Lucy Keatling: Dreamologie

by - 2/03/2017

Dreamology

Lucy Keatling / Jana Jašová / xxx

Vydáno r. 2016 (USA, ČR)
Yoli / 336 stran / měkká obálka
Dívčí romány / Young adult

Kdo by nechtěl potkat kluka svých snů?
Alice potká kluka svých snů – doslova. S Maxem toho od dětství prožili spoustu, pojí je dlouhá léta přátelství, ale i vzájemných sympatií – až na to, že vše se odehrává pouze v jejich snech. Když se pak Alice se svým otcem přestěhuje z New Yorku do Bostonu a začne chodit na novou školu, je pro ni velkým překvapením, když Maxe ve třídě potká – krásného kluka z masa a kostí. Cestu k sobě ale nenacházejí snadno. Za vším vězí dávný experiment, který jim hranici mezi realitou a snovým světem nadlouho rozostřil.

Recenzní výtisk společnosti Euromedia


Můj názor

Nezní to zrovna nejlíp, když píšu, že Dreamologii jsem chtěla vlastnit především kvůli krásné obálce. I poté, co jsem strávila tolik dní a hodin vyplněných čtením této knihy, stále nemohu z obálky odtrhnout zrak. Je opravdu nádherná, naprosto nezapomenutelná, elegantní a decentní. K příběhu se výtečně hodí, neboť obsahuje takové to dívčí kouzlo. Zároveň ukrývá i drobný vtípek - na přední straně jsou oči zavřené, stačí ale knihu otočit a obálková dívka rázem procitne. Ale nemá cenu pokračovat ve vyjmenovávání dalších předností, obálka se prostě povedla.

Samozřejmě jsem se na Dreamologii velmi těšila. Young adult je stále můj nejoblíbenější a nejčastěji čtený žánr. Na druhou stranu nejsem žádný přehnaný romantik, takže jsem se neubránila obavám, jestli pro mě knížka nebude přece jenom příliš sladká. 

Celá anotace je bohatší ještě o jednu větičku. Končí slovy "Komediální příběh s laskavě potrhlými hrdiny a spoustou sympatických postav, které čtenáře donutí smát se nahlas!" Právě první slovo si prosím přečtete dvakrát. V Dreamologii, jak už možná dává tušit její název, se realita snoubí s fikcí snového světa. Základem je totiž fantazijní námět - dívka potká chlapce, o kterém se jí už mnoho let zdá. To ihned dává knížce nádech neuvěřitelnosti. Taktéž neuvěřitelné až komické je často i chování hlavních postav. Po pár stranách tak začíná být čtenáři jasné, že rozhodně nemůže čekat nějaký vážný a hluboký příběh a že se z Dreamologie pravděpodobně vyklube romantická oddechovka. 
Jen nevím, jestli je pravdivý i závěr oné věty. Občas mi sice cukaly koutky úst, protože jsem nemohla uvěřit tomu, co Alice, Max nebo kdokoliv jiný zase provádí, k opravdovému smíchu jsem však měla daleko. Dreamologie opravdu není příběhem ze života, máloco dává smysl, nebo se sotva může skutečně odehrát, snový svět se snadno prolíná se skutečným, což ještě víc podporují krátké vložené sny Alice a Maxe. Celý děj je stejně růžový a přikrášlený jako vlasy na obálce. A ačkoliv jsem věděla, že taková Dreamologie prostě je, nedokázala jsem se přesto úplně přenést a bláznivost mi někdy docela vadila. 

Avšak uznávám, že autorka se snaží čtenáři také něco předat. Konkrétně že občas je dobré snít a že sny se mohou vyplnit. Stvořila sympatické postavy a vybrala hezké prostředí, avšak vůbec se jí nepodařilo vyhnout se ohraným tématům a situacím. Dreamologie je katastrofálně předvídatelná. Pokud ovšem nemáte rádi dramatické zvraty, ale raději preferuje jistotu se sladkým, šťastným koncem, knížka vás určitě nadchne. Velmi mě zaujaly i různé postřehy a informace týkající se lidské psychiky a snění.

