Vanoční návštěva knihovny #14

by - 12/16/2016


Ahoj,
konečně jsem si také našla dost času podniknout pořádnou návštěvu knihovny, která by stála za to! Já mám totiž pořád co číst - recenzní výtisky, nebo neustále se kupící knihy z knihovničky. Času je málo a krásných knížek přitom tolik. Ale to asi dobře znáte.
Jak jste si nejspíš všimli, v pořadí 14. článek Návštěva knihovny nese přízvisko vánoční, což má samozřejmě svůj důvod!


Jelikož se blíží Vánoce (ano, komentovat zjevné, to mi jde!) a já je chci letos strávit alespoň částečně s vánoční četbou, odhodlala jsem se vyrazit do knihovny s nějakým drobným předstihem doufajíc, že už mi jiní dychtiví čtenáři všechny vánoční knihy  nevypůjčovali.
Jak se mi na lovu dařilo?

Dash a Lily: Kniha přání
Rachel Cohn, David Levithan

Dash tráví v knihkupectví Strand dlouhé hodiny a jednoho dne najde mezi ostatními knihami červený zápisník, v němž je série úkolů souvisejících s knihami. Samozřejmě mu to nedá (taky který knihomol by odolal?) a pustí se do jejich plnění. Na závěr pak napíše do zápisníků svůj vlastní úkol a nechá ho na smluveném místě. A v tom okamžiku vstupuje do hry Lily (jak už jste asi uhodli, právě ona je majitelkou zápisníku i autorkou úkolů). A následuje série šifer, dopisování, vtipných míjení se i setkávání.

Sháněla jsem zejména tuto knihu, kterou jsem si chtěla přečíst už minulý rok, ale samozřejmě byla na Vánoce půjčená. Doufala jsem, že tentokrát budu v knihovně včas a Dash a Lily na mě budou čekat. Dovedete si představit moji radost, když jsem je tak skutečně našla?

Příšerné příběhy vánoční
Chris Priestley

Praskající oheň v krbu, plíživé kroky křupající ve sněhu a doslova mrazivé tušení hrůzy. Ano, opět jsou tu tolik oblíbené Příšerné příběhy britského autora Chrise Priestleyho, kterého při návštěvě Prahy u příležitosti vydání českých překladů jeho knih město natolik nadchlo, že uvažuje umístit sem děj některého ze svých dalších děl. V sedmi příbězích prodchnutých tajuplnou, strašidelnou atmosférou čeká na čtenáře spousta geniálně nečekaných zvratů a samozřejmě nezbytné, hrůzu nahánějící poučení, že není radno porušovat pravidla ani psané či nepsané zákony a že zlé, zlomyslné chování je po zásluze potrestáno. 

V shánění tématicky vánočních jsem pokračovala. Do oka mi padla poměrně útlá knížka Příšerné příběhy vánoční, o kterých jsem už leccos slyšela a rozhodně se nacházely na mém readlistu. Vlastně se knihu hrozně moc těším. Pokud mě svátečně nenaladí Dash a Lily, pak Příšerné příběhy vánoční určitě ano!

Geek girl 
Holly Smale

„Jmenuji se Harriet Mannersová a jsem geek.“

Tak začíná první díl jedné z nejpopulárnějších současných knižních sérií pro mládež. Harriet ví, že kočka má v uchu 32 svalů, že člověk se průměrně patnáctkrát za den směje, že jednou ze složek dynamitu jsou burské oříšky. Žije si zkrátka ve svém světě vědomostí a znalostí o všem možném a skutečný život jí jaksi nic neříká. Není tedy divu, že ji ve škole, až na nejlepší kamarádku Nat, nikdo nemá moc rád. Takže když si jí všimne agent z modelingové agentury, neváhá a využije příležitost, aby svou situaci zásadně změnila, a hlavně, aby změnila sebe. I kdyby to mělo znamenat, že bude lhát těm, které má ráda, že ukradne Nat její sen o kariéře modelky, rozpálí doruda svou úhlavní nepřítelkyni Alexu a několikrát se znemožní před krasavcem Nickem. Harriet se do všeho tak zamotá, že se řítí z jedné katastrofy do druhé. A navíc se ukazuje, že ani ve světě módy ji nečeká procházka růžovým sadem. Dokáže se Harriet změnit dřív, než se jí všechno rozpadne pod rukama? 

