S knihou do školy | TAG

by - 2/19/2018


Ahoj,
hádám, že nejsem jediná, kdo s sebou bere knihu úplně všude, nejen na delší cesty, dovolené, do vlaku či autobusu, ale třeba i každý den do školy, protože co kdyby se našla malá chvilka na čtení!
Pokud si však čtete pod lavicí, učitelé vám knihu obvykle rychle zabaví a nahradí nudnou učebnicí. Teď si zkuste představit opačný scénář, že by vám na jeden den kantoři dovolili si při jejich hodinách beztrestně číst! A pouze s jedinou podmínkou, aby zvolená kniha tématicky odpovídala danému vyučovacímu předmětu.


Myšlenka tohoto tagu je tudíž úplně jednoduchá. Vžijte se do trochu bláznivé situace, kdy vám vaši učitelé dovolili si místo učení číst, avšak aby alespoň trochu splňovali školní osnovy, na každou hodinu si smíte vybrat sice z populární literatury, avšak dílo související s předmětem. Otázka zní: CO byste si vybrali třeba na fyziku, angličtinu nebo dějepis? Zkuste poskládat svůj seznam a výběr obhájit pár větami.


Český jazyk - literatura

Zatímco na základní škole nás ještě hodně mučili s pravopisem a složitými pravidly našeho jazyka, na střední se věnujeme spíše literatuře a spisovatelům, což je příjemná změna. Proto si myslím, že češtinářka by vám měla schvalovat jakoukoliv knihu (pokud to není vyloženě literární odpad), protože čtete a to se od vás přece v tomto předmětu očekává.

Matematika

Straší vás matika občas natolik, že vám kazí klidné spaní v podobě nočních můr, nebo dokonce máte pocit, že vidíte čísla už úplně všude? Jem - hrdinka knih Čísla: Na útěku - vám může povědět, jaké to opravdu je vidět čísla na každém kroku, v očích ostatních lidí. Navíc tyto číslice neznamenají nic pěkného a pozitivního, s drtivou jasností udávají datum smrti dané osoby. A pak že čísla nejsou děsivá! Každopádně na matematiku se trilogie Na útěku, Chaos a Nekonečnost perfektně hodí.

Dějepis

Chcete - li se s dějinami první světové války seznámit mnohem poutavější a barvitější, než by to dokázal vyložit, kterýkoliv učitel, přečtete si sérii Levithan, Behemoth a Goliáš. Sice pak můžete mít některá fakta trochu zkreslená a ve vašich představách budou figurovat ohromné napůl stroje, napůl zvířata nebo neuvěřitelné vynálezy Nikola Tesly, avšak toto historické období vám to z hlavy už nevymaže.

Zeměpis

Na zeměpis vám mohu dát přímo výtečný tip. Jestli vás láká Amerika, vydejte se na cestu s Amy a Rogerem. Mohu vám slíbit, že se přiučíte zeměpisu, navíc poznáte kus světa tou nezábavnější formou, a sice jako roadtrip napříč Spojenými státy. Jako bonus dostanete správnou dávku romantiky, humoru i Amyiných deníkových zápisků.

Anglický jazyk 

Na hodinu anglického jazyka bych si vybrala sérii Mechanický anděl, jejíž děj se odehrává v Anglii, především v Londýně ve viktoriánském období, takže je zde anglická kultura velmi výrazná a na čtenáře úplně dýchá atmosféra tehdejší doby. Pokud by to panu učiteli / učitelce nestačilo, dokonce bych si knihy opatřila v originále, tudíž v angličtině, abych bylo moje čtení předmětu ještě prospěšnější.



