Velká pětka 2017: 5 knižních propadáků

by - 12/25/2017


Ahoj,
s blížícím se koncem roku bych se ráda ohlédla zpět a zhodnotila nejen svoje čtenářské výkony, ale také jednotlivé přečtené knížky. Rozhodla jsem to udělat možná trochu neoriginálním, ale zato velmi přehledným a domnívám se oblíbeným způsobem.
Dnes se podíváme na pět kousků, které mě letos nejvíc zklamaly.

Upozorňuji, že se jedná o knihy přečtené v roce 2017, nikoliv vydané. Vzápětí pro jistotu dodávám, že je to jen a pouze můj názor, který nikomu nevnucuji, takže je dost možné, že vy ho se mnou nesdílíte a myslíte si úplně opačnou věc.

Pět knižních propadáků

Začneme od podlahy, seznamte se prosím s velkou pětkou knížek, které mě bohužel příliš neoslovily, spíš naopak velmi zklamaly. Zde se objevuje zásadní otázka: Začít s nejlepší nejhorší knihou, nebo s tím největším propadákem?

V Mlze

Caroline Eriksson

Z VÝLETU NA OPOUŠTĚNÝ OSTROV…
Prázdninový výlet zavede Gretu, Alexe a čtyřletou Smillu přes jezero Maran (Přízrak) – opředené mýty a záhadami – na malý opuštěný ostrov. Alex s dcerou se vydají mezi stromy, Greta se v zasněné náladě zdrží na pobřeží…, a když se manžel s dcerou nevracejí, vydá se za nimi: určitě se zabrali do hry a zapomněli na čas. Volá je a horečně prohledává ostrov, je to ale marné.
…SE VRÁTILA JENOM ONA

Tady se dá napsat leda: Špatný, hodně špatný. Zmatek, chaos, příšerná hlavní aktérka, rozuzlení mimo mísu. Jedině ucházející temná atmosféra stojí za pochvalu. Více mého žehrání si můžete přečíst zde.




Poslední 

Alexandra Oliva

Chtěla zažít dobrodružství. Nikdy by ji nenapadlo, jak daleko všechno zajde… Začalo to jako televizní reality show, nazvaná příznačně Ve tmě. Dvanáct účastníků vysadili v hlubokých lesích a vystavili podmínkám, které měly prověřit jejich sílu, odolnost, vytrvalost. Izolovaní od vnějšího světa netuší, že v něm došlo k něčemu strašlivému...

Poslední se ze všech sil tvářila jako bestseller, proto moje očekávání byla možná zbytečně nadsazené a to se nakonec promítlo i v hodnocení knihy. Ale zklamala by mě pravděpodobně i bez očekávání. Nápad velice zajímavý, ale to zpracování? Hrůza a zmatek. Ani hlavní hrdinka mi moc nepadla do oka. Nutno podotknout, že Poslední je autorčina prvotina, takže se jistě bude už jenom zlepšovat. Celou recenzi naleznete zde.



Caraval

Stephanie Garber

Než vstoupíte do světa Caravalu, mějte na paměti, že je to jen hra.
Ať už jste o Caravalu slyšeli cokoli, určitě se to nevyrovná realitě. Je to víc než hra! Je to magie. Scarlett vždy toužila Caraval zažít a letos dostala pozvánku. Jenže vzápětí unese její sestru Tellu tajemný režisér celého představení. Není se čeho bát, Caraval je přece jen zdání. Ale co když ne? Ať už je to jakkoli, Caravalem musí Scarlett projít i se zlomeným srdcem a sestru rychle najít, než se spustí nebezpečný dominový efekt následků a navždy ji ztratí.

Jedna kniha tu musí být tak trochu do počtu. Protože Caraval není vyloženě špatný, moc se mi líbil nápad i prostředí a příběh také nelze úplně odsoudit. Nicméně se nedokážu přenést přes výraznou naivitu, nepromyšlenost děje, do očí bijící nelogičnost některých pasáží a otravné chování postav. Více si přečtete v recenzi - zde.



Poslední hvězda

Rick Yancey

V jedné chvíli tu jste a v další už nejste. Tak to bylo i předtím, než Jiní přišli. Jiní nevynalezli smrt, pouze ji dovedli k dokonalosti. Dali smrti tvář, aby na nás vyzráli, protože věděli, že je to jediný způsob, jak nás zničit. Konec nenastane na nějakém kontinentu nebo v oceánu, na žádné hoře ani planině, v džungli či v poušti. Skončí to tam, kde to začalo, kde to zůstalo od samotného počátku: na bitevním poli v posledním bijícím lidském srdci.
Naším nepřítelem jsou Jiní, ale zároveň my sami. Jsou všude kolem nás, a přitom nejsou nikde. Touží po naší Zemi, a přesto chtějí, abychom ji měli my. Přišli, aby nás zničili i zachránili. Ovšem za těmito hádankami se nachází jediná pravda: Cassie byla podvedena, a stejně tak Eso, Zombie a Nugget. A s nimi i všech sedm miliard lidí, kteří kdysi žili na naší planetě. Podvedeni Jinými, podvedeni námi samotnými.
V posledních dnech na Zemi se zbylí přeživší budou muset rozhodnout, co je důležitější: jestli záchrana vlastních životů... nebo lidskosti.

