Leigh Bardugo: Šest vran

by - 11/11/2017

Six of Crows

Leigh Bardugo / Julie Žemlová / Šest vran #1
Vydáno r. 2015 (VB) a r. 2017 (ČR)
Fragment / 384 stran / vázaná s přebalem
Fantasy / Dobrodružné

Ketterdam – rušné přístavní město, kde se dá za peníze koupit naprosto cokoliv. Nikdo to neví lépe než Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj. Neštítí se žádné špinavé práce a dokáže vybruslit z každé situace. Jednoho dne dostane nabídku, na kterou by kývl jen šílenec. Pohádková odměna však několikanásobně převyšuje všechna nebezpečí, která ze sebevražedné zakázky plynou. Sám to ale nezvládne. Bude potřebovat další pomocníky… Trestance prahnoucího po pomstě. Zázračného střelce se slabostí pro hazardní hry. Černou ovci z prominentní rodiny na útěku z domova. Špiónku pohybující se neslyšně jako stín. Dívku využívající svoji krásu jako smrtící zbraň. Šest nebezpečných psanců se pokusí o nemožné – vloupat se do Ledového paláce, nejstřeženější pevnosti světa. Kdo z nich přežije? Jaká tajemství vyplavou na povrch? Odvrátí nebezpečí, které hrozí světu?

Recenze psaná pro Albatrosmedia.cz



Můj názor

Ignorovat Šest vran zkrátka nešlo a to nejen díky jejich obrovskému formátu, nebo nápadně černým  hřbetům stran. Kniha byla všude v popředí, knihomolové o ní neustále mluvili, ale především ji nesmírně vychvalovali, hodnotili pěti, výjimečně pouze čtyřmi hvězdičkami. Takový nátlak ustojí málokdo, proto mi to nedalo, i já jsem chtěla vědět, v čem spočívá její výjimečnost.

Kniha je fascinující, už jen když ji držíte v rukách. Ze všeho nejvíc připomíná jakousi starodávnou kroniku s nádhernou a tématickou obálkou, která vám ihned padne do oka. Na prvních stranách vás pak uvítá praktická mapa, nákres Ledového paláce i seznam Grišů. Tyto přílohy vám jistě přijdou později vhod. 

Příběh se odehrává ve stejném světě jako autorčina první série Griša. Ačkoliv jsem byla ubezpečena, že nijak výrazně nevadí, když jsem ji před Šesti vranami nečetla, velmi záhy jsem zjistila, že mi neznalost dost překáží. Zejména první třetinu knihy tedy nepovažuji za žádný valný čtenářský zážitek, místy jsem se dokonce nudila a chtěla knihu odložit. Nejen že je rozjezd o něco nudnější, hodně seznamovací a popisovací, on se prostě táhne... Do toho se pletly i pro mě naprosto cizí pojmy a zvyklosti autorčina smyšleného světa. Pro celkové pochopení příběhu tedy Grišu znát nemusíte, ale rozhodně vám to výrazně usnadní a zkvalitní čtení.

Možná díky tomuto faktu jsem z Šesti vran nebyla tolik nadšená ani nadále, jak jsem si před začítek čtení soudě podle nadšených recenzí vysnila. Nelze ovšem ignorovat kvality a talent Leigh Bardugo, která stvořila perfektně propracovaný příběh se zajímavou zápletkou. Hlavními pilíři jsou postavy, na nichž je vidět odvedený největší kus práce. Každý z šestice Kaz, Nina, Matthias, Inej, Jesper a Wylan je úplně jiný, má vlastní promyšlenou charakter i minulost, specifické chování i reagování. Zajímavou složkou jsou i vztahy mezi nimi - minimálně v tomhle bodě nuda rozhodně nehrozí. I když se zde nedočkáte žádné výraznější milostné linky, zabavíte se dozajista něčím jiným. Dohromady pak jmenovaných šest lidí tvoří rozmanitou, nesourodou, ale také fascinující skupinku, se kterou se rozhodně nelze nudit. Jedinou nevýhodou je celkový počet postav (včetně těch vedlejších). V takovém množství jsem se se svými omezenými znalostmi orientovala dost špatně, navíc mě mátlo i měnění role vypravěče.

