Silène Edgar: Adéla na svatbě královny Margot

by - 12/04/2016


Adèle et les noces de la reine Margot



Silène Edgar / Irena Šmérková / xxx
Vydáno r. 2015 (FR) a r. 2016 (ČR)
CooBoo / 200 stran / pevná vazba
Fantasy / Dívčí romány


Adéle je třináct let a nikdo jí nerozumí. Rodiče s ní moc nemluví, škola ji nebaví a ještě ke všemu jim učitel francouzštiny dal na prázdniny za úkol přečíst Královnu Margot od Alexandra Dumase. Adéla při čtení usne a jako zázrakem se ocitne v době, o níž kniha vypráví – v 16. století na svatbě královny Margot a Jindřicha Navarrského v Louvru! Seznámí se s francouzským královským dvorem, a dokonce potká krásného šlechtice Samuela. Každou noc se ve snech vrací na honosné plesy a už nedokáže rozlišit, co je více skutečné – život v minulosti, nebo současnosti? A hlavně najednou neví, kde by chtěla žít. V roce 2015, nebo 1572?


Recenzní výtisk od Martinus.cz


Můj názor

Kniha na první pohled zaujme nejen krásnou a pestrou obálkou, ale také dlouhým, ale o to zajímavějším názvem. Možná ještě může překvapit svojí útlostí., jak se tomu stalo v mém případě. To jsou však pouze vnější dojmy, a i když na nich určitě do jisté míry záleží, to hlavní se ukrývá vevnitř. 

Vzhledem k tomu, že jsme Alexandra Dumase a jeho díla včetně Královny Margot nedávno probírali ve škole, říkala jsem si, že Adéla bude čtení velice tématické. A pak že vás young adult / dívčí romány nemohou vzdělávat! Autorka mě nezklamala a skutečně do příběhu příběhu vložila hned několik ukázek z Královny Margot, které se zároveň dokonale prolínaly s dějovou linkou v Adélině skutečném světě, takže celou knihu bezpochyby náležitě okořenila. Dále si také vyhrála s nadpisy kapitol, za což musím dát palce nahoru.

Kniha vypráví o  čtrnáctileté hlavní hrdince Adéle a především o jejím nelehkém životě, složitých vztazích s rodiči i s kamarády, o její vnitřní nespokojenosti a touze po pozornosti, pochopení a přijetí. Aby autorka náležitě ukázala, v jak moc špatné situaci se Adéla nachází, nebála se použít i nespisovné až sprosté výrazy. ke zvýraznění katastrofálního vztahu dívky s rodičů častokrát zacházela až do téměř nepřípustných extrémů, což mělo za následek hned několik skutečností: k Adéle jsem sympatie hledala poměrně dlouho a občas jsem silně pochybovala o uvěřitelnosti příběhu - vážně se někdo může ke své matce či otci chovat takto?
Z knihy se nakonec vyklubalo dílo s velmi silným a důležitým tématem podané v poměrně dobrém zpracování zajímavém a snadno stravitelném i pro mladší čtenáře. Věřím, že se v Adéle můžete docela lehce najít a ztotožnit se s ní. Ale potenciál zvoleného tématu nebyl plně využitý - hlavním záporem knížky je její nedostatečná délka, což se podepsalo například na rozhovorech postav nebo celkovému vykreslení jejich psychologické stránky. Myslím, že i samotný příběh by si zasloužil důkladnější propracování. 

Na druhou stranu nutno dodat, že se Adéla na svatbě královny Margot četla opravdu lehce a rychle - na jedné straně tedy příjemná oddechovka, na druhé straně silné a důležité poslání. Ráda bych ještě vypíchla precizně provedený závěr, který úžasně vygradoval a nahradil tak různé drobné nedostatky v předchozích částech. Ale zase... Klidně mohl být trochu protáhlejší, na můj vkus ho autorka příliš prudce uťala jako ostatně i více místech.

S knihou jsem nakonec spokojená, i když jsem se k ní ze začátku stavěla dost skepticky a nedávala jí moc šancí zvláště po přečtení několika prvních stran. Postupně se mi však zalíbila, dokonce i Adéla mi přišla fajn, částečně jsem chápala její chování, protože i já jsem svými rodiči častokrát nepochopená. Díky většímu písmu, krátkým kapitolám a poměrně snadnému jazyku jsem knihu snadno přelouskala. Přesto se nejedná o prostoduchý román s princeznami a krásnými šaty. Na emoční a psychologický podtext příběhu doporučuji obzvláště se zaměřit!

Pokud bych měla Adélu na svatbě královny Margot doporučit někomu konkrétnímu, jsem trochu v rozpacích. Svým zpracováním je vhodná spíš pro mladší čtenářky, svým posláním však pro lidi mého věku. Zkrátka knihu zkuste a nechte se překvapit.


Hodnocení 

Obálka
85%

Kniha
75%

Za poskytnutý recenzní výtisk patří mé díky knižnímu obchodu Martinus.cz

Knihu si můžete zakoupit zde.

You May Also Like

14 komentářů

  1. Obálka vyzerá pekne a pútavo, čo sa týka obsahu, tiež nie je na zahodenie. Páčilo by sa mi takto sa preniesť do minulosti. Možno si knihu prečítam :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Obálka pro me vazne za jedna!!
    Ale skoda ze je to spise YA dle tveho popisu :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bilbovy knihy: Nevím, jestli by tě kniha bavila, ale určitě tam nějaká šance je :)

      Vymazat
  3. Knihu jsem si nedávno půjčila v knihovně, protože jsem neodolala. Ale vypadá to, že jsem udělala dobře, tak už jsem na ní zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu mám v plánu, konečně mám totiž v knize svou jmenovkyni! :D

    OdpovědětVymazat
  5. Kniha mě kupodivu moc neláká, ale to se může změnit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sea Book: Není to zrovna vrcholové dílo, ale spíš fajn nenáročná oddechovka :)

      Vymazat
  6. Myslím, že knihu vynechám. Asi by mě moc neoslovila...

    OdpovědětVymazat
  7. Ell: Já se přiznám, že ke knize jsem byla a stále jsem dost skeptická a bojím se, že ani tato krásná recenze nedokáže změnit můj názor :) Za mě v kategorii Cestování časem prostě budou vždy vítězit Drahokamy ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ell: Souhlasím, že existují mnohem lepší knihy s tímto tématem, ale i Adéla má potenciál :)

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)