Hugh Howey: Prach

by - 3/17/2017

Dust

Hugh Howey / Jiří Engliš / Silo #3
Vydáno roku 2013 (USA) a 2016 (ČR)
Knižní klub / 368 stran / pevná vazba + přebal
Sci - fi / Postapokalyptický / Romány

Život v silech už nebude mít dlouhého trvání: operace Padesát Světového řádu spěje k vyvrcholení, to však bude jiné, než mohl kdokoli očekávat. Osudy hrdinů ze Sil 1, 17 a 18 se protnou, aby přinesly poslední velký příběh a odpovědi na otázky, které se vinuly celou sérií.
Prach vypráví o nezlomné touze přežít navzdory osudu i okolnostem. Vypráví o zlobě, zkáze, naději a vykoupení. A hlavně o lidech a jejich existenci ve světě, který je až nebezpečně povědomý – ve světě, jehož zkázu (jsme) si přivodili sami…

Recenzní výtisk společnosti Euromedia.


Můj názor

Dlouho očekávané finále postapokalyptické série, kterou si pochvalují čtenáři i kritici po celém světě, je konečně tady! Stejně jako ostatní i já jsem se na závěrečný díl velmi těšila. Pořádně mi vrtalo hlavou, jak autor příběh Julliet, Jimmyho, Sila 18, ale i Donalda, Sila 1 a všech ostatních postav zakončí. Po Silu, které nás uvedlo do děje a Turnusu, který se naopak vrátil do minulosti k začátkům Operace Padesát, se na pultech knihkupectví konečně objevil Prach.

V předchozích dílech jsem vyzdvihovala především propracovaný plán sil, jejich důmyslnou strukturu a fungování, mnoho nečekaných zvratů a odhalení, z nichž se tajil dech, i hlubokou psychologii postav, které člověku snadno dokáží přirůst k srdci. O to všechno nás autor neochudil ani v Prachu, jehož obálka se nese v podobném duchu jako u Sila a Turnusu a mě se velmi líbí, protože je tématická, elegantní, působí čistě a vyjadřuje vysokou úroveň knihy.

Kniha pro mě byla velmi čtivá a poutavá, na což má vliv nejen dostatek akce, neustálé napětí a nejistota, co se odehraje na další straně, ale také precizní jazyk. Ten je sice náročnější, takže možná budete ve čtení postupovat pomaleji, ale myslím si, že právě díky němu série zaujme i dospělé, vlastně téměř všechny věkové kategorie. Číst pomaleji a pozorněji se rozhodně vyplatí pro plné pochopení technologických záležitostí. Autor má obrovská sila i celý systém velmi důkladně promyšlený a nezapomíná na žádné detaily. Kolikrát se stalo, že moje představivost sotva stačila rozsahu té jeho. Neustále jsem žasla, že myslel i na úplné drobnůstky, které tvoří knihu neskutečně realistickou a výjimečnou.

S dobře položenými základy se pak už dá vystavět skvělý příběh. Pro celou sérii je typické, že opravdu nevíte, co se stane v další kapitole. Silo a Turnus na mně silně zapůsobily právě pro mnoha šokující odhalení, která mi vyrazila dech,  a ta se díky bohu nevyhýbala ani poslednímu dílu. V Prachu se navíc ještě střídají pohledy ze Sil 1, 17 a 18, takže je kniha dějově opravdu pestrá a nabitá.

V Prachu vás nečekají jen dobré události. Mnoho postav umře, přijde mnoho obětí a ztrát, a přesto kniha spěje k dobrému konci, který mě překvapil i mírně zklamal. Na můj vkus byl možná příliš otevřený, očekávala jsem velkolepější, nervydrásající a více definitivní finále a myslím, že by se dalo ještě něco přidat navrch, ale i otevřené konce, které každý může pojmout jinak, mají svá pozitiva.

Silo, Turnus a Prach považuji za jednu z nejlepších postapokalyptických sérií posledních let. Dokáže totiž zaujmout čtenáře v celé šíři, je střízlivé a přece velmi čtivé, má hlavu a patu, jedinečné postavy s výraznými charaktery a přináší děsivý náhled na budoucnost, který můžeme zároveň vnímat i jako varování. Údajně se chystá také film Silo pod taktovkou pod taktovkou světově prosnulého režiséra Ridleye Scotta , na který se moc těším!

Hodnocení

Obálka
80%

Příběh
90%

Za recenzní výtisk srdečně děkuji nakladatelství Knižní klub a společnosti Euromedia.
Výsledek obrázku pro knižní klub logo

Knihu můžete zakoupit zde.

Nejvýhodnější ceny nalezte na portálu Srovname.cz
Výsledek obrázku pro srovname logo

You May Also Like

10 komentářů

  1. Já si tu sérii musím taky přečíst!
    Už od prvního dílu mě na ní lákáš. Jsem si jistá, že i u mně na ní jednou dojde. :)

    OdpovědětVymazat
  2. A já mám zatím přečtený jen první díl :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Mam doma a tesing. Ted jsem tatkovi pujcila jednicku, tak snad ho tim nalakam ke cteni :)

    OdpovědětVymazat
  4. To je další z řady dlouhých knižních sérií o které uvažuji! :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkná recenze :) Na tuhle sérii se určitě chystám a mám docela velká očekávání:) Tak snad nezklame :)

    OdpovědětVymazat
  6. Verča Nováková: Žádný spěch, tato série potřebuje čas :)

    OdpovědětVymazat
  7. Lucy Lillianne: Ale určitě brzo rozečteš druhý i třetí :D

    OdpovědětVymazat
  8. Rachel Roo: Třeba se mu bude líbit, myslím, že Silo má vysoké šance :)

    OdpovědětVymazat
  9. Aires´s world of books: Věřím, že se ti série bude líbit, je vážně skvělá! :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)