Joanne Charbonneau: Stačí jen chtít

by - 5/08/2017

Need

Joanne Charbonneau / Alžběta Kalinová / xxx
Vydáno r. 2015 (USA) a r. 2017 (ČR)
Fragment / 335 stran / paperback
Dobrodružství / Young adult / Thriller

Městem Nottawa se jako lavina šíří nový fenomén. Sociální síť s názvem NEED nabízí svým uživatelům vše, co chtějí mít. Chceš nový iPhone nebo lístky na koncert se vstupem do zákulisí? Výměnou za drobný úkol ti NEED tvé přání splní.
Kaylee Dunhamová ví, co chce. Potřebuje získat novou ledvinu pro nemocného bratra. Nevěří, že by jí nějaká sociální síť mohla pomoci, ale rozhodne se, že to zkusí.
Až po té, co zadá svůj požadavek, si uvědomuje, jak vysokou cenu bude muset zaplatit. Úkoly, které síť za splnění jednotlivých přání vyžaduje, totiž s přibývajícím počtem uživatelů nabírají na nebezpečnosti.
Dokáže Kaylee odhalit, kdo NEED stvořil, a zastavit ho dřív, než zničí celé město?


Recenzní výtisk Albatros media.

Můj názor

Při čtení anotace knihy Stačí jen chtít jsem se trochu zarazila. Vždyť už pár podobných, ne - li téměř totožných příběhů vzniklo, ať už v knižní, nebo filmové podobě. Sociální síť, která vám za úkol splní přání? To není žádná novinka! Na druhou stranu musím uznat, že vymyslet v dnešní době originální námět je docela těžké a hrozby internetu jsou pro dnešní společnost hodně aktuální téma, na nějž je důležité stále upozorňovat. Dále samozřejmě záleží na zpracování a podání námětu a osobitém stylu autora, tudíž i z neoriginálního nápadu může vzniknout jedinečný výsledek. Právě proto jsem Stačí jen chtít nezavrhla, naopak mě popadla obrovská zvědavost, co si pro mě bestsellerová spisovatelka Joelle Charbonneau přichystala.

Anotace zní pořádně nadupaně a obálka se také moc povedla. Na pohled kniha působí velmi lákavě. S překladem originálního názvu si ve Fragmentu poradili docela zajímavě, zamlouvá se mi, že byli originální a neponechali jednoslovný anglický název Need. Do prvních stránek jsem se pouštěla s nadšením, očekáváním i otázkami. Jakmile jsem se trochu začetla a zorientovala, pochopila jsem, že příběh vypráví především hlavní hrdinka Kaylee, ale ke slovu se občas dostanou i ostatní mladí uživatelé "úžasné" sociální sítě NEED. Nejdříve mě tato roztříštěnost a více pohledů mátlo, ale brzy jsem se všemi vypravěči seznámila a přede mnou se postupně začal skládat napínavý příběh plný dramatických zvratů a vypjatých situací. Autorka si rozhodně dala práci a vše důkladně promyslela, děj měl hlavu a patu a nikde se nezadrhával.

Největším negativem knihy jsou klišé. Velké množství klišé. Do očí nejvíc bije již zmiňovaný mnohokrát zpracovaný námět, ale ten mi kupodivu nevadí. Pokud se dobře uchopí a přinese zase něco nového, já říkám, proč by ne. Jenže Stačí jen chtít je ještě navrch plná ohraných motivů, která jsou častým nešvarem YA knížek. Ať už se jednalo o vztahy, vyústění situací, klasické uniformované typy postav a jejich chování i hrdinských proslovy , většinou to dopadlo tak, jak by zkušený čtenář young adult tvorby předpokládal. Na druhou stranu mě mile překvapilo rozuzlení, vůbec jsem totiž netušila, kdo by za vším běsněním mohl stát a jaké jsou jeho motivy. Závěr byl logický, nečekaný a vše do sebe krásně zapadlo. Díky tomu Joelle Charbonneau promíjím, že si tu zbylou hromadu zkrátka neodpustila - po většinou je totiž využila i docela efektně.

Kniha Stačí jen chtít nepřinesla sice nic nového, ale opět zdůraznila, jak nebezpečným místem se internet může stát. Samozřejmě je hra NEED vyhnaná trochu do extrému, ale myslím si, že by si mladí lidé měli knihu přečíst a popřemýšlet o tom, co na sociální sítích sdílí, nebo co by byli ochotni udělat za odměnu. Příběh se krásně čte, napětí je přítomné po celou dobu a děj perfektně graduje až do výtečného a překvapivého finále. Vřele doporučuji jako oddechovku s vážnějším tématem.

Hodnocení

Obálka
80%

Příběh
80%

Za recenzní výtisk srdečně děkuji nakladatelství Fragment a společnosti Albatros media.
Výsledek obrázku pro fragment čr logo

Knihu můžete zakoupit zde.

Výsledek obrázku pro SROVNAME LOGO

You May Also Like

12 komentářů

  1. Výborná recenze :) Od autorky jsem četla Univerzitu výjimečných a ta se mi líbila, takže se určitě chystám i na tuto knihu :)

    OdpovědětVymazat
  2. snad ji casem taky zkusim :-) urcite me to laka...

    OdpovědětVymazat
  3. Já se už dlouhou dobu chystám na Univerzitu výjimečných. Tohle téma mě upřímně řečeno moc nezaujalo - i když máš pravdu, že by o něm měli mladí lidé začít přemýšlet víc :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  4. Trochu mi to připomíná mix Erebosu a aktuální situací Velryby. Ani nevím proc. Ja ke knize moc už netáhnu, myslim k této. Nicméně pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu som si chcela prečítať, páčila sa mi autorkina séria Univerzita výjimečných, ale ten námet ma trošku odradil. Je škoda, že tam je tak veľa klišé, šťastie, že ten záver to zachraňuje. Možno dám knihe šancu ak sa k nej dostanem, uvidím. Vďaka za recenziu :D

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrá kniha s originálním obsahem o

    OdpovědětVymazat
  7. Aires´s world of books: Autorčinu předchozí sérii jsem zatím nečetla, ale jelikož se mi Stačí jen chtít líbilo, možná zkusím i Univerzitu výjimečných :)

    OdpovědětVymazat
  8. Lucy Lillianne: Rozhodně doporučuji :)

    OdpovědětVymazat
  9. Lory Humble: Ono je i dost filmů na podobný téma, takže možná někoho úplně neosloví.. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Bilbovy knihy: Já se ti nedivím, mě trochu taky :)

    OdpovědětVymazat
  11. Casion: Ale správně využité klišé nemusí být úplně špatné :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)