Fyzika

Poslední dobou jsem si docela oblíbila sci - fi žánr, do něhož se fyzika často nějak promítne. Například kniha Problém tři těles je založená na významné fyzikální otázce o problematice pohybu a vzájemného působení právě tří objektů ve vesmíru. Fyzice obvykle sotva rozumím při normálních hodinách, takže v této knize jsem občas absolutně netušila, co mi autor natolik urputně sděluje, ale přesto mě  kniha velmi fascinovala! :D

Chemie

Pro přežití na cizí a nepřátelské planetě nepotřebujete jen obrovskou chuť a odhodlání poprat se se veškerými protichudnými silami, ale také mnoho znalostí, například z oblasti chemie. Bez základního povědomí o kyslíku, oxidu uhličitém, jejich vzájemného propojení a různých chemických znalostí by si Mark takové brambory rozhodně nevypěstoval.




Biologie

Virus a jeho další pokračování nám názorně ukazují, jak to může dopadnout, když koketujete s genetikou, nebezpečnými viry a patogeny a do toho se vám připlete trochu drzá banda mladistvých, kteří jsou odhodlaní zachránit nebohého nakaženého psa. Taková situace dokáže pořádně zamíchat s lidskou DNA a udělat v genetické výbavě guláš. A jak je známo, nemoci, zvířata i geny jsou biologická témata, proto nelze proti knížce Virus nic namítat.


Výtvarné činnosti

Po všech složitých přírodních vědách je čas na něco odlehčujícího. Na výtvarnou výchovu vám doporučuji komiks - zde se krásně promítá kreslířské umění - s názvem Sochař. A jak je známo, sochání je také výtvarnou činností, takže tato kniha splňuje podmínku dokonce nadvakrát.


Hudební nauka

Ridge se i přes svoje omezení naučil nádherně hrát na kytaru a skládat písně, takže kdo jiný může být lepším učitelem hudby? Sice hrozí, že se do něj dámská část zamiluje. jako se to stalo Sydney, ale pořád je tu jistota, že si odnesete také hromadu muzikálních znalostí, tato kniha tedy do hudební východy skvěle zapadá.


Společenské vědy

Ve společenských vědách se probírá široké spektrum témat od práva, přes politiku až k psychologii. A jedním okruhem právě psychologie jsou i sebevraždy, což je trochu ošemetné a nepříjemné téma. O něm a o dopadu na blízké okolí pojednává kniha Byla jsem tu velmi otevřeným, přesto citlivým způsobem.

Tělocvik
Ocitnout se na místě Gena a jeho přátel bych nechtěla. Nehledě na to, že musel žít v neustálém strachu a pořád si hlídat záda, na můj vkus se taky až moc naběhal. Sport mám ráda, ale neustále sprintovat doslova o život mě příliš neláká. To si o tom raději jen přečtu. Mimochodem, tuto sérii opravdu doporučuji.


Informatika

Pro mě informatika znamená počítače a nějaké pitomé kódování pomocí html jazyka, které mi stejně nedává moc smysl. Hacker ze mě nejspíš nikdy nebude, avšak v Illuminae je lidí s šikovnými prsty, kteří skrze počítače dokáže snad úplně cokoliv, hned několik. Nesmím zapomenout zmínit také Spiro, což je samotný počítačový program s vlastní inteligencí, avšak trochu pošmodrchaný kódem. Tato série je pro informační vědy ideální.



S tímto knižním arsenálem bych vyrazila do školy, kdyby nastal volný den čtení. Pokud máte chuť, můžete si sestavit svůj seznam knih, které byste si v rámci jednotlivých předmětů mohli a chtěli přečíst.

Eliz
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)

zdroje obrázků: internet, Databáze knih

You May Also Like

26 komentářů

  1. Tohle je skvělý článek:D. Já si teda čtu v pohodě na lavici a knihu mi nikdy nezabavili:D. Jinak hodně těch knih, co jsi tu zmínila je hrozně super!
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle je skvělý! Podobný tag jsem ještě neviděla - a že už jsem jich viděla spoustu. Musím říct, že některé volby mě docela pobavily (v pozitivním slova smyslu) :)

