Kathy Reichs: Stopa & Vyhodnocení soutěže

by - 12/19/2016

Trace evidence

Kathy Reichs & Brendan Reichs / Kristýna Kučerová / Viráti #6
Vydáno r. 2015 (USA) a r. 2016 (ČR)
BB Art / 248 stran / pevná vazba s přebalem
Detektivní / Young adult / Dobrodružství


Tory Brennanová a její viráti na stopě zákeřných protivníků
Čtyři povídky poodhalí další tajemství ze světa virátů a fanoušci se v nich setkají i s Toryinou pratetou, slavnou soudní antropoložkou Temperance Brennanovou. Společně s ní budou naši hrdinové Tory, Ben, Hiram i Shelton řešit další záhady - na autogramiádě i ve výzkumném ústavu na ostrově Loggerhead. Prozradí, jak to vlastně všechno začalo a co se dělo předtím, než se z nich stali viráti. A v nejnovějším příběhu, který navazuje na poslední díl série, budou muset zachraňovat ohroženou svatbu Kita a Whitney. 

Recenzní výtisk od Megaknihy.cz



Můj názor

Mnoho lidí říká, že vyrostlo s Harry Potterem. Pro mě to však neplatí. S ostudou přiznávám, že jsem tuto světově prosnulou sérii dokonce ani nečetla! Já vyrůstala s jinými knižními hrdiny, strávila jsem s nimi několik let života, těšila se na každý nový díl, na další pokračování napínavého příběhu.

Řeč je o Victorii Brennanové a trojici jejích klučičích přátel - Hie, Sheltona a Bena - také známých jako Viráti. Když jsem se před několika roky dostala k prvnímu dílu s názvem Virus, okamžitě jsem se zamilovala nejen do odvážné a trochu prostořeké zrzky Tory, ale také do výjimečného a zkušeností vyšperkovaného stylu autorky Kathy Reichs. Všechny díly obsahovaly zajímavou zápletku a rozuzlení a četly se mi skoro samy.

V Zúčtování, v pořadí pátém dílu série, jsem se s Viráty s nevolí rozloučila. Myslela jsem, že nastal definitivní konec. Nedávno jsem ovšem zjistila úžasnou novinu, že je na světě další kniha. Náladu mi nijak nezkazilo ani vědomí, že se nejedná přímo o pokračování, ale pouze sbírku kratších povídek. Povětšinou zastávám názor, že vydávat doprovodné a doplňující příběhy k nějaké úspěšné sérii je spíš zbytečný a hlavně marketingový tah - poslední pokus zazářit a získat peníze. Nešvar, který se rozmohl. Ale to nemusí platit vždy a kromě toho jsem se na čtveřici Virátů neskutečně těšila. Takové poslední, konečné sbohem. Po přečtení prvních pár stránek se samozřejmě dostavila obrovská nostalgie a vzpomínky se jen hrnuly.

Stopa obsahuje celkem čtyři nepříliš dlouhé povídky, které se odehrávají každá v jiné etapě společného života Virátů. První vypráví o jejich setkání, které vše odstartovalo, a navázání přátelství. Pak se děj posune o kus vpřed do doby, kdy už jsou Viráty se zmutovaným DNA, ale zatím svoje schopnosti a rozsah možností teprve objevují a zkoumají. Tentokrát řeší loupež drahého laboratorního vybavení na ostrově Loggerhead. Na potřetí se dostáváme ještě dál - čtveřice představí své  nadlidské schopnosti v plné síle při vyšetřování krádeže vzácné sochy Terminátora na komiksovém festivalu. Úplný závěr se pak odehrává v okamžicích po skončení Zúčtování, kdy virátí schopnosti nabyly výrazných změn. Kit a Whithey slaví svatbu, ale přítomen je i podlý sabotér, který se rozhodl obřad zničit. Tory a spol. si s ním jistojistě poradí. Zajímavostí je, že všechny povídky začínají na písmeno S.