Na poličce mezi novinkami mě zaujala tato svěží fialová kniha s nepřehlédnutelným názvem. Usoudila jsem, že to může být skvělá oddechová četba ideální pro vánoční lenošení a odpočívání - jsou to přece svátky klidu. Akorát mě děsí, že má vyjít dalších pět dílů, dlouhým sériím moc neholduji.

Magická Paříž: Prokletí Černé královny
Pierre Pevel

Představte si Paříž na počátku na 20. století: pánové v buřinkách, dámy v korzetových šatech, široké bulváry, první automobily, vstupy do metra zdobené nádhernou secesní výzdobou.
Pak si představte Paříž magickou – místo, kde se realita prolíná se světem čar a kouzel. Kolem chrličů na Notre-Dame poletují barevní ptáčci, Eiffelova věž z bílého dřeva zpívá, v Seině plavou sirény a okřídlené kočky diskutují o filozofii.
Vítejte v Ambermeru, světě plném intrik, tajemství a kouzel…

Mága a detektiva Louise Griffonta přivede vyšetřování celkem banální záležitosti na stopu nelegálního obchodu s kouzelnými předměty. Jak pátrání pokračuje, odhaluje zločiny mnohem temnější. Sériové vraždy a únosy, ve kterých figuruje Černá královna – zrádkyně a odvržená sestra královny víl Méliany.
Griffont se rozhodne spojit síly s baronkou Isabel, okouzlující vílou, která miluje záhady a dobrodružství, a která zná Černou královnu až příliš dobře.
Dokážou společně případ vyřešit a uniknout z kruhu temnoty, který se kolem nich pomalu, ale jistě, uzavírá? 

S paní knihovnicí udržuji vřelé vztahy, dokonce si tykáme a častokrát komentujeme a vzájemně si doporučujeme různá díla. Snad právě proto mi ukázala tuto knihu, tak čerstvý přírůstek, že se ještě ani nestihl ocitnout na poličce Knižní novinky. Já jsem o Prokletí Černé královny dokonce do té doby ani neslyšela a to mám o knihách, které vychází, hodně velký přehled. Na pohled mě kniha zaujala, proto jsem neváhala dlouho a přidala ji na hromádku.

Jen s velkým sebezapřením jsem si odnesla domů pouze čtyři krásky, protože nedostatkem čtiva skutečně v současné době netrpím, ba naopak. Na všechny se moc těším, na ty vánoční obzvlášť.

Četli jste něco z dnešního výběru? Nebo se chystáte?

You May Also Like

12 komentářů

  1. Zaujala ma druhá a posledná kniha :D Tá druhá vyzerá veľmi milo a na tú poslednú som čítala dobré recenzie. Verím, že sa ti budú všetky knihy dobre čítať :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Příšerné příběhy mám doma už od léta a čekala jsem na tu správnou příležitost si je přečíst. :D
    Jinak ostatní knížky neznám. :/

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, na Dashe a Lily taky čekám věčnost, až ji seženu v knihovně :D Docela jsem se na ni těšila, ale spousta mých známých ji naprosto odepsalo, tak nevím :/ Magická Paříž vypadá zajímavě, možná se po ní mrknu :)

    OdpovědětVymazat
  4. A to chces stihnout do konce roku? Preji pekne cteni :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Vybrala jsi moc pěkné kousky, přeji pěkné čtení :)

    OdpovědětVymazat
  6. Casion: Já jsem třeba o Magické Paříži vůbec neslyšela a byla jsem vážně překvapená, když mi ji knihovnice nabídla :)

    OdpovědětVymazat
  7. Verča Nováková: Některé knížky se prostě musí číst ve správný čas :)

    OdpovědětVymazat
  8. Adelle R.: Dash a Lily má své mouchy, ale pro Vánoce je jako stvořená! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Lucy Lillianne: No, bohužel jsem to nestihla, protože jsem četla i jiné knížky :D

    OdpovědětVymazat
  10. in-dark-side: To nevadí, můžeš poznat :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)