Duhová doporučení | by Marky 48

by - 5/08/2018


Ahoj,
jistě znáte Marky 48 z blogu marky-books.blogspot.cz, která vyniká vždy originálními a zajímavými články. Velmi originální je její nová výzva Duhová doporučení. Je to článek plný barev a knižních tipů, které jistě přijdou vhod, proto jsem se rozhodla zareagovat na nominaci od Marky a TAGU se také zúčastnit.

Na psaní článku jsem se vrhla s odhodláním, ale velmi záhy jsem zjistila, že to zase taková legrace nebude. Najít knížku z mého read listu, která odpovídá zadání - splňuje jednak barvu obálky a zapadá i do tématu - se v některých případech ukázalo být dost složité. Ale nevzdala jsem se a tady je moje duha:

Fialová - podivná kniha, která každému nesedne

Vybrala jsem Ostrov lhářů. Já jsem z něj byla naprosto odrovnaná. Šokovaná, ale zároveň velmi nadšená. Ohodnotila jsem knihu velice pozitivně, proto mě překvapilo, že jsem se pak docela často setkávala s úplně opačnými názory. Ale asi tomu trošku rozumím. Ostrov lhářů je totiž v mnoha ohledech dost netradiční, temný a emočně silný. Ne každému sedne. Já si ale stojím za svým, autorku obdivuji a knihu vřele doporučuji. Navíc nedávno vyšlo i další dílo E. Lockhart s názvem Nesvá, což bych si také moc ráda přečetla. 


Modrá - oblíbená kniha z děství 

Četla jsem už odmala, knihomolské sklony se projevily brzy. Akorát jsem si o tom nevedla žádné záznamy, takže těžko říct, jaká modrá kniha by se dala označit za nejranější knížku mého dětství. Každopádně si vzpomínám, že jsem zhruba ve 11, 12 letech jsem absolutně propadla (jako většina čtenařského světa) Eragonovi a postupně celé tetralogii Dračích jezdců. Možná by bylo fajn po knize sáhnout znovu a vrátit se zpátky do mladších let. 

Zelená - kniha, která mě rozplakala

U zelené barvy jsem nemusela dlouho váhat. Temná země je nepříliš známá kniha (pokračování se jmenuje Temný pokoj, ale ten už se mi tolik nelíbil), která mě však nesmírně zasáhla. Dobře, tehdy mi bylo snad jen pouhých jedenáct let a nejspíš jsem byla mnohem citlivější, ale i tak se Temná země stala první knihou, která mě regulérně rozbrečela. Pak stojí za zmínku ještě Ten, kdo stojí v koutě. Zde není třeba moc objasňovat proč.
Žlutá - kniha, která mě rozesmála

Zjistila jsem, že humorné knihy nečtu příliš často. A pokud zrovna ano, rozhodně nemají žlutou obálku. Nicméně jsem zapátrala a objevila Stoletého staříka, který vyskočil z okna a utekl. O žlutosti knihy by se dalo docela diskutovat, ale humor a nadsázku jí rozhodně upřít nemůžete.


 


Oranžová - kniha o přátelství 

Poklad od Kathy Reichs se jeví jako vskutku netradiční volba. Ale já si myslím, že je naopak zcela logická. Vždyť celá série o Virátech je založená na silném přátelství čtveřice hlavních hrdinů. Kamarády jako měla rusovlasá Tory bych si taky přála mít. 

Červená - kniha s šokujícím závěrem

Illuminae bych vám doporučila hned z několika nepřehlédnutelných důvodů, šokující rozuzlení a závěr je jedním z nich. Po skvělém a akcí nabitém příběhu přišlo brilantní a nečekané vyústění, takže jsem nemohla být spokojenější. 


Hnědá - Bonusové doporučení

Tady jsem váhala mezi více knihami, nakonec jsem ale zvolila BZRK, protože podle mého názoru je málo známé, přesto by si zasloužilo více pozornosti. Kniha má originální nápad, který spisovatel skvěle rozvedl do dynamického a čtivého příběhu. Akce, napětí a spousta zábavy zaručeno. Jen mi chybí finální třetí díl.

Duhová - nominujte někoho, kdo by měl také ukázat svoje barvy.

Milá Verčo (fandombeforeblood.blogspot.cz), Lory Humbe (tichyodpor.blogspot.cz) a Casion Angeovou (http://my-fantasydream.blog.cz) tím to vás vyzývám, abyste také ukázaly svoje barvy duhy. (Nebojte, navzdory slavnostnímu tónu je to naprosto dobrovolné, ale budu ráda, pokud se také zúčastníte).


Četli jste zmiňované knihy? Zaujala vás některá z nich? 

Eliz
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)



Upozornění: Obrázky knih jsem si vypůjčila z databazeknih.cz, kosmas.cz, martinus.cz a knihy.abz.cz, protože je momentálně nemám fyzicky u sebe, abych je mohla vyfotit.

You May Also Like

11 komentářů

  1. Tuhle výzvu už jsem četla u Marky a přijde mi boží, takže ji nejspíš taky někdy udělám. :)

    Mrzí mě, že jsem Eragona nečetla v dětství. Jako je to hezký příběh, ale takhle ve vyšším věku už dost předvídatelný. Ale tak v jedenácti by to bylo super čtení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu moc ráda, pokud se taky zapojíš, je to jen vítané! :)

      To je pravda. Vyšel zrovna mých 10, 11 letech, takže tak akorát :)

      Vymazat
  2. Super nápad, takže ďakujem za nomináciu, rada sa zúčastním :D Aj keď zrejme až budúci týždeň, tento to nestihnem :D
    Inak super výber, Eragon sa mi veľmi páči :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je v pohodě, vůbec to nespěchá :) Budu ráda, když se zapojíš.
      Eragon je klasika žánru :D

      Vymazat
  3. Eragon a Illuminae ♥ moje nej nej knihy :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eragon se mi líbil tehdy, teď bych bych možná měla jiný názor :D

      Vymazat
  4. Ostrov lhářů, taky mě ten konec překvapil. Byla to skvělá knížka.
    Zajímavý výběr, na Illuminae se už dlouho chystám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se mnou souhlasíš! :)
      Vřele doporučuji. :)

      Vymazat
  5. Taky už jsem tuhle výzvu četla u Marky a už tehdy mě zaujala - takže moc díky za nominování, už jsem se pustila do psaní! :)
    Jinak Eragona jsem četla taky, ale... nevím, dostala jsem se až k Brisingru, ale na prvních stránkách jsem se zasekla a dál už to prostě nešlo. Illuminae jsem četla nedávno, abych zjistila, co je na té chvále pravdy. Nebylo to špatné, ale brala jsem to spíše jako odpočinkové čtení a nijak zvlášť mě to nenadchlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ráda slyším, moc se těším na článek :)
      Je to dlouhá sága, myslím, že by o pár stovek stránek míň skoro ani nevadilo :D

      Vymazat
  6. Četla jsem jen Eragona a toho naprosto miluju ❤️
    Jinak je to naprosto parádní tag! :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)