Autor neznámý: Deník sráče

by - 4/01/2017

Diary Of An Oxygen Thief

Autor neznámý / Lucie Menclíková / The Oxygen Thief Diares #1
Vydáno roku 2016
Leda / 196 stran / měkká vazba
Literatura světová / Romány / Deníky

„Rád sem ubližoval ženskejm… Tejral sem je psychicky… Dělalo mi to dobře.“ Jen dokud se všecko neobrátilo proti mně, přiznává v brutálně upřímné, vtipné a zřejmě autentické zpovědi čtyřicetiletý mediální šíbr, cynik a bývalý alkoholik. Vstupte do zmateného světa špičkové reklamy, kam se vyšvihl jako nanicovatý mladík z irského buranova, poznejte drsnou atmosféru velkoměsta, kde se tento privilegovaný kretén snaží překřičet samotu posedlostí, silnými slovy a občas i pěstmi.

Příběh sice vypráví kreativec znalý mnoha profesionálních triků, v tomto případě je ale nepoužil, protože na tak horečnaté chrlení bolesti lidská fantazie nemá. Svůj životní příběh tu totiž čtenářům předkládá zavilý manipulátor a zoufalý trosečník, který svým životním stylem požírá sám sebe – zároveň však člověk poctivě přiznávající, že sklidil, co zasel, jedinec budící současně odpor i soucit… a místy dokonce překvapivé ztotožnění. Jeho nahlédnutí do pofidérních zákoutí raněné lidské duše vyvolává ohlas po celém světě.


Můj názor

Tohle jsem rozhodně nečekala! Samozřejmě jsem od začátku věděla, že se bude jednat o vysoce kontroverzní dílo - název a obálka nenechají někoho na pochybách, že se nejedná o spořádanou tvorbu vysoké literární hodnoty.  Ani nevím, kde jsem sebrala dostatek odvahy zvolit si Deník sráče jako recenzní výtisk, ale už se tak stalo a já se mohla otočit první list a vrhnout se do knihy po hlavě.

Moc se mi líbí téměř kapesní formát knihy, zato k obálce jsem trochu zdrženlivější. Ale co by člověk čekal? K takovému dílu zkrátka perfektně sedí, ačkoliv mě zrovna dvakrát neoslovila.

Jakmile jsem se ponořila do čtení, ihned mě do očí praštil nespisovný jazyk. Deník sráče je osobní a naprosto upřímná zpověď, takže se hovorová mluva přímo nabízí. Chvíli jsem s ní sice bojovala, ale netrvalo dlouho, než jsem se přizpůsobila a pak se mi kniha četla překvapivě velice dobře.

Nejprve se pochopitelně v plné síle dostavilo zděšení. Ostrý jazyk, rázná slova, přímočará sdělení přes příkras, jako by se autor snažil odradit minimálně ženskou část populace. Ale pokud skousnete prvních pár stránek, hodně rychle si uvědomíte, že vás kniha vlastně docela baví. A o čtivosti pochybovat nemusíte.

Deník sráče je rozdělený na pouhé tři kapitoly, které ukazují tři etapy autorova příběhu. První část je trochu rozvleklejší, pro mě osobně nudnější. Autor nás prvořadě seznamuje s okolnostmi, odporným způsobem svého života a chováním k ženám. kromě toho mi úvod přišel také poměrně zmatený, tápala jsem ve jménech žen a zároveň jsem zatím pořád bojovala s nezvyklým stylem vyprávěním a spoustou nespisovných výrazů.

Pak se ale situace v mnohém zlepšila a já si Deník sráče začala konečně užívat. V knize, hlavně ve třetí kapitole, se objevuje silná gradace, která nutí číst stále rychleji a rychleji. Sotva lze knihu odložit, protože prostě musíte vědět, k jakému konci vyprávění spěje. Já jsem si autorovu postavu velmi oblíbila, i přestože to byl pořádný hajzl. To, že se dokázal ze svých hříchů vypsat, mu přidává plusové body. Jemu to jistě také pomohlo, sám přiznáván, že tvorba Deníku sráče pro něj byla terapie psaním.

Je to malá, poměrně útlá knížečka, a přesto překypuje takovým množstvím emocí, až se divím, že ještě neexplodovala. A věřte mi, během čtení ve vás emoce budou vířit také. Budete se pravděpodobně cítit, jako byste se připletli do války mezi dvěma dravými šelmami, protože přesně tak jsem se cítila já. Ne všichni Deníku sráče přijdou na chuť - někoho vůbec neosloví, někdo bude naopak příliš pobouřen. Mně se ale kniha líbila, je to zase něco jiného a osvěžujícího mezi současně vycházející literaturou.


Hodnocení

Obálka
60%

Kniha
70%

Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství LEDA.
Související obrázek

Knihu si můžete za příznivou cenu zakoupit zde.

Hledáte - li nejnižší cenu knihy Deník sráče, navštivte portál Srovname.cz
Výsledek obrázku pro srovname logo

You May Also Like

12 komentářů

  1. Pred par dny jsem na ni koukala u kamosky. Ale moc vysoky hodnocenni jsi ji nedala tak nevim no :D

    OdpovědětVymazat
  2. Právě dnes ji začínám číst.....

    OdpovědětVymazat
  3. Na tuhle knížku už jsem samozřejmě narazila, ale tak nějak... nevím.
    Ostrý jazyk a výrazy mi nevadí, občas je to celkově i tak nějak trefnější a výstižnější, pokud to autor umí podat, celkově se to pak čte hodně dobře. Ale tady mě trochu odrazuje to téma. A navíc momentálně asi nemám náladu na tak velký nátlak emocí :D

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  4. Nevím, mně to zní fakt hodně dobře!
    Jinak hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
  5. Nejsi asi první ani poslední, kde se kniha ukázala. Já asi nějak neprahnu po jejím přečtení, styl psaní by mi prostě vadil. Já měla už trochu problém u knihy Moudré z nebe, kde malý Ríša psal tak, jak mu zobá narostl a tam to bylo vtipné a roztomilé. Zde bych asi nepřežila :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ten název, obálka a "jméno" autora rozhodně přitáhne obrovskou pozornost :D A náhodou, mně ta obálka přijde suprová! Ale nevím jak s tím jazykem... Od té doby, co jsem šla studovat na Moravu, jen každý den poslouchám, jak příšerně nespisovně mluvím, takže jsem začala být strašně vnímavá vůči tomu, kdo jak mluví :D Takže těžko říct, jestli bych se z tohohle stylu nezbláznila :'D

    OdpovědětVymazat
  7. Rachel Roo: \já myslím, že 70% je docela fajn :) Jinými slovy - za pokus to stojí!

    OdpovědětVymazat
  8. Michaela Barthová: A jaký máš zatím názor? :D

    OdpovědětVymazat
  9. Lory Humble: Jestli nemáš momentálně náladu na silné emoce, raději knihu nech na později, protože v Deníku sráče to emocemi doslova hýří!

    OdpovědětVymazat
  10. Bilbovy knihy: I já si ze začátku musela hodně zvykat, ale pak mě to docela strhlo :)

    OdpovědětVymazat
  11. Wayll from Wonderland: Mně stačí týden v blízkosti přátel z Brna a už taky mluvím trošku jako cvok :D Ale myslím, že se to dá zvládnout :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)