    OdpovědětVymazat
  3. Výborný tag, ten se vážně povedl :D škoda že už nechodím do školy, jinak bych si tyto knihy hned sebou vzala :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle by byla paráda :-) sice mě moc nenapadá, co bych si tak vzala, asi bych se inspirovala tebou. Je fakt, že teď je hodně výborných knih z populární kultury, které mají základ v dějinách a vychází z reálií. Mám tyhle knížky moc ráda. Hodně se mi líbila knížka Šest žen Jindřicha VIII. od Alison Weir. To bych si vzala třeba do dějepisu nebo možná angličtiny? :D nebo třeba Teorie všeho od Hawkinga...teď si tak říkám, že si to přečtu i bez té školy :D Jinak tvůj výběr je super. Skvělý nápad na tag.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli chceš, můžeš si udělat vlastní verzi tohoto tagu :)

      Vymazat
  5. Musím se přiznat, že na střední jsem sebou knihy do školy netahala, asi to bude tím, že mi cesta do školy trvala autobusem jen 15 minut a vždy byl ráno tak strašně narvaný, že se tam nedalo ani pomalu dýchat, natož tak číst si. :D Teď na vejšce už je to tak zavádějící, že bych mohla číst jen knihy týkající se nějakých světových konfliktů :D
    Ale když bych se vrátila zpět na střední... Hm, možná bych na dějepis zvolila i Cestovatelku :D jen přeci cestování v čase do různých koutů světa v různém století.... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, Cestovatelka je taky skvělý tip, bbohuže jsem ji ještě nečetla :)

      Vymazat
  6. Vážně skvělý tag. :) Kdo z nás si někdy nečetl ve škole pod lavicí? Teď jsi my alspoň dala tipy.. :))

    OdpovědětVymazat
  7. Parádní tag, pobavil mě :D Knížky s sebou samozřejmě taky tahám všude, i do školy. Kdybych měla podle tvého výběru říct, které předměty by mě bavily nejvíc, pak by to kromě češtiny rozhodně byla biologie (série Virus patří mezi moje srdcovky), anglický jazyk (protože Cassandra umí vážně psát) a společenské vědy (knížky o citlivých tématech, jako jsou například právě sebevraždy, mám ráda).

    OdpovědětVymazat
  8. Já knížky do školy zatím netahám, ale příští rok možná začnu, jelikož mě čeká dojíždění. Zajímavý tag, možná ho taky napíšu. 😃

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych byla moc ráda, jsem zvědavá na tvůj výběr :)

      Vymazat
  9. Tohle je super článek! Samozřejmě kniha jezdí i do školy, co kdyby něco odpadlo... A taky denně trávím dvě hodiny cestováním do školy, že ano...:-D
    ROzhodně souhlasím se zeměpisem. Do dějepisu bych si zvolila vyloženě "dějiny" (historii jsem vždy zbožňovala) a četla bych Dva proti Říši. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje cesta do školy je podstatně kratší, ale i tak stihnu přečíst pár stran :D
      Jinak dějiny mám také ráda :)

      Vymazat
  10. Jé, to je super tag, ten si asi propůjčím a taky napíšu své odpovědi. :D :)

    OdpovědětVymazat
  11. Skvelý nápad na článok! :D ja zväčša patrím k tým ktorý sa cítia najlepšie doma, čo sa týka čítania kníh, dokážem sa tam najviac uvoľniť a sústrediť na knižku. Ale každý sme iný predsa ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, doma se čte lépe a v klidu, ale já čtením ráda vyplňuji volné chvilky během dne :)

      Vymazat
  12. Cool post, dear!
    I will be happy with the friendship of blogs ♥ I subscribed to you on Blogger (GOOGLE FRIEND CONNECT) FOLLOWERS NUMBER 127 You follow me too?! thanks http://casaninnamamma.blogspot.it/2018/02/florapis.html

    OdpovědětVymazat
  13. Super tag a výborne vybrané knihy, aj keď niektoré nepoznám :D Ale pri informatike a chémii úplne súhlasím, tiež by som vybrala práve tieto dve knihy :D

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)