Lauren Groff: Osudy a běsy

by - 1/13/2017

Fates And Furies

Lauren Groff / Petra Babuláková - Jelínková / xxx
Vydáno r. 2015 (USA) a r. 2016 (ČR)
Domino / 448 stran / vázaná s přebalem
Romány / Literatura světová

Nikdy si nezačněte myslet, že někoho opravdu znáte. I když s ním žijete dvacet let.
Každý příběh má dvě strany. A někdy se ukáže, že klíčem k dobrému manželství není způsobilost říkat pravdu, ale schopnost udržet tajemství.
Ve svém nejnovějším románu, bohatém a mnohovrstevnatém, přináší Lauren Groff příběh o jednom takovém manželství, zachyceném v průběhu dvaceti čtyř let.
Lottovi a Mathilde bylo dvaadvacet, když se vzali. Byli krásní, bláznivě zamilovaní a předurčeni k úspěchu. O deset let později je jejich manželství ještě stále předmětem závisti přátel, ale pozorný čtenář už s lehkým mrazením začíná cítit, že skutečnost je mnohem složitější, problémy hlubší a minulost temnější, než by se mohlo na první pohled zdát

Recenzní výtisk Domina


Můj názor

Celá rozechvělá a doposud plná dojmů píšu tuto recenzi. Co jsem si o knize myslela, než jsem ji začala číst? Co jsem od Osudů a běsů očekávala? Popravdě nic moc. Přečetla jsem si několik recenzí, které knihu stavěly do dobrého světla. I mne padla do oka, proto jsem si řekla "A proč ne?", nalistovala první stránku a ponořila se do příběhu.

Obálka je vskutku překrásná a myslím, že se ke knize výtečně hodí. Elegantní, poněkud minimalistická, nikoliv však strohá, navíc krásně souzní s vnitřním provedením. Anotace čtenáři řekne vše, co pro začátek potřebuje vědět, čehož sice není mnoho, ale o to právě jde. Vstupujeme tedy do takřka neznámých vod a seznamujeme se s dvěma mladými lidmi Lottem a Mathildou, jejichž osudy se náhle propletly a zakrátko spojily v trvalém svazku manželském.

První část s podtitulem Osudy se soustředí zejména na Lancelota Satterwhitea, jeho život a především na jeho pohled na manželství s Mathildou. Dozvídáme se vše o jeho dětství, dospívání, divokém životě na vysoké škole i o seznámení s Mathildou, bleskové svatbě a hlavně o jejich následném společném soužití.  Nelze pochybovat o autorčině vytříbeném umu kouzlit se slovy jako čaroděj. Příběh, respektive jeho způsob napsání a podání je přímo strhující, velmi snadno jsem se ponořila do čtení a hltala větu.větu za větou. Nesmím opomenout zmínit zajímavé vsuvky v podobě Lottových her, které psal v průběhu života. Mnohdy se jednalo jen o název a reakce ostatní k dané hře, někdy se autorka rozhodla do Osudů vložit celé úryvky dialogů. Ať tak, či onak, pokaždé to vypravování velmi osvěžilo a dodalo mu hlubší podtón a nové souvislosti.

Přesto jsem se tématu, které pro mě v mých osmnácti letech není ještě stále úplně aktuální, bála. Manželství. Strachovala jsem se, že nebudu rozumět, nebo se můj zájem zkrátka vytratí. Ano, občas se mi děj zdál nekonečný, zdlouhavý, ke konci Osudů jsem se dál probíjela spíše silou vůle. Sice jsem v této zdánlivé nekonečnosti na jedné straně netušila, kam mě vyprávění zavede, tudíž mě konec Osudů docela překvapil, pravý šok a oživení přišlo až po nakousnutí Běsů.

