plánu přečíst:


Měděná rukavice
Holly Black a Cassandra Clare

Výsledek obrázku pro měděná rukaviceCallum Hunt má o školních prázdninách o čem přemýšlet. Šokující zjištění o své minulosti z úst nepřítele všech mágů není něco, co by se dalo jen tak hodit za hlavu, a kromě toho se musí vypořádat i s napjatým vztahem s otcem (který ho možná chce zabít) a svým domácím mazlíčkem Pohromou, který je shodou okolností Chaosem posedlé vlče. Po návratu do druhého ročníku Magisteria se problémy ještě kupí; spolužáci si od něj drží opatrný odstup a Callum se jim ani nediví. Vše vyvrcholí krádeží Alkahestu, magické rukavice, která – pokud padne do špatných rukou – může způsobit katastrofu…

Z prvního dílu jsem nebyla nijak odvařená, označila bych ho jako povedený průměr, ale nerada nechávám nedokončené série a další osudy Calluma mě docela zajímají.

Přímo do srdce

Bill Condon

Výsledek obrázku pro přímo do srdceSkončila škola, a to nejen na dva měsíce prázdnin, ale navždy. Tiffany a Kayla jsou volné, což je přesně to, po čem vždycky toužily. Ovšem teď je i po létě, a to znamená, že je čekají těžká životní rozhodnutí. Tiffany doufá, že její dobrovolná práce v místních novinách povede k něčemu více, ale její šéf se jí chystá dát tvrdou lekci o tom, jak se nestát sentimentálním reportérem jako on. Rodiče Tiffany nikdy nepoznala a doma se kupí problémy s jejím nemocným dědečkem. A do všeho se objeví Davey. Hraje ragby, ale taky cituje zpaměti Trumana Capoteho, a je první kluk, který ji touží opravdu poznat a porozumět její citlivé duši. Tiff je nesmírně chytrá a racionální a zřídka podlehne svým emocím, ale v jednom krátkém týdnu zjistí, že slova ne vždy dokážou vyjádřit všechny věci ukryté hluboko v srdci.

Knížku jsem si nedávno pořídila v LK za velmi sympatickou cenu. Obvykle se podobných knihám vyhýbám obloukem, protože zamilované romány nejsou zrovna můj šálek kávy, ale Přímo do srdce se mi v tu chvíli zdálo jako fajn odpočinková četba právě k moři, kam se chystám.

Těch 49% na Databázi knih je více než povzbudivých....

Byla jsem tu

Gayle Forman

Výsledek obrázku pro byla jsem tuCody a Meg spolu vyrůstaly téměř jako sestry. Byly nejlepší kamarádky, věděly o sobě všechno… nebo si to Cody alespoň myslela. Megan je totiž mrtvá. Spáchala sebevraždu.
Zdrcené Cody zůstane jen hluboký smutek a plno nezodpovězených otázek, protože nemá nejmenší ponětí, co se muselo dít, aby to Meg donutilo k tak tragickému, definitivnímu činu. A co víc – jak je možné, že ona sama neměla nejmenší tušení, co kamarádka prožívá? Pouští se tedy do složitého rozplétání motivů, které Meg k sebevraždě přiměly. Postupně vycházejí najevo nové skutečnosti, s nimi se však vynořují i další otázky. Kdyby Meg věděla, jak její sebevražda zasáhne rodinu, spáchala by ji? A může vůbec člověk v tak bolestném stavu, kdy mu možnost, že si vezme život, připadá jako jediné řešení, pochopit následky svého činu?

Doufám, že si případně spravím chuť novinkou Byla jsem tu od úspěšné autorky Gayle Forman. S nápaditou obálkou a dobře znějící anotací má kniha velké šance na úspěch. Už se na ni moc těším! Ponuré téma mě nijak neodrazuje.

Bez šance

Neal Shusterman

Výsledek obrázku pro bez šanceFascinují a temná dystopie ze světa, kde společnost zavedla nový zákon: Každé dítě má právo na život od chvíle početí až do věku třinácti let. Mezi třinácti a osmnácti je ale na rodičích, jestli ho vychovají až do dospělosti, anebo ho pošlou… rozpojit. Tohle nenápadné slovo znamená, že problémové děti, sirotci, anebo prostě ty, které v sobě mají příliš vzdoru, jsou odeslány do sběrných táborů, kde jsou jejich těla rozebrána a orgány předány těm, co je potřebují. Takže technicky žijí dál – alespoň to dětem říkají. Tři z nich, Connor, Risa a Lev, se setkávají v táboře a ani na okamžik nemají chuť žít dál…rozpojení. Jedinou šancí je útěk.

