Krystal Sutherland: Láska v prachu hvězd

by - 4/04/2017

Our Chemical Hearts


Krystal Sutherland / Ondřej Kronich / xxx
Vydáno r. 2016 (Austrálie) a 2017 (ČR)
Yoli / 320 stran / paperback
Young adult / Dívčí romány

Henry Page ještě nikdy nebyl zamilovaný. Je beznadějným romantikem, který stále čeká, že se jeho první velká láska objeví na scéně ve zpomaleném pohybu, srdce vynechá úder, vše bude podkreslovat instrumentální hudba. Proto když se z ničeho nic objeví ve škole Grace Townová, neupravená holka chodící o holi a v klučičím oblečení, Henry jen stěží může tušit, že se má jeho život obrátit naruby. Grace, polámaná dívka s tajemnou minulostí, zbortí Henryho dosavadní představy o lásce a ukáže mu, že mezilidské vztahy jsou složité, krásné i pomíjivé stejně jako výbuchy hvězd ve vzdálených galaxiích.



Můj názor

Ke knize Láska v prachu hvězd již v tištěné verzi jsem se ještě před vydání dostala docela náhodou -  účastí na oslavě 3. narozenin Yoli (přečtěte si celou reportáž z oslavy!). Do té doby jsem o ní vůbec neslyšela a vlastně jsem ji ani neměla v plánu číst. Ale když už se mi dostala do rukou a to dokonce s předstihem, neváhala jsem a pustila se do čtení, jak jen to bylo možné.

Nejprve bych se ráda pozastavila nad obálkou. Jelikož mám jeden výtisk z dalších 75 kusů limitované edice, obálka knihy je mírně odlišné od té, která bude dostupná pro širokou veřejnost. Abych byla upřímná, kombinace barev se mi příliš nelíbí - v modré verzi, ve které si ji budete moci zakoupit vy, ovšem vypadá mnohem lépe! Navíc je laděná tématicky a její jednotlivé prvky pochopíte až po přečtení knížky. 

Anotace nám slibuje dramatickou lovestory dvou dospívajících jedinců na střední škole ostatně jako už milion jiných románů předtím. Právě drtivé neoriginality jsem se bála nejvíce. A opravdu to ze začátku s knížkou vypadalo bídně, vše vytvářelo solidní náběh na obvyklý klišoidní dívčí román až na to, že jako bonus dostanete dvě hodně pofidérní hlavní postavy - kluka, co vypadá jako pořádný nerd a dívku, která lehce zapáchá, nosí klučičí oblečení a kulhá. 

To že je ten originální bestseller, který hýbe světem? děsila jsem se.

Ale situace se hodně rychle obrátila k lepšímu. Příběh se dal do pohybu, přišlo pár nečekaných překvapení a odhalení, která mnohé prazvláštnosti logicky vysvětlila a já si náhle uvědomila, že nedokážu přestat číst. Zatímco ze začátku se děj trochu táhl, později nabral na rychlosti a události a zvraty se sypaly jedna za druhou. Na to, že se jedná o autorčinu prvotinu, má Krystal Sutherlandová velmi čtivý a svěží styl psaní.

Z hlavních postav se vyloupli charakterově velmi bohatí a zábavní hrdinové, jejich chování, reakce, způsob myšlení i všechny ostatní aspekty osobnosti byly natolik dobře promyšlené a propracované, že se domnívám, že se autorka musela trošku inspirovat ve skutečném světě. Henry a Grace mě neskutečně bavili stejně jako jejich přátelé i rodinní příslušníci a spolužáci. Snadno si je dokážu představit třeba jako své sousedy, natolik opravdově působili.

Láska v prachu hvězd se snaží důkladně vyhýbat všem obvyklým a nutno podotknout okoukaným klišé prvkům, které se v příbězích o lásce často objevují. Nejvýraznější románové přikrášlení vidím v pár nadsazených až bláznivých scénách, které rozhodně patří jen na stránky knih. Ale díky tomu je kniha ještě kouzelnější a živější. Zdravá dávka rozumu zde rozhodně nechybí.

Za zmínku stojí i grafické hrátky jako například ukázka powerpointové prezentace, kterou vyrobil Henry pro Grace, nebo textové zprávy, které si hrdinové mezi sebou posílají. Kromě poutavého a občas hravého příběhu o lásce se autorka dotýká i mnohem hlubších témat, takže v knize narazíte i na téměř filozofické pasáže, které podle mě nejsou vůbec k zahození.