Nevěděla jsem, co se v druhé části chystá, ani jsem nad tím nijak nepřemýšlela. Z Běsů mi stačilo jen pár stránek a já pochopila, proč má kniha dvě části, striktně oddělené, přesto až příliš propojené. V Běsech se totiž dočtete o opačné straně celého vztahu a manželství - teprve zde zjistíte šokující a zvrácenou pravdu. Já jsem nedokázala nic víc než jen číst dál, nechápající, zděšená, bezmála nepříčetná. Vše, co jsem si myslela, že o Lottovi nebo Mathildě vím, vše o jejich manželství se obrátilo v prach. Pokud jsem předtím bojovala s každou stranou, najednou se mi slova před očima míhala rychlostí blesku. Ano, poznání skutečné pravdy často bolí a to dokonce i v případě, jedná - li se pouze o fiktivní příběh v knize. 

Kniha je ostře realistická, ačkoliv na druhou stranu si myslím, že některé situace a události jsou zde záměrně vyhnané do extrémů, aby náležitě zdůraznily hlavně záměr celého příběhu. Přesto se stále pohybujeme v mezích uvěřitelnosti, proto tento prvek na Osudech a běsech spíše oceňuji a celkově knihu velice chválím.

Jen několikrát se mi stalo, že jsem během čtení nějaké knihy vřela emocemi, ať už se jednalo o smutek, melancholii, nevěřícnost, nebo naštvání na hlavního hrdinu. Osudy a běsy mě však rozpálily doběla. Je to silná, emocemi přetékající, důkladně promyšlená a kvalitně zpracovaná kniha, která si zaslouží váš čas. 

Hodnocení 

Obálka
80%

Příběh
80%

Za poskytnutý výtisk nesmírně děkuji Dominu.
Výsledek obrázku pro domino nakladatelství
Knihu si můžete pořídit zde.

You May Also Like

14 komentářů

  1. To nesmíš tak hrotit :D Myslím s tím manželtsví atd :D Já taky nerozumím vraždění lidi a těm knihám moc dobře rozumím :D:D
    Nicméně ta obálka se mi moc líbí, opravdu překrásná :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se Osudy a běsy líbily hrozně moc, chystám se brzy na další čtení. Autorka píše neuvěřitelně a ten příběh je tak dokonale syrový. Zkrátka za mě dostaly plných 100 % a titul nejlepšího čtenářského zážitku roku 2016.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze, mě kniha hodně zasáhla, a tak jako Týnka bych se do ní letos určitě chtěla pustit ještě jednou. Je to rozhodně jedna z nejzásadnějších a taky nejkvalitnějších knih, jaká u nás loni vyšla :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
  4. Po týhle knize jsem pokukovala v knihkupctví. Ale ani po tvé recenze si nejsem jistá, jestli si jí potřebuju přečíst. :D :)

    OdpovědětVymazat
  5. Obálka je naozaj krásna a hoci tiež ešte nad manželstvom veľmi neuvažujem, kniha ma obsahovo zaujala. Najmä tým, že vyvoláva dojmy, to je u mňa pri čítaní pomerne dôležité, takže ďakujem za tip :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Původně jsem knihu neměla v plánu, ale všechny kladné recenze mě nutí uvažovat nad tím, jestli bych po ní neměla přeci jen sáhnout...

    OdpovědětVymazat
  7. Knihu mám a těším se na ni. Už jsem nějak vytušila, čeho se běsy budou týkat a tvoje reakce mě v tom utvrzuje:)

    OdpovědětVymazat
  8. Bilbovy knihy: Až jednou nějakého manžela ulovím, tak uvidím :D

    OdpovědětVymazat
  9. Kristýna , The Book Talk Blog: Syrový je to správné slovo! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Hanka the bookworm: Rozhodně má čtenářům co nabídnout. Líbí se mi, že autorka si na nic nehraje a ukazuje skutečnou realitu :)

    OdpovědětVymazat
  11. Yane nee: Ano, je velmi specifická, ne každému sedne, ale šanci bych jí dala :)

    OdpovědětVymazat
  12. Casion: Mohu ti zaručit, že Osudy a běsy si s tvými pocity pěkně pohrají. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Kristýna Kaderová: Zkus ji, buď se spálíš, nebo budeš nadšená. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Adriena Hovězáková: Určitě se ráda podívám na tvůj názor, zajímá mě, jak to vidí ostatní :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)