Na pestrost a akčnost děje si stěžovat nemohu. Po pomalejším a váhavějším rozjezdu se pak už neustále něco dělo, autorka přicházela s dalšími a dalšími zvraty (občas až moc fantastickými i na fantasy žánr), které hrdinům znesnadňovaly splnění bláznivého úkolu. Do poslední strany se situace nepředvídatelně měnila a přinášela nová a nová šokující překvapení. Pro Šest vran je také typická dynamičnost a pořádná dávka napětí - to platí hlavně až pro poslední třetinu díla. Sice mi trvalo, než jsem se začetla, závěr jsem si ale užívala na sto procent. Kromě brilantního finále mě totiž navnadil i na pokračování.

Jak se ke knize nakonec stavím? V mnohém mě zklamala a bohužel ani nenaplnila moje (přehnaná?) očekávání. Přesto o ni nemohu napsat, že je to špatná nebo nedobrá kniha. Je skvělá, propracovaná, plná akce a napětí, obsahuje velmi solidní příběh, staví na pevném základu a opírá se o geniálně vykreslené postavy. Perfektně se hodí pro milovníky klasické, čisté fantasy. Avšak doporučuji předtím sáhnout po Griše, protože tím předejdete zmatenost a Šest vran si užijete o to víc.


Hodnocení

Obálka
80%

Příběh
75%

Za knihu srdečně děkuji společnosti Albatrosmedia a nakladatelství Fragment.
Výsledek obrázku pro www.albatrosmedia logo
Výsledek obrázku pro fragment a logo

Knihu zakoupíte zde.

You May Also Like

14 komentářů

  1. Osobne som Grišu tiež ešte nečítala a kamarátka hovorila, že to nutne nepotrebujem, pretože by som radšej išla rovno na Vraniu šestku. Uvidím, určite si chcem túto knihu prečítať a samotná Griša ma až tak neláka, tak dúfam, že sa zorientujem aj bez nej. Ono každá kniha má v sebe nejaké chybičky, celkom sa na príbeh teším a uvidím aké to napokon bude. Vďaka za super recenziu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně nutně mít přečtenou Grišu asi nemusíš, ale přece jenom si pak čtení Vraní šestky užiješ víc :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze. :) Knihu mám na seznamu, Grišu stejně tak, ale zatím jsem se ani k jedné ještě nedostalal. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Grišu jsem nečetla. A Šest vran patří mezi mé nejoblíbenější knihy vůbec - četla jsem je ale anglicky předtím, než se tu kolem nich strhl takový boom, takže jsem neměla vůbec žádná očekávání ;) Určitě si ale přečti i druhý díl!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Druhého dílu se nevzdám, zajímá mě, jak to s Kazem a statními dopadne :)

      Vymazat
  4. Já jsem se na Šest vran hrozně těšila a musím říct, že se mi ta knížka fakt líbila. Prostě klasa. Určitě ji budu číst minimálně jednou nebo dvakrát znova, až budu mít za sebou celou Grišu - po prvním dílu jsem sice odhalila skryté náznaky, ale určitě je tam toho ještě mnohem víc, čeho jsem si nevšimla.
    Počet postav mi přišel naprosto normální, takže u mě s orientací problém vůbec nebyl. Co mě ale zklamalo byla korektura.

    OdpovědětVymazat
  5. Opravdu povedená recenze :) Od autorky jsem četla Grišu a líbila se mi :) Takže její další knihy si rozhodně nenechám ujít :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkná recenze. :)
    Já jsem nečetla Grišu ani Šest vran. Šest vran vypadá úžasně, hlavně po té grafické stránce. Myslím, že se jí budu ale ještě chvíli vyhýbat, jak mám u opěvovaných knížek ve zvyku. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky někdy raději vyčkávám, ale Šesti vranám jsem neodolala :D

      Vymazat
  7. Poslední dobou (eh, tak rok?) jsem kvůli škole dost mimo tenhle knižní svět, takže mi veškerý humbuk kolem 6 vran unikl – jen se mi o téhle knížce zmiňovala Kristie, takže jsem o ní měla takové matné povědomí. :) A fakt mě takovýhle styl knížek láká... takže díky za doporučení, určitě si nejdřív přečtu Grišu! :) (za 4 roky, až dostuduju :D :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, tak za čtyři roky :D ALe třeba to stihneš dřív :)

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)