Lauren Oliver: Replika

by - 4/02/2018

Replica

Lauren Oliver / Romana Bičíková / Replika #1
Vydáno r. 2016 v New Yorku a r. 2018 v ČR
CooBoo / 456 stran / pevná vazba
Young adult / Sci - fi 

Lyřin příběh začíná v institutu ukrytém na soukromém ostrově poblíž pobřeží Floridy. Zdálky je to krásné, klidné místo, ale vojenské stráže v ochranných oblecích za zamčenými dveřmi vypovídají o něčem jiném. Institut je ve skutečnosti tajné výzkumné zařízení, kde se rodí,
vyrůstají a jsou studovány tisíce replik čili lidských modelů. Když se institut stane terčem nečekaného útoku, dvěma mladým experimentálním subjektům – Lyře čili číslu 24 a chlapci známému pouze jako číslo 72 – se podaří utéct.

Gemma strávila celý život po nemocnicích. Je to osamělá náctiletá dívka, která zná pořádně pouze domov, školu a svou nejlepší kamarádku April. Ale po tom, co ji málem unese cizinec, který tvrdí, že ji zná, začne Gemma vyšetřovat historii své rodiny a zjistí, že její otec měl podivnou spojitost s tajným výzkumným institutem. Dívka touží po odpovědích, a tak cestuje na Floridu… a narazí tam na dvě repliky
a úplně novou řadu otázek.

Recenze pro Megaknihy.cz


Můj názor

Dvě dívky, dva paralelní příběhy, ale pouze jedna kniha. To je Replika, dámy a pánové, nová kniha od populární americké spisovatelky Lauren Oliver.  I když to vypadá, že životy Lyry a Gemmy nemohou být sobě navzájem vzdálenější, tyto dívky spolu mají mnohem víc společného, než by kdokoliv hádal.

Spisovatelé musí být čím dál tím vynalézavější, aby zaujali a získali čtenáře. Základem je samozřejmě vymyslet dobrý příběh, zápletku a postavy. A nejlépe pak ještě něco navíc, co knížku vyčlení ze zástupu dalších. Tento bod Lauren splnila velice originálním způsobem. V jedné vazbě se v podstatě skrývají dvě knihy, zleva i zprava, zepředu i zezadu. Můžete je číst různými způsoby - nejprve jeden a potom druhý, nebo je střídat třeba po kapitolách.

Já jsem si Repliku vybrala zejména kvůli obrovskému boomu, nalákaná na dvojnásobnou dějovou linku. Nijak důkladně jsem nezkoumala anotaci, spíš mě neskutečně nadchlo zpracování. Takový nápad má ohromný potenciál a dá skvěle se využít. Jelikož mám s Lauren Oliver zatím jen kladné zkušenosti, věřila, že kromě nevšedního zpracování si připravila i originální příběh.

Jako první jsem si vybrala Lyru, ačkoliv rozjezd jejího příběhu je trochu pomalejší, jelikož se musíme seznámit se stylem života v Havenu a jeho každodenním režimem. Autorka se záměrně snaží vykreslit Lyru jako lehce prostoduchou - pouhou jednotku, repliku v systému, což se jí zadařilo perfektně, nebo spíš až moc. Díky tomu jsem si Lyru příliš neoblíbila, ale její příběh mě chytl.

Gemma mi přišla o maličko sympatičtější, ale celkově charaktery postav spíše kopírují klasické šablony a nikdo mi vyloženě nepadl do oka. Také jsem docela brzo zjistila, že se nejedná o dvě dějové linie, ale spíš o dvojnásobné převyprávění jedné. Děj je zejména později svižný a nabitý událostmi, ale nejzajímavější pasáže nastávají v okamžicích, kdy se cesty Lyry a Gemmy rozdělí, jinak opravdu čtete dvakrát to samé. Problém je, když propagace nasadí laťku příliš vysoko a udělá z knihy něco trochu jiného, než ve skutečnosti je. To pak logicky čekáte něco obrovského a lehce se stane, že jste ve výsledku nemile překvapeni.