Jsem rozpolcená. Váhám mezi komerčností díla a láskou k postavám a k pisatelskému umu autorky. Některé části, zejména seznámení myslím si neměly být vůbec vysloveny, respektive napsány. Vždy je dobré, když je ponechán nějaký prostor pro čtenářovu fantazii, což zrovna zde je vhodnější. Na druhou stranu nemohu říct, že jsem se nebavila. Zdá se mi, že kvalita a čtivost rostly s každým dalším příběhem. Zatímco na začátku jsem se dokonce i trochu nudila a nemohla se úplně ponořit do děje, poslední stránky jsem hltala s lačností. Například v druhém povídání se v roli vypravěče kromě Tory ocitly i jiné postavy, což beru jako velké pozitivum. Také jsem měla možnost se blíže seznámit s aktéry, kteří v hlavní sérii stály spíše v pozadí. Řeč je především o prosnulé soudní antropoložce Temperance Brennanové. Když navrch přidám i řádnou dávku humoru, Toryin geniální způsob uvažování a její ostrý jazyk a samozřejmě také elegantní, jednoduchou a výraznou, nikoliv však křiklavou obálku, jsem vlastně dost spokojená.

Stopa se rozhodně nevyrovnaná mateřské sérii. Povídky jsou méně propracované a mají slabší zápletku, na což má určitě velký vliv i menší rozsah. Avšak ponořit se ještě naposledy do světa Virátů, zažít s nimi další napínavé, detektivní okamžiky, zavzpomínat na časy minulé a vybavit si různé střípky z jednotlivých dílů - děkuji Kathy Reichs za tu možnost.

Hodnocení

Obálka
80%

Příběh
75%

Za poskytnutý recenzní výtisk mnohokrát děkuji knižnímu obchodu megaknihy.cz
Výsledek obrázku pro megaknihy logo

Knihu můžete zakoupit zde.

***


Ozývám se trochu se zpožděním, nicméně 15. prosince skončila Vánoční soutěž. Sešlo se celkem 38 vyplněných formulář, z nichž ovšem byly dva duplicidní, což mě skutečně zamrzelo, protože jsem musela účastníka úplně vyškrtnout. I přesto děkuji za hojnou účast.

Při losování jsem sáhla po věrném random.org. Prvním vítězem se stalo číslo 8, tedy...

Hanka the bookworm 

jež vyhrává knihu Kabinet milostných dopisů, kterou si vybrala, a navrch pár skvělých knihomolských vychytávek od Martinusu.

Druhým šťastlivcem, který obdrží další hromádku záložek a jiných předmětů, je soutěžící s číslem 41...

Tee knihomolka

Oběma výherkyním srdečně blahopřeji a ostatním děkuji, že se do soutěže zapojili. Určitě není poslední na mém blogu, takže se štěstí příště usměje třeba na vás. :)


Eliz

You May Also Like

10 komentářů

  1. O sérii som počula, ale ešte som ju nečítala. Párkrát som ju zazrela v knižnici, tak možno po nej siahnem :-) Inak gratulujem obom výhercom :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze, Magdi. Já osobně sérii vůbec neznám, jsem právě ten typický Potterhead, který vyrůstal právě na příbězích z Bradavic. Jsem ale moc ráda, že i ty máš nějakou takovou srdcovou sérii, a že tě ani doplňková kniha úplně nezklamala :)
    Mockrát děkuji za výhru a i gratuluji i druhé vítězce :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze!
    Nemůžu říct, že Harry Potter byly jediné knížky na kterých jsem vyrůstala, protože mám pocit, že Upíří deníky, Škola noci a nebo Vampýrská akademie mě taky ovlivnily, ale příběh Harryho je pro mě něco extra, něco o čem vím, že si můžu kdykoliv znovu přečíst a nikdy mě nepřestane bavit.
    Gratuluji výherkyním!

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze :) Od autorky jsem zatím nic nečetla a prozatím to nemám ani v plánu, ale třeba jednou změnit názor..
    Jinak výherkyním moc gratuluji! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Veľmi pekná recenzia:) Výherkini gratulujem:)

    Saja Frey blog

    OdpovědětVymazat
  6. Casion: Rozhodně doporučuji se po ní podívat co nejdřív :)

    OdpovědětVymazat
  7. Hanka the bookworm: Myslím, že každý má nějakou svoji srdcovou sérii, která ho během dospívání hodně ovlivnila. Ve většině případů to je Harry Potter, jenom já mám zase něco extra :D

    OdpovědětVymazat
  8. Verča Nováková: Já se Pottera stále chystám, ale nedělám si iluze, že to dopadne dobře. Možná ho zkusím v angličtině :)

    OdpovědětVymazat
  9. Kate: Já mám sérii opravdu ráda, myslím, že by bavila i tebe :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)