Chris Riddell: Otolína a žlutá kočka

by - 12/11/2016

Ottoline And The Yellow Cat



Chris Riddell / Viola Somogyi / Ella & Max
Vydáno roku 2007 (VB) a roku 2016 (ČR)
Presco group / 172 stran  / pevná vazba
Dětská literatura / Fantasy / Dobrodružství

Seznamte se s Otolínou a jejím nejlepším kamarádem panem Mourou pocházejícím z norských močálů. Otolína vášnivě sbírá nejrůznější věci a miluje všechny druhy počasí, zejména však déšť, neboť se ráda čvachtá v kalužích. Obývá apartmá číslo 243 ve dvacátém čtvrtém patře mrakodrapu, který vypadá docela jako pepřenka, takže není divu, že mu také Pepřenka všichni říkají… Otolínini rodiče jsou sběrateli a neustále cestují po celém světě. O Otolínu je v jejich nepřítomnosti ovšem skvěle postaráno, nikdy se necítí osamělá.
Ve Velkoměstě dochází k řadě rafinovaných loupeží a neustále se ztrácejí psí mazlíčci. Pro Otolínu a pana Mouru není žádná záhada dost zapeklitá. Vymyslí společně chytrý plán?

Recenzní výtisk Presco group.

Můj názor

Některé knihy se vám do ruky dostanou úplnou náhodou, za což jste nakonec nesmírně vděční. Přesně to se stalo i s Otolínou a žlutou kočkou. Nebýt nové spolupráce s Prescem, tato půvabná červená knížka by mě nejspíš úplně minula. Na první pohled totiž vzbuzuje dojem, že se jedná o vyloženě dětskou četbu, nad kterou mám tendenci ohrnovat ve svých skoro sedmnácti letech nosem. Já už jsem přece velká, nečtu dětské knihy, nejsou pro mě... A podobně.
Nechte se však zmást touto mylnou domněnkou, je to jen hloupý předsudek.

Důvodem, proč jsem po Otolíně bez váhání sáhla, může být třeba právě úžasná obálka. Na červenou barvu si sice moc nepotrpím, zde však v kombinaci s černou a zlatou tvoří úchvatný výsledek! A samozřejmě nechybí ani vyobrazeních hlavních aktérů příběhu - Otolíny, Pan Moury a Žluté kočky - nesoucí typický rukopis zručného ilustrátora Chrise Riddella.

Právě kvůli němu jsem na knihu obzvlášť těšila. Kdysi jsem četla Kroniky Světakraje, u nichž mě kromě zajímavého a čtivého příběhu přetékajícího fantazií okouzlily i nevšední, neotřelé, a přece krásné kresby podepsané Chrisem Riddellem. Tento člověk kreslit zkrátka umí a dokazuje to zas a znovu. Jeho styl je jedinečný, nemůžete si ho s ničím splést. Maluje téměř výhradně černobílé obrázky, nicméně Otolínu a žlutou kočku decentně ozvláštnil jedním, dvěma červenými prvky v skoro každé ilustraci. Jedná se sice o drobný detail, ale kresbě ihned dodá jiný rozměr a možnost vyniknout.

Jak jste jistě pochopili, ilustrovanou část knihy hodnotím na jedničku s hvězdičkou. Moje spokojenost roste do nebes, protože ilustrace zabírají většinu díla. A zbytek je text - trochu vyprávění o holčičce Otolíně a jejím chlupatém společníkovi Panu Mourovi a samozřejmě detektivní příběh o proradné žluté kočce. Chrise Riddella jsem si jako spisovatele nedokázala úplně představit. Malovat umí, ale jak se popere se psaním?

Zcela nečekaně též na výbornou - děj je sice jednoduchý a vhodný pro malé čtenáře, ale já si myslím, že stejně tak zaujme i mnohem starší jedince. Zaprvé je psaný velice hravě, autor kouzlí se slovy jako čaroděj, ale nejen slova vypráví příběh. Stopy a indície se nachází ukryté také v obrázcích, které rozhodně nemají jen doprovodnou zkrášlovací roli. Musíte být vskutku všímaví, jedině pak zaznamenáte, že zdánlivě nevinný obrázek skrývá důležitou informaci k rozuzlení příběhu. Toto si mladší čtenáři možná ani neuvědomí, proto je kniha stejnou měrou vhodná i pro naši věkovou kategorii. Minimálně se s Otolínou na chvíli vrátíte do bezstarostných dětských let.