Vzhledem k tomu, jak moc dobrý a čtivý byl první díl této dystopické série, mě překvapilo, že konec mi vůbec nesedl. Za spíše negativní názor může určitě zčásti dlouhý časový odstup mezi jednotlivými částmi - vůbec jsem se neorientovala, ale také fakt, že jsem autorovi pořádně nerozuměla, co mi vlastně chce sdělit (což mě moc mrzelo) a děj mi přišel dost zmatený, příliš mnoho postav na několika linií. Ale jinak je to vážně drsná trilogie!


Žena z kajuty č. 10

Ruth Ware

Novinářka Lo Blacklocková, která píše do cestovatelských časopisů, právě dostala životní šanci: má se spolu s hrstkou cestujících z vyšší společnosti účastnit luxusní okružní plavby po norských fjordech. Soukromá jachta Polární záře se právě vydává na svou panenskou plavbu – obloha je modrá, moře klidné a hosté dobře naladěni. Noblesní kajuty, večeře ve velkém stylu, elegantní konverzace… Pohádka se však zvrhne v noční můru: Lo v polotmě zahlédne, jak někdo srazil z paluby do moře jakousi ženu. Lo je jediná, kdo incident viděl, a nikdo jí nevěří – vždyť nikdo z hostů nechybí! Lo se zoufale snaží zjistit, co se stalo, ale loď pluje dál, jako by o nic nešlo. Jenže něco je tu špatně, skrznaskrz špatně…

Vypadá to, že krimi thrillery s psychicky uvyšinutou hrdinkou nepatří mezi mojí oblíbenou literaturu, protože i tato kniha, jež je v jistých ohledech podobného ladění jako V mlze, ve mně též vyvolala hlavně záporné pocity. Moje zklamání je ještě o kousek větší, protože předchozí autorčin počin Všude kolem černý les se mi líbil. Recenze zde.

Tímto článkem vás samozřejmě nechci od výše zmíněných knih odradit. Naopak budu ráda, pokud si na ně uděláte vlastní názor! Za výhodnou cenu je můžete pořídit na portálu Srovnáme.cz

Nebo se zaregistrovat v Plné peněžence a nakupovat v obchodech s cashbackem (= část peněz se vám po zaplacení vrátí zpět)


Jaká je vaše velká pětka nejslabších knih za letošní rok? :)

You May Also Like

11 komentářů

  1. Z knih jsem nečetla ani jednu, a ani se na ně v nejbližší době nechystám. :)) A jak je vidět... nemusí mě to mrzet. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To asi úplně nemusí. Ale třeba by se ti nějaká líbila :)

      Vymazat
  2. Skvělý článek :) Četla jsem z tvého výběru jen Poslední a ta mě taky moc neoslnila, čekala jsem od ní mnohem více :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje očekávání byla možná moc vysoká... Ale I tak jsou lepší knihy :)

      Vymazat
  3. S Caravalem naprosto souhlasím :) Že se stala Poslední hvězda propadákem, mi radši ani neříkej, Pátá vlna je moje oblíbená kniha!
    A četla jsem i v Mlze a to nebylo zase tak strašné :D když pominu pár věcí, jako hlavní hrdinku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nevím, mnozí Poslední hvězdu naopak chválí, je to jen můj názor :)
      Ale hlavní hrdinka je docela zásadní 😁

      Vymazat
  4. Z tohto zoznamu som čítala iba Caraval a súhlasím, tiež ma sklamal, hlavne po tej veľkej reklame a nadšených ohľasoch na sociálnych sieťach. Ostatné knihy som nečítala a ako vidím, zrejme radšej ani nebudem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem koukala, že zklamal docela dost lidí... Přitom to s ním nejdřív vypadalo tak nadějně :/

      Vymazat
  5. Tvoje hodnocení u Caraval mě trošku zamrzelo. Knihu jsem nečetla, ale mám ji koupenou. Možná bduu muset snížit očekávání! :(
    Na Ženu jsem se chystala, ale očividně ji tedy ráda vynechám. Díky! :))

    Gabux

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)