D. M. Cornish: Pobočník

by - 10/27/2017

Monster Blood Tatoo: Factotum

 D. M. Cornish / Dagmar Michnová / Tetování krví #3

 Vydáno roku 2010 (Austrálie) a roku 2015 (ČR)

 Fragment / 592 stran / paperback

 Fantasy / Young adult / Sci-fi

Třetí díl strhující fantasy trilogie plné akce, napětí a nečekaných zápletek, která uchvátila čtenáře po celém světě. Do detailů propracovaný fantasy svět vás ohromí, uhrane, okouzlí…
Rosamunda vyměňuje riskantní život lampáře chránícího město Brandenbras za ještě nebezpečnější službu. Stává se pobočníkem urozené bojovnice Evropy. Strach a pochyby o svých schopnostech musí nechat stranou. Čeká ho každodenní nelehká služba pro neohroženou fulgarku, která se pohybuje v těch nejvyšších kruzích a která má za úkol likvidovat příšery útočící na obyvatele měst a vesnic. O Rosamundovi se však začnou šuškat podivné věci a tyto pomluvy ji vystavují daleko většímu nebezpečí. 




Můj názor

Když jsem byla mladší, četla téměř výhradně žánr fantasy a sága Tetování krví mě naprosto uhranula. Bohužel v té době vyšly v Česku pouze dva díly. Nalezence a Lampáře jsem četla dvakrát nebo třikrát a nedočkavě vyhlížela třetí díl. Ten bohužel vyšel po několikaroční pauze a já se k němu dostala ještě o rok později. Trochu jsem se obávala, co se mnou velký časový rozdíl udělá, ale zřejmě jsem se strachovala zbytečně.

Pobočník začal naštěstí jen chvilku po dramatických událostech v Železné baště a ještě dramatičtějším odchodu Rosamundy se vznešenou Evropou. Proto nebylo příliš těžké chytit niť a plynule se vžít do pokračujícího příběhu. Skoro ihned jsem si všimla, že autorův styl se od prvního dílu výrazně zlepšil a posunul na vyšší úroveň. Ztratila se jistá naivnost, jazyk je bohatější a pestřejší, autor si našel svůj styl, ve kterém si je jistý, proto výsledné dílo působí uceleně. Další věcí, která se také vytratila, je předvídatelnost a některé klišé prvky, příběh je naopak mnohem komplikovanější nejen po stránce dějové, ale též i emoční a duševní. Naivitu fantasy knížek vystřídala zralá vyspělost fantasy ság.

Svět, v němž se celé Rosamundovo dobrodružství odehrává, si zaslouží deset hvězdiček z deseti. Díky němu mě Tetování krví tolik oslovilo hned v prvním díle. Po vzoru Tolkiena i jiných spisovatelských velikánů D. M. Cornish stvořil celý vlastní svět plných nejrůznějších fascinující prvků, zvyků a stvoření. A aby se čtenář v neuvěřitelném množství nových a neznámých pojmů neztratil, ke knize je připojeno i Glosárium, vysvětlovací slovník a množství dalších příloh. Ráda bych pochválila i ilustrovanou část Pobočníka  Na začátku knihy nechybí podrobná a detailní mapa Polokontinentu, text dále doplňují ohromující kresby jednotlivých postav, které se v příběhu objevují.

Děj se ubíral pro mě dosti překvapivým směrem. Už jen to, že se Rosamunda nakonec stal faktótem slečny Evropy, nikoliv lampářem, na jehož kariéru se tolik připravoval, asi kdekomu vyrazilo dech. Ale veřte mi, že vás čekají i další překvapení. Příběh je promyšlený, plynulý a důkladně propracovaný. Občas se ale v knize vyskytují i hluchá místa, u nichž se můžete začít trochu nudit a kniha vám rázem přijde zdlouhavá...

Autor se totiž velmi podrobně věnuje popisu okolí a perfektnímu navození atmosféry, často narazíte na dlouhé odstavce zaměřené jen okolní krajinu, v níž zrovna Evropa a Rosamunda putují. Líbilo se mi, že si na této složce dal spisovatel tolik záležet, ale někdy bych uvítala více akce a přímé řeči a Pobočníka bych lehce okrouhala. Na druhou stranu se mi líbilo, že se děj neodehrával pouze ve městě Brandenbras, ale poznala jsem i další časti kouzelného i děsivého Polokontinentu. 

V určité fázi začalo být docela zjevné, kam Rosamundovo dobrodružství směřuje. Ne že bych z toho úplně nadšená, ale i hořkosladké konce jsou někdy fajn. A ze všeho nejvíc mě nadchlo autorovo sdělení a poselství čtenářům o tom, že největšími příšerami jsou někdy spíš lidé. Pobočníka považuji za skvělé zakončení geniální fantasy ságy, které je bohužel věnovaná menší pozornost, než by si série zasloužila. 

Hodnocení

Obálka
75%

Příběh 
80%

Knihu naleznete v knihkupectvích Dobrovský


Pobočník

You May Also Like

13 komentářů

  1. Tetování krví je nesmírně povedená série :) Někdy v budoucnu si chci všechny knihy přečíst znovu...moc kouzelná atmosféra, kouzelný ač někdy i temný svět :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto s tebou souhlasím, taky se k ní chci ještě vrátit :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze. Sérii vůbec neznám, ale vypadá dost zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vďaka za pripomenutie tejto ságy, ja som na základnej škole čítala jendotku a potom som sa akosi k dvojke nedostala a teda ani k trojke, myslím, že je najvyšší čas to napraviť :D

    OdpovědětVymazat
  4. Hezká recenze. :)
    Vím že jsem jako malá přečetla první díl a hodně se mi to líbilo, bohužel v knihovně druhý díl neměli a tou dobou jsem knížky ještě nenakupovala ve velkém. :D
    Možná se ale k této sérii někdy vratím. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych byla moc ráda...Je to skvělá série a zaslouží si pozornost :)

      Vymazat
  5. Sérii neznám, ale soudě podle tvé recenze bude asi dost zajímavá. :)

    http://boook-planet.webnode.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Já lituju, že jsem se k tomu nedostala dřív... Čtu to až teď ve dvaceti a v poličce na mě čeká ještě tenhle poslední díl, ale moc se mi do něj nechce... ale je to fakt škoda, protože ještě před pár lety by mě to naprosto uchvátilo :D Tak snad na to někdy budu mít náladu a stejně jako ty si to užiju i teď :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)