Design blogu #2 | Co mi vadí?

by - 11/21/2016


Ahoj,
možná si pamatujete na srpnový článek s podezřele podobným názvem. Tenkrát jsem se zaměřila na to, jestli ano a případně jak často měnit vzhled svého blogu. Původně se jednalo o jednorázový nápad, chtěla jsem se podělit o svůj pohled na tuto věc, ale pak jsem zjistila, že k tématu vizuální stránky blogů nacházím mnohem více slov. 
Proto vychází druhý díl mini série o designu blogu. Prozatím je poslední, ale kdoví...
Minule jsem rozebírala obměňování šablon a pokoušela jsem se rozřadit bloggery do různých kategorií právě podle toho, jak často mění vzhled svého blogu. Dnes budu trochu více kritizovat, chtěla bych totiž poukázat na některé prvky, které mi na designech vadí a které mohou dokonce zhoršovat můj názor na daný blog.

Jdeme na to! Já moc ráda kritizuju :)

1. Font písma bez diakritiky
Začneme poměrně zásadní věcí. Blog je především o slovech a větách, které by měly být dobře čitelné, což samozřejmě obnáší vhodně zvolenou velikost a barvu písma apod., ale také font, kterému háčky a čárky nedělají žádný problém (pokud zrovna nepíšete v angličtině ;)). Můžete stvořit sebelepší článek, jemuž jste věnovali několik hodin a hráli si s každým slůvkem, přesto ho čtenář pravděpodobně ani nedočte, když se bude muset potýkat s kostrbatým písmem. Ani esteticky to nevypadá dobře!

2. Chybějící menu
Toto je spíš můj osobní problém, ale já jsem skutečně vysazená na propracovaná menu, nebo dobře seřazené štítky, které rychle najdu a snadno se v nich zorientuji. Jakmile na blogu menu chybí nebo je mi nabídnuta kupa štítků - asi padesát pojmů v jednom chumlu bez jakéhokoliv uspořádání - začnu se čertit. Já mám ráda pořádek a přehlednost a vytvoření jednoho menu určitě prospěje i samotnému autorovi blogu.

3. Přeplácaný vzhled
Tady název mluví za vše a já věřím, že to cítíme všichni stejně. Fialové pozadí s duhovými jednorožci, co odstavec, to jiná barva písma, všude spousta kytiček a různých pohyblivých obrázků, které se ke všemu ještě třpytí. Děs! Možná se vám to zdá jako nadsázka, ale i na takové blogy se dá narazit.
Dále bych sem zařadila i blogy, které mají šablony o nějaké své oblíbené celebritě - šílená kýčovitá zrůdnost obvykle s obličejem zvolené star ihned v záhlaví nejlépe na pět způsobů.

Výsledek obrázku pro layout pretty little liars

4. Minimalistický vzhled černá - bílá
Přehnané a barevně neladící šablony jsou jedna věc, druhou věcí jsou minimalistické "uniformní" šablony v černobílé barvě bez jakýkoliv doplňků a příkras. Sama jsem zastáncem spíše decentního vzhledu, který ovšem vyniká nějakým třeba jen drobným prvkem. Když narazím hned na několik stránek, které jsou jako přes kopírák, stroze černé a bílé, což je v dnešní době tak nějak moderní, nejspíš si nezapamatuji ani jednu, nebo se mi budou plést.
Abyste to nechápali špatně, skutečně nemám nic proti minimalistickým šablonám, ale myslím si, že je potřeba jim vdechnout alespoň nějaký náznak originality a osobitosti, aby blog čtenáři utkvěl v paměti. 

5. Příliš široká šablona
Je to zkrátka nepraktické, když šablona přesahuje do šířky a já musím popojíždět sem a tam, napravo a nalevo, abych si mohla přečíst celý článek nebo vidět stránky v celém rozsahu.

6. Přeplácaný postranní panel
Chápu, do postranního panelu chceme vložit veškeré důležité věci, které musí být vidět hned na úvodní stránce a vlastně u každého článku, prostě vždycky. Většinou tam nalezneme profil autora, menu či štítky, ikonky sociálních médií, počítadlo návštěv, na blogspotu pravidelné čtenáře... Ale všeho s mírou, postranní panel nemůže být nekonečný, přeplácený a matoucí. Prostě si musíte vybrat, co je skutečně důležité a zaslouží si zde své místo.

Tím jsem asi vyčerpala vše, co jsem měla na srdci. Samozřejmě bych našla i další věci, které mi nejsou zcela po chuti, ale to by pak vypadalo spíš jako striktní návod na jediný dobrý vzhled podle mých představ a to opravdu nechci. Každý máme svůj vkus a cítění a každý si uděláme design blogu takový, jaký chceme a jaký se nám líbí.
Ale na druhou stranu si myslím, že by vám moje rady možná mohly být i užitečné :)

You May Also Like

13 komentářů

  1. Taky obcas narazim na takove zajimavosti, ze si pak rikam, jestli ti autori svuj blog vubec nekdy obhlizi i v realu, nebo jen napisi clanek a proste ho publikuji a tim to pro ne konci...

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto souhlasím. :)
    Za nekonečné postranní panely bych střílela... :D

    OdpovědětVymazat
  3. S tím fontem souhlasím. Něktěré fonty jsou vyloženě nádherné, ale když nemají háčky a čárky je to akorát pro zlost.
    Chybějící menu mi taky hodně vadí. I když je fakt, že nemám co mluvit, jelikož momentálně menu chybí i na mém blogu... nebo aspoň není kompletní.
    Přesně! Přeplácané vzhledy jsou děs.
    Taky naprosto souhlasím. Něktěré šablony na které narazím jsou skutečně takové nemastné neslané...
    A nezbývá mi nic jiného než souhlasit i s posledními dvěma body.... i když vlastně s tebou souhlasím ve všem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anglicky mluvící země se prostě mají! :D
      Samozřejmě není menu podmínkou, dá se obejít i bez něj, ale většinou usnadní čtenáři život :D

      Vymazat
  4. Súhlasím, fonty treba vyberať rozumne a rovnako tak aj designy. Menu mám tiež rada, nevadí mi ani zložitejšie, len musí byť prehľadné :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Naprosto souhlasím úplně se vším. Mě nejvíc štve asi ta přeplácanost – jak se má člověk soustředit na obsah článku, když se všude na pozadí vyskytují přesně ty věci, o kterých píšeš? :D Jen s tou originalitou je to možná trochu složitější, protože většina blogerů používá blogspot/blog.cz, kde jsou přednastavené různé šablony a ten design zkrátka vždycky bude podobný. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš sice pravdu, ale existuje i mnoho šablon na internetu, které se dají stáhnout a s trochou cviku je snadno nainstaluješ na svůj blog :)

      Vymazat
  6. Musím plně souhlasit, ze zmiňovaných problémů mi pije krev snad každý. Je sice pravda, že všechno záleží na osobním vkusu, ale tyhle věci jsou trošku... řekněme přes čáru. Nejvíc asi vytáčí všechny ty přeplácané "fan designy typu blog.cz" jako je na obrázku.

    Lory Humble × TICHÝ ODPOR

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechápu, jak se to někomu může líbit. Mě zaručeně odradí.

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)