Autora bych označila za mírně výstředního, i jeho kresby obsahují kapku nevšednosti. To vše však píšu a míním v nejlepším smyslu slova, pro mne je to vážně úžasný ilustrátor a Otolína a žlutá kočka opět dokazují jeho nesporný talent. Knihu jsem lehce přelouskala během chvilky, ale litovala jsem, že čtení mi uteklo příliš rychle. Ponořit se opět do světa plného Riddellových nezaměnitelných postaviček doplněného o zábavný, roztomilý i napínavý příběh bylo pohlazení na duši.

Vřele doporučuji každému. I kdyby vás kniha vážně nebavila, je tenká, takže se jí rychle zbavíte. Ale nemyslím si, že tato možnost nastane. Spíš z ní budete učarovaní jako já!

Hodnocení

Obálka & Ilustrace
90%

Příběh a ilustrace
95%


Kromě Otolíny a žluté kočky obsahoval balíček i několik papírenských produktů skupiny Presco. Sama jsem do poslední chvíle netušila, co mi kontaktní osoba  - paní Lucia vybrala, ale nějak se jí podařilo uspokojit i mé nejodvážnější představy.


Konkrétně se v balíku dále vyskytoval cestovatelský zápisník, kalendář pro rok 2017 s fotografiemi z různých koutů světa a nakonec diář taktéž roku 2017, který se mi zalíbil obzvlášť. Obsahuje totiž část mapy New Yorku, a krásné černobílé fotografie.



Za úžasnou knížku a papírenské doplňky děkuji nakladatelství Presco group.
Výsledek obrázku pro presco publishing

Knihu si můžete zakoupit zde.

You May Also Like

10 komentářů

  1. Knížka vypadá moc hezky a na zimní večery jako dělaná. Když jsem jí viděla poprvé, taky jsem z ní měla pocit, že je to vyloženě dětská četba, ale tvoje recenze mě přesvědčila o opaku. :)
    Jinak ten cestovatelský zápisník bys mohla vyfotit klidně i zevnitř, protože jsem hrozně zvědavá jak to vypadá. :D A diář s New Yorkem je dokonalý. ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Ďakujem za skvelý tip na knižku. Ja by som ju zrejme tiež hneď odsúdila ako detskú knižku, takže nič pre mňa, ale určite sa po nej mrknem. Má nádherný design.

    OdpovědětVymazat
  3. Dětskou knihu jsem už hodně dlouho nečetla a neměla jsem to ani v plánu, ale po tvojí recenzi... Rozhodně si mě nalákala. Musím se po ní mrknout :)

    OdpovědětVymazat
  4. O téhle knížečce už jsem dost slyšela, ale vůbec by mě nenapadlo, že by mohla mít tak kladné hodnocení. Možná bych se taky mohla na okamžik vrátit do "dětství" :)

    Lory Humble × TICHÝ ODPOR

    OdpovědětVymazat
  5. Děvče, které hlídám má knihu z této série a přečetla jí během pár dní. Já osobně jsem četla akorát Kroniky Světakraje, které mám stále moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  6. Verča Nováková: Dětské knížky někdy mají co říct i starším čtenářům, Otolína je toho přítelem.
    To mě nenapadlo, ale zevnitř zase tak zajímavý není :D

    OdpovědětVymazat
  7. Laura R.: Zkus ji, nemyslím, že tě zklame :)

    OdpovědětVymazat
  8. Kristýna Kaderová: Neváhej a do Otolíny se pusť :)

    OdpovědětVymazat
  9. Lory Humble: Já o ní naopak, dokud mne neoslovilo Presco, nikdy neslyšela :D

    OdpovědětVymazat
  10. Mari Choi: Já jsem také četla Kroniky Světakraje, jedna z mých oblíbených sérií! :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)