S. J. Kincaid: Diabolik

by - 12/31/2017

Ve spolupráci s Martinus.cz

The Diabolic

S. J. Kincaid / Lucie Schurerová / Diabolik #1
Vydáno r. 2016 (USA) a r. 2017 (ČR)
Fragment / 376 stran / pevná vazba s přebalem
Sci - fi / Fantasy / Young adult

Stvořená chránit. Předurčená ničit...
Vypadá jako člověk, ale není člověk. Je nemilosrdná, je neporazitelná, je oddaná. Jmenuje se Nemesis a je diabolik. Bytost, jejíž existence má jediný smysl: zabíjet či zemřít pro tu, jejíž život má ochraňovat: Sidonii – dceru galaktického senátora… Nemesis a Sidonie jsou spolu od malička a jsou na sebe napojené jako sestry. Když se Sidoniin otec přidá na stranu rebelů a je Imperátorem žíznícím po moci prohlášen za kacíře, přichází odplata. Sidonie je povolána na galaktický dvůr jako rukojmí. Její přítomnost má zajistit senátorovu poslušnost a držet ho tak v šachu. Je jisté, že Sidonii hrozí smrt a proto existuje jen jediná možnost: Nemesis se musí stát Sidonií a odjet na dvůr místo ní. Nemesis, stroj na zabíjení bez emocí a schopnosti citu, se ocitá uprostřed politických intrik a úskoků. Musí hrát roli člověka, kterým ale není. Nesmí dát najevo, kým vlastně je. Jenže nepokoje v různých částech Impéria nepřestávají. Imperátor nemíní tolerovat neposlušnost a tak je čas zapojit do hry své rukojmí…
Můj názor

Kdybych tušila, jaká jízda to bude, neváhala bych nad knihou tak dlouho! Diabolik totiž spojuje hned několik aspektů, které v knihách miluji. Propojení žánrů sci - fi, fantasy a young adult, zábavy i lehké filozofie zde vytváří zajímavou, ale ladící a originální kombinaci. Diabolika si zamilujete a to ani nemusíte být fanoušek sci - fi.

Začátek vás může trochu odradit, hned od první stránky totiž autorka chrlí názvy vesmírných  a složité vztahy mezi nimi, snaží se vám objasnit celý systém budoucí společnosti, významy jednotlivých rolí a postaveních. Nelze se divit, pokud budete v úvodu velmi zmatení. Zároveň si ale už tady můžete povšimnout, jak geniálně a důkladně má autorka celý svůj příběh promyšlený. A čeká vás toho mnohem víc! Zrovna ve chvílích, díky mě čtení trochu přestávalo bavit, přišel první (a zdaleka ne poslední) šokující zvrat a já zjistila, že jsem kouzlu Diabolika definitivně propadla a že nepřestanu, dokud nedočtu poslední stránku.

Jakmile se do Diabolika ponoříte, zpátky do reality by vás dostal nejspíš jen výbuch atomové bomby. Spisovatelka S: J. Kincaid totiž oplývá neuvěřitelným uměním poutavého vyprávění. Roli zde hraje nejen talent, ale jistě také zkušenosti, které nasbírala při psaní její předchozí trilogie (Insignia, Vortex, Catalyst). Vyloženě akční části umně střídá s kapitolami, kde se více řeší vztahy nebo osobní postoje a politika. Tyto dvě složky - bouřlivější a klidnější - jsou zde v dokonalé rovnováze. Jinými slovy vy nedostanete příležitost nudit se.

Příběh nejenže se odehrává v propracovaném světě a systému, jehož existence jednou v budoucnosti jistě není zcela vyloučena, současně je perfektně promyšlený a mnohovrstevnatý, neskutečně napínavý a jeho vývoj více než nejistý. Mezi autorčiny speciality patří opravdu nečekané zvraty a odhalení, které vám zaručeně vyrazí dech. Díky tomu zůstáváte neustále v pozoru, protože nikdo vám nezaručí, co se odehraje v další kapitole. Jediným malým mínusem je možná až moc velká překombinovanost, ale jak jsem už psala - aspoň vám nehrozí, že ve čtení ustrnete.

Líbilo se mi také, že S. J. Kincaid téměř úplně minimalizovala klišé prvky, zároveň však zachovala knihu přitažlivou pro skupinu teen-čtenářů. Díky tomu je Diabolik natolik čtivý. Jeho vysokou úroveň pak podporují zajímavé politické a mezilidské otázky a situace, například problematika náboženství. Pod zábavným a napínavým příběhem se skrývají závažné problémy, na které autorka nenápadně poukazuje.

Ohledně postav nenacházím nic, co bych mohla vytknout. Nemesis, Sidonii, Tyruse i záporní aktéři jako Imperátor, Tyrusova babička a zrádná zmije Cygna, Elantra sehráli své role přesvědčivě, žádné násilné idealizování nebo shazování, jejích charaktery působily nanejvýš přirozeně a uvěřitelně.

Největší (a pravděpodobně jediný) zápor spatřuji v příliš dlouhém úvodu a naopak uspěchaném a překombinovaném závěru, ve větším rozsahu, než kniha potřebuje, ale to není nic, co by Diabolika nějak výrazně poškozovalo. Ve výsledku je to totiž skvělá a jedinečná kniha, pro mě rozhodně objev roku. Jsem neskutečně ráda, že jsem si Diabolika mohla přečíst a už teď se nemohu dočkat dalšího strhujícího, mezihvězdného dobrodružství. 

Hodnocení

Obálka
75%

Příběh
90%

Za knihu nesmírně děkuji knižnímu e-shopu Martinus.cz
Knihu si můžete zakoupit přímo ZDE.


Nejvýhodnější ceny naleznete na webovém portálu Srovname.cz

Děkuji za přečtení recenze, váš komentář mě potěší :)

Také vám chci popřát šťastný a úspěšný rok 2018 plný splněných snů a přání. Děkuji vám za podporu v roce 2017, komentáře, ohlasy, názory, návštěvy. 


You May Also Like

4 komentářů

  1. Diabolik se mi moc líbil, od začátku až do konce :) A i tobě přeji krásný vstup do příštího roku ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný rok i tobě. Přeju spoustu skvělých přečtených knih. :) Jinak pěkná recenze. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Tenhle kousek mám na seznamu už pěkně dlouho, ale ještě jsem se nerozhodla - zatím jsem byla spíš na vážkách. Což se teď o dost vylepšilo, takže uvidíme :)
    Tobě taky krásný nový rok :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)