Dalším mínusem Repliky je moc velká hustota klišé na jednu kapitolu. Samotný nápad, klony, Havenův institut shledávám originálním, následné rozvedení děje ale už pokulhává. Replika je poněkud sladkobolná lovestory o dvou dívkách v teenagerském věku, kolem nichž se pochopitelně vyskytují ideální chlapecké protějšky a pověstná jiskra samozřejmě také přeskočí. Příběh brzy dostává nádech lehké neuvěřitelnosti, jak už to v young adult knihách bývá - zodpovědní dospělí odjeli na služební cestu, reakreaci nebo zkrátka už nejsou, milion náhod a jiné specialitky typické pro yound adult žánr. Zejména úplný závěr je jako rána na sonar - přeslazený a kompletně mimo.

Nicméně Replika je ještě okořeněná o pořádnou dávku akce, napětí a dramatických scén, a díkybohu autorka příběh dostatečně zašmodrchala a pravdu ukryla pod několik vrstev lží a polopravd. Také si připravila  hned několik velkých odhalení, které vás mohou pořádně překvapit. Líbilo se mi, že si připravila mnoho podkladů pro Havenův institut i život a smysl existence Replik, veškeré pozadí této činnosti. Ponořila se do světa klonování a tento nefalšovaný zájem o téma z Repliky jasně sálá.

Dva příběhy jsou dobré v tom, že když už vás příliš nudí vyprávění z pohledu jedné dívky, můžete knihu otočit a číst z druhé strany. Zpracování je netradiční, ale nečekejte nic tak fenomenálního, jak slibují sociální sítě. Je to vlastně jen pouhé převyprávění stejného příběhu, jen s jiným nádechem. Pominu - li opravdu hodně klišé, Replika se mi četla dobře, protože Lauren Oliver umí psát, o tom nepochybujte. Zároveň má kniha kvalitní a zajímavý nápad. Snad ji ale nemusela autorka psát nadvakrát.


Hodnocení

Obálka
90%

Příběh
70%

Za knihu moc děkuji Megaknihám.

Knihu lze zakoupit na jejich stránkách.

***

Nebo se podívat po nejnižších cenách na Srovname.cz
Díky za přečtení recenze. Jak se knížka líbila vám? :)

Eliz
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)


You May Also Like

16 komentářů

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá díky dvojpříběhu naprosto skvěle. :)) A obálka/y je opravdu moc pěkná. :)

    OdpovědětVymazat
  2. jako napad asi dobry a unikatni, ale zpracovani podle recenzi nakonec docela selhalo... tak nejak me preslo se o knihu vubec zajimat, hned jak jsem vsude videla, za je to jeden pribeh dvakrat :-(

    OdpovědětVymazat
  3. Ten nápad mi přijde fakt geniální, škoda, že toho autorka pořádně využila.
    Lauren Oliverová..Hrozně mi to něco říkalo.. Pak mi došlo, že jsem od ní četla Chvíli před koncem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to velmi známá autorka, vždyť napsala už pěknou řádku knih :)

      Vymazat
  4. Povedená recenze :) Od autorky jsem četla Delirium a to se mi tenkrát líbilo, tak chci zkusit i Repliku :) Ale zatím na ni nejsou úplně nadšené ohlasy, tak snad něčím mile překvapí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se od ní líbila Panika i Chvíle před koncem, ale Replika je slabší.

      Vymazat
  5. Já se na knížku teprve chystám. Krásná recenze. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Nepoznám ani knihu a ani autorku ale nevyzerá to zle :)

    Klaudia Duranova

    OdpovědětVymazat
  7. Túto knihu som zachytila na sociálnych sieťach a zapamätala som si ju najmä vďaka krásnej obálke, ktorá je skutočne vydarená. Nápad s dvoma príbehmi v jednom znie fajn a originálna je aj spracovanie toho, že z každej strany je jeden príbeh, na druhej strane je aj tak najpodstatnejší obsah :D Kniha vyzerá celkom fajn, ale neviem, či sa k nej niekedy dostanem :D

    OdpovědětVymazat
  8. Replika mě hodně láká, stejně jako další knížky od téhle autorky, mám na mysli především sérii Delirium. :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)