Mortdecai: Graciózní případ

by - 1/19/2017

Výsledek obrázkuRežie: David Koepp
Hudba: Geoff Zanelli, Mark Ronson
Vznik: Velká Británie, USA 2015
Délka: 107 minut
Žánr: Akční, komedie
Hrají: Johhy Depp, Ewan McGregor, Gwyneth Paltrow, Olivia Munn, Paul Bettany, Jeff Goldblum, Michael Byrne...


V žonglování nikdy nevynikal a popravdě ho ani nikdy nezkoušel, teď ale bude muset vybalancovat partičku solidně naštvaných Rusů, britskou MI5, mezinárodní teroristy a také svoji manželku s nekřesťansky dlouhýma nohama. Charlie Mortdecai, světem protřelý obchodník s uměním a na částečný úvazek i podvodník, se zapojuje do honby za ukradeným obrazem. Pro svou zemi, pro královnu . . . a pro peníze. Obraz by totiž měl být vodítkem k utajenému sejfu až k prasknutí naplněnému nacistickým zlatem. Vyzbrojen věrným komorníkem a výstavním knírem drží v ruce hlavní trumf. Sebe. „Za studií na poměrně slušné druhořadé internátní škole jsem přišel na to, že ve rvačce může vyhrát celkem každý, pokud je připraven vrazit soupeři prst do oka," říká ke svému stylu sám Mortdecai. Nonšalantní milovník umění, svůdce žen, občasný násilník a od přírody bonviván není až tak statečný, aby se dobrovolně pouštěl do nějakých pitomých dobrodružství. Přesto do nich docela často narazí a v tom filmovém neztvárňuje Mortdecaie nikdo menší než slovutný Johnny Depp.


Můj názor

Poslední dobou se mi hodně často stává, že se začnu dívat na nějaký film, který si předtím pečlivě vyberu, a přesto mě obvykle zhruba v polovině přestane bavit, nebo se mi zdá moc dlouhý a já ho odložím na neurčito. To mě samozřejmě rozčiluje, protože nemám ráda neukončené záležitosti stejně jako nedočtené knížky nebo nedokoukané filmy. U snímku Mortdecai: Graciozní případ mi toto rozhodně nehrozilo.

Není to tak dávno, co film běžel v televizi. Já jsem ho samozřejmě nestihla a kromě toho nemám ráda reklamní spoty pomalu každou čtvrthodinu. Přesto jsem si film nechtěla nechat ujít. Děj i žánr mě zaujal a herecké obsazení slibovalo hvězdné výkony. Velmi se mi zalíbilo spojení komedie s akcí a detektivním motivem. 

Charles Mortdecai, kolem něhož se příběh točí, je výstřední, podivínská a komická postavička se svérázným přístupem k řešení problémů i k životu samotnému. Tvůrci do role obsadili známého a zkušeného herce Johnnyho Deppa. Jeho kariéra je z velké části postavená především na kontroverzních, lehce komediálních rolích, které se divákovi vryjí do paměti, takže mu Mortdecai pochopitelně skvěle padl. Možná už začínáte mít jeho stylu a výrazného přehrávání dost, mě se však stále neomrzel. I zde se pochopitelně vyřádil. Role Mortdecaiovy manželky mě sice tolik neoslovila, přesto do ní herečka Gwyneth Paltrow jistě věnovala mnoho energie a hereckého umu. Ztřeštěnost svého partnera vyvažovala jemným půvabem. Charlesův nezničitelný bodyguard mě bavil celou dobu a agent MI5 v podání Ewana McGregora vytvářel s Mortdecaiem zajímavý kontrast.
Výsledek obrázku pro mortdecai

Ve filmu na vás čeká nepřeberné množství vtipných situací, k nimž se postavy staví nesmírně vážně, což ještě zvyšuje absurdnost a bláznivost příběhu. Je to komedie s bondovským nádechem, nechybí ruská mafie, dokonce ani čínská mafie. I když u komediálního žánru se filmaři soustředí spíše na vtipné okamžiky a kvalitní zápletka není zrovna prioritou, zde se objeví poměrně obstojná a smysluplná. Na druhou stranu je podaná zbytečně komplikovaně a trochu zmateně.

Děj má spád. Už od začátku nasadí slušné tempo, které se mu daří udržet po celou dobu. Na obrazovce to hýří barvami, po stránce vizuální je film zpracovaný báječně, okouzluje zejména přirozeným a dynamickým střihem a často padají hlášky hodné zapamatování. Filmu se nedá upřít sofistikovaná atmosféra britských gentlemanů, byť ji imitují Američané. Potrhlost zvládají dostatečně vyvažovat vkusem a elegancí.

Na portálu ČSFD jsem četla mnoho negativních komentářů a upřímně je vůbec nechápu. Záleží samozřejmě na tom, co si od filmu slibujete. Pokud hledáte něco vážného a smysluplného, budete hodně zklamaní. Pokud nemáte rádi Johnnyho Deppa, asi vás snímek také nenadchne. Tohle je lehčí film dělaný pro efekt, vhodný pro zasmání a relaxaci, ve němž úplně stupidní a prvoplánový humor, naopak obsahuje přesně odměřenou dávku vtipů, skrytých narážek i gentlemanského špičkování. S trochou nadhledu si Mortdecaie jistě zamilujete.

Hodnocení

80%

Výsledek obrázku pro mortdecai film

You May Also Like

10 komentářů

  1. Tuším som film už dávnejšie videla, možno nie celý :-) Každopádne ako komédia mi prišiel fajn a možno si ho opäť teraz niekedy pozriem :D

    OdpovědětVymazat
  2. Nekdy se na to asi taky kouknu, i kdyz mam rada Johnnyho v jinych zanrech :-)

    OdpovědětVymazat
  3. O filmu jsem neslyšela, ale podle tvé recenze zní dobře, takže na něj určitě časem mrknu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já se na film dívala právě v televizi a nepřipadalo mi to špatné, občas jsem se usmála, bohužel je to na mě bylo až takové moc "americké", což úplně nemusím. Upřednostňuji vážnější a možná trochu alternativnější snímky, zkrátka něco méně prvoplánového. Ale jako odpočinková komedie (což koneckonců také je) to nebylo špatné :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ell: Jednoduchá komedie, která pobaví :) Před nějakou dobou jsem film viděla a líbil se mi :) Ale moje kamarádka četla (a psala recenzi) i knižní předlohu, která ji prý vůbec nebavila. Hezká recenze!

    OdpovědětVymazat
  6. Casion: Jestli jsi film neviděla celý, určitě ho dokoukej, stojí to za to :)

    OdpovědětVymazat
  7. Lucy Lillianne: Myslím, že tady se ale převedl dobře, komediální role mu sedí :)

    OdpovědětVymazat
  8. Kristýna Kaderová: Určitě se podívej, až budeš mít čas a náladu :) A nebo ani nemusíš mít náladu, Mortdecai ti rozhodně rozveselí den :)

    OdpovědětVymazat
  9. Hanka the bookworm: Však já to beru hlavně jako odpočinkovou komedii pro chmurné večery či studené dny. Člověk vypne a krásně se nasměje :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ell a Ami Alliovy: Ona je knižní předloha? O tom jsem snad ani nevěděla. Hned se po ní půjdu mrknout :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)