Laini Taylor: Sny andělů a chimér

by - 10/30/2017

Dreams of Gods and Monsters

Laini Taylor / Petra Klůfová / Kost přání #3

Vydáno roku 2014 (USA) a roku 2017 (ČR)

Knižní klub / 520 stran / vázaná s přebalem

Fantasy / Romány

Třetí a závěrečný díl epické trilogie o boji chimér a andělů, kteří se ve své nesmiřitelné válce neohlížejí na to, jestli při ní zničí také svět lidí. – Karou převzala kontrolu nad povstáním chimér a snaží se je odvrátit od pomsty, která by znamenala jejich zkázu. Jenže Jael, krutý vládce andělů, mezitím vnese strach a chaos i do lidského světa, Karou a Akiva, dřívější nepřátelé, se konečně znovu setkají a  jsou nuceni uzavřít spojenectví. Jejich nové pouto je jen pokřivenou ozvěnou jejich dávného slibu, ale přesto v sobě nese naději – pro jejich národy i pro ně samotné.


Recenze je psaná pro společnost Euromedia.




Můj názor

Mnozí čtenáři a knihomolové možná už přestali doufat, že závěrečný díl fantasy série o andělech a chimérách spatří světlo světa v českém kabátku. Přiznám se, že jsem se mezi ně řadila i já. A přesto nás společnost Euromedia a nakladatelství Knižní klub mile překvapily, když se rozhodly knihu letošní rok přece jenom vydat i v češtině v líbivé obálce zářící těmi nejkrásnějšími odstíny modrozelené barvy. Na Sny andělů a chimér se rozhodně dobře kouká! Ale jak se mi četly?

Jedním z největších strašáků jsou pro mě série, jejichž části vychází až s několikaročním odstupem. Obvykle si přečtu dostupné díly a než se dočkám pokračování, mnoho detailů a důležitých částí děje se mi z hlavy prostě vykouří. Sny andělů a chimér jsou exemplárním příkladem za všechny. Fakt, že jsem Dceru kostí a dýmu a navazující Dny krve a hvězdného třpytu přelouskala už velmi dávno, mi čtení třetího dílu minimálně zpočátku velmi ztěžovalo. Ale nevzdávala jsem se a snažila se co nejvíce osvěžit zasuté vzpomínky, rozpomenout a znovu se vžít do děje.

Nakonec bych řekla, že se mi to docela povedlo, přesto jsem po celou dobu bojovala s menšími nedostatky a mezerami v mé paměti. Na to, abych si předtím stihla znovu přečíst předchozí díly, však nebylo dost času. Ale odhlídnu od tohoto drobného problému, protože jinak se mi kniha četla dobře.

Líbil se mi zejména bohatý jazyk, pestrá slovní zásoba a obrazná vyjádření na úrovni zkušeného poeta. Zároveň mi však vadilo, že příběh se často odvíjel v dlouhých odstavcích popisů a úvah, přílišné rozepisování a zaobírání se jednotlivými emocemi. Chápu, že to k románu patří, ale... To jsem nedokázala překousnout do samého konce.

Zaměřím - li se čistě na příběh, nelze si nepovšimnout, jak moc do detailů ho měla spisovatelka promyšlený. Je na první pohled patrné, že musela velmi důkladně studovat mytologii, všelijaké fascinující a starodávné mýty i biblické výjevy. Odehrává se na několika úrovních, v mnoha dějových linií, jimž je mimochodem věnovaná stejná pozornost a jsou stejně kvalitní, nehledě na ohromnou spoustu jmen a postav! Přesto nehrozí, že byste se do něj zamotali. Ale radím vám více se na čtení soustředit.

Ačkoliv události spějí k očekávanému konci a vývoj určitých událostí vás nejspíš moc nepřekvapí, autorka si do zásoby připravila nemalý počet zajímavých rozšíření, zabíhala i zpět do dávné minulosti. Z boje chimér a andělů, lásky Karou a Akivy se nakonec vyklubala pěkně složitá vyprávěnka sahající skoro až na samý počátek věků, týkající se ne jednoho, ani dvou, ale více světů. Porážkou jednoho vojska a vítěstvím druhého vojska se do finále nepřiblížíme ani náznakem, to spíš naopak. Máte se na co těšit.

Sny andělů a chimér jsou spíš vážnější, hodně dramatické, plné smutku a ztrát, avšak autorka ovládá mistrné umění do příběhu vhodně propašovat správnou dávku humoru a situaci vhodně nadlehčit. Největší mínus spatřuji v délce knihy, ve zbytečném protahování, děj se mi zdál příliš zdlouhavý. Za konec bych též ráda vyjádřila pochvalu, ani vyloženě happyend, ani žadná tragédie, ale hezky otevřený závěr s příslibem nekonečných možností. 

Celkově se mi tedy finální díl této fantastické trilogie líbil, převažují pozitiva nad negativy, Laini Taylor ukázala své spisovatelské kvality a dovedla tento složitý, ale nádherný a sladkobolný příběh do grandiózního finále. Jsem ráda, že jsem sérii před lety objevila, propadla kouzlu modrovlasé Karou, překonat s ní veškeré strasti osudu a nyní po pár letech s ní a Akivou doputovat až ke konci.


Hodnocení

Obálka
90%

Příběh
75%

Za knihu srdečně děkuji společnosti Euromedia a nakladatelství Knižní klub.

Knihu zakoupíte za skvělou cenu zde.

You May Also Like

6 komentářů

  1. Recenziu som iba narýchlo prebehla, keďže som trojku ešte nečítala, ale teší ma, že sa ti páči záver tejto trilógie. Ja som si akurát minulý týždeň dokúpila dovojku, ktorú som čítala, no nemala som ju doma. Chcem si dokúpiť aj túto trojku a prečítať si všetky diely za sebou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně dvojka doma taky chybí, měla bych ji jít někam shánět :D

      Vymazat
  2. Já třeba o této trilogii ještě neslyšela, což je škoda, protože vypadá opravdu zajímavě. Děkuji za tip, moc hezká recenze!:)
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat
  3. Vážně skvělá recenze :) Na tuto trilogii jsem tak nějak pozapomněla, protože trvalo věčnost, než vyšel poslední díl :) Určitě se na něj chystám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :)
      Mně hrozně štve, že s posledním dílem tak otáleli :D

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)