A sladkou, vlastně spíše hořkosladkou tečkou na závěr je brilatní konec. K němu není třeba nic dalšího dodávat. Až si knihu přečtete (což rozhodně doporučuji), dáte mi za pravdu, že Láska v prachu hvězd jinak skončit ani nemohla. Autorce smekám klobouk dolů, že celý příběh zakončila tímto možná trochu nečekaným, rozhodně neobvyklým, ale rozhodně (jediným) nejlepších způsobem.

Láska v prachu hvězd je konečně opravdová lovestory s výjimečnými a živě působícími hrdiny, která vyčnívá ze současné young adult beletrie. Možná ze začátku působí všedně, ale věřte mi, když píši, že je to silný, nevšední a osvěžující příběh, který dává hluboký smysl a má co nabídnout. Zároveň si u čtení i krásně odpočinete a zasmějete se. 

Hodnocení 

Obálka 
70% (limitované edice)
80% (pro veřejnost)

Příběh
90%

Za knihu děkuji nakladatelství Yoli.
Výsledek obrázku pro yoli logo
Zakupte si Lásku v prachu hvězd zde.

Výsledek obrázku pro srovname logo
Chcete knihu za nejnižší cenu? Navštivte portál srovname.cz

You May Also Like

22 komentářů

  1. Vážně nevím, co si o knize myslet, protože zahraniční názory se dost liší od těch českých... Ale třeba na ni někdy taky přijde řada ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se líbí obě obálky, i když většinou jsem pro modrou, tady je to 50 na 50. :D
    Příběh nevypadá vůbec špatně, ale asi se do ní zatím pouštět nebudu. Hezká recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak na tuhle knihu jsem vážně zvědavá a souhlasím, modrá obálka je hezčí :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze, opravdu mě nalákala, na knihu se podívám :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Rozhodně si chci knihu pořídit, tak jsem zvědavá, co na ni řeknu já, protože začíná vídat i negativní názory :/
    Super recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Výborná recenze, teď se na knihu těším ještě více :) Snad nezklame :)

    OdpovědětVymazat
  7. Kniha síce vyzerá pomerne pútavo a našťastie aj originálne, nie je to však môj štýl a po takomto príbehu by som osobne nesiahla :-) Každopádne je super, že tebe sa príbeh páčil :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Knihu si píšu na seznam. :) Díky tvé recenzi mě zaujala. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Mam ji doma ale prijde mi na me moc romanticka a na to ted vubec nemam naladu :D ale jednou bych si ji urcite precetla.

    OdpovědětVymazat
  10. Ell: Knihu jsem doteď ignorovala, ale protože hned první věta anotace popisuje můj život, tak jí možná dám šanci :) Krásná recenze!

    OdpovědětVymazat
  11. Tuhle knihu nemůžu vynechat... vlastně jsem vynechala jen hodně málo knih od Yoli, má prostě štěstí na skvělé příběhy :)

    OdpovědětVymazat
  12. Marky: Zahraniční názory jsem nečetla :o Jaké jsou?

    OdpovědětVymazat
  13. Verča Nováková: To je škoda, je to skvělý příběh! :)

    OdpovědětVymazat
  14. Monis: Jsem ráda, že to vidíš stejně :)

    OdpovědětVymazat
  15. Michaela Rubášová: Však to byl účel, myslím, že kniha si zaslouží být čtena :)

    OdpovědětVymazat
  16. Sea Book: I já jsem byla ze začátku negativní, ale nakonec mě kniha učarovala :)

    OdpovědětVymazat
  17. Aires´s world of books: Doufám, že ne! :)

    OdpovědětVymazat
  18. Casion: Jistě, chápu, že každý máme jiný vkus. I tak děkuji za přečtení článku :)

    OdpovědětVymazat
  19. Tee knihomolka: To mě moc těší! :)

    OdpovědětVymazat
  20. Rachel Roo: To chápu, hlavně se do ní nenuť :)

    OdpovědětVymazat
  21. Ell a Ami Alliovy: Když se v knihách najdeš, je to skvělý pocit! :)

    OdpovědětVymazat
  22. Kristýna Kaderová: Yoli je prostě TOP nakladatelství! :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)