Původně jsem byla pevně rozhodnutá tuto knihu úplně vynechat, protože na první pohled mě zase tolik nenadchla. Pak ale moje přesvědčení nahlodala kamarádka, která jinak dystopie moc nečte. Věřím, že Bez šance přinese do tohoto žánru něco nového a nekoukaného.

Jak to mají holky

Lauren Saft

Výsledek obrázku pro jak to mají holkyJsou různé typy holek, ale v zásadě… na některé se můžete spolehnout a některé vás příslovečně bodnou do zad při první příležitosti. Alex, Mollie a Veronica jsou nejlepší kamarádky, jsou nerozlučné ve škole i mimo ni. Všechny holky na škole jim jejich přátelství závidí a na večírcích na nich mohou oči nechat. Ale jak je to s nimi doopravdy? Znají vůbec jedna druhou a dokážou si být opravdovou oporou? Mollie chodí s hvězdou lakrosového týmu, ale není s ním moc šťastná, navíc řeší poruchu příjmu potravy, o čemž málokdo ví. Veronica žije v nestabilní rodině. Táta neustále cestuje a mámu zajímá spíš její trenér Roger než vlastní dcera. Veronica je známá střídáním kluků, má spoustu přátel a vysněnou postavu. Kamarádky si myslí, že má vše, po čem ony touží, přitom Veronica vůbec šťastná není a chybí jí opravdová láska. A Alex? Ta žije jen s maminkou a bratrem. Alex je tajně zamilovaná do svého souseda Drewa, kterého zná odmalička. Je stále panna, protože věří, že tím prvním bude někdo, koho bude milovat.

Poslední knížka, kterou si přibalím do zavazadla, se nazývá Jak to mají holky. V knihovně jsem na ni narazila náhodou a až po nějaké době. Definitivní rozhodnutí, že si ji odnesu domů, padlo až ve chvíli, kdy jsem dostatečně prostudovala anotaci, která zní fakt dobře!

To je můj čtecí plán pro letošní válení se u moře. Celkem 5 knih na 8 dní včetně mnohahodinové cesty autem. Myslíte, že to je dostačující počet, nebo mám ještě nějakou knihu přidat? :)

You May Also Like

16 komentářů

  1. Tak to mas docela napilno. Tak drzim palce a uzij si more :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Veľa šťastia, uži si dovolenku aj čítanie a nech prečítaš všetko, čo chceš :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, to si dovolenou pořádně užij :) Hned bych jela také :D
    Četla jsem jen Bez šance, což byla naprosto skvělá dystopie, tak doufám, že Tobě se bude také líbit :)
    Jinak Magisterium mám v plánu číst také a stejně tak i Byla jsem tu. Zbylé dvě knihy mě anotací moc nelákají, tak je asi vynechám :)
    Přeji Ti, ať své plány stihneš! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná už jsem četla tolik dystopií, že mě zkrátka nemohla úplně ohromit. Ale Bez šance byla docela fajn :)

      Vymazat
  4. Taky bych ještě jela k moři - tobě ale rozhodně přeju, ať se pořádně vyhřeješ na pláži a stihneš všechno přečíst :)
    Já sama se chystám už pěkně na dlouho na Měděnou rukavici a Bez šance :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se k nim brzy dostaneš, obě jsou celkem povedené :)

      Vymazat
  5. Tak přeji krásnou dovolenou, užij si poslední sluníčko :) A skvělý výběr knih na čtení :) Na spoustu z nich se chystám :) Ať se ti líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu poslední sluníčko, tady v Česku je momentálně slušná zima :p

      Vymazat
  6. Dovolenou u moře Ti maximálně závidím! :3
    Magisterium mám doma také, ale ještě jsem nečetla, tak snad se k němu dostanu brzo :)
    Pro Přímo do srdce o víkendu letím do LK a Byla jsem tu je na mém wishlistu :)
    Přeji pěkné čtení a užij si dovolenou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DO LK bych letěla zas, nechala jsem tam tolik krásných knížek :D

      Vymazat
  7. To je docela dost knih, hlavně si užij dovolenou :)

    OdpovědětVymazat
  8. Na dovolenou je potřeba se zásobit literaturou. Jsem zvědavá, jestli to všechno zvládneš skutečně přečíst.:)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)