Dreamologii považuji za příjemnou oddechovku, která člověka pohladí po duši. Je to také neuvěřitelně pozitivní kniha, která vám dokáže zlepšit náladu. Pokud popustíte uzdu své fantazie, odhlédnete od faktu, že minimálně polovina věcí se prostě nemůže stát v realitě a přenesete se přes do očí bijící předvídatelnost, jistě si Dreamologii oblíbíte a krásně si u ní odpočinete jako já. 

Hodnocení 

Obálka
100%

Příběh
75%

Za recenzní výtisk nesmírně děkuji společnosti Euromedia a nakladatelství Yoli.
Výsledek obrázku pro euromedia logo
Knihu si můžete zakoupit zde.

You May Also Like

18 komentářů

  1. Knížku jsem dala kamarádce k Vánocům, a moc se mi líbila jak právě kvůli obálce tak i z pohledu anotace :) Asi jí koupím ještě jednou, tentokrát pro sebe :) Tvoje recenze mě nalákala ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Snít bych potřebovala častěji, poslední dobou to nestíhám... Možná si knihu někdy přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze, Magdi, nicméně tahle kniha absolutně není pro mě, takže ji vynechám. Jsem moc ráda, že ty sis u ní odpočinula a už se moc těším na recenzi Zla, což je kniha, která mě zajímá o poznání více :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
  4. Obálka je teda opravd nádherná. Vlastně jsem rozklikla tvůj článek hlavně kvli ní, protože o knížce slyším prvně. Ale jsem unešená. Já jsem taková ta dušička, co si občaspotřebuje pořádně osladit život něčím takovým. Předvídatelné konce mi nevadí, já jsem vlastně občas ráda, že vím, že to bude dál krásný a nestane se postavám nic špatného. Po knížce se určitě poohlédnu. :)

    fakynn

    OdpovědětVymazat
  5. Ako oddychovka to vyzerá na príjemnú knihu, ale na druhej strane ma to až tak nezaujalo. Možno preto, že to nie je práve môj štýl a to čo vyhľadávam, každopádne recenziu si napísala dobrú a myslím, že kniha vyzerá fajn :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Úplně ti rozumím, ta obálka je kouzelná, takže můj nákup by byl jedině kvůli ní. Pak bych asi litovala, že je to YA knížka, ale za tu obálku by to asi stálo :D

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherná obálka a i tvá recenze zní velmi slibně, asi ji vyzkouším! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  8. Oddechovka je to, co právě teď potřebuji :) Snad se do Dreamologie brzy pustím :)

    OdpovědětVymazat
  9. Nad touhle knížkou přemýšlím ze stejného důvodu jako ty, kvůli krásné obálce! Tak uvidíme, jestli si ji nakonec koupím, 75% je docela fajn hodnocení :)

    OdpovědětVymazat
  10. Naprostá Knihomolka: Myslím, že koupi si zaslouží. Krásně se ti bude vyjímat v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
  11. Marky: To mi povídej, já nevím, kde mi hlava stojí :p

    OdpovědětVymazat
  12. Hanka the bookworm : Rozumím :) Ale jsem ráda, že sis i přesto recenzi přečetla :)

    OdpovědětVymazat
  13. Veronika Tomášková: Jsem ráda, že tě kniha díky mé recenzi zaujala :) O toho recenze jsou :D

    OdpovědětVymazat
  14. Casion: Ne každému samozřejmě sedne. Děkuji za pochvalu :)

    OdpovědětVymazat
  15. Bilbovy knihy: Přesně, to jsou priority :D

    OdpovědětVymazat
  16. Kristýna Kaderová: Rozumím ti, někdy si člověk potřebuje odpočinou a taková nenáročná, milá knížka je k tomu jako stvořená :)

    OdpovědětVymazat
  17. MishyV: Když ne koupit, alespoň si ji půjč v knihovně :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)