Jízda & Neuvěříte, co se stalo potom

by - 6/01/2018


Ze světa seriálu Class podle námětu Patricka Nesse...


Knihy s podobným vizuálním ztvárněním obálky perfektně sladěné do série, na motivy stejného seriálu z produkce BBC vložené do světa Doctora Who. Stejný formát a podobná tloušťka knížek, zcela pochopitelně situované do jednoho žánru. Ty samé postavy - slečna Quillová, Charlie, Matteusz, Ram, April a Tanya. Takovou partu jen tak nepotkáte. Řeč je o Jízdě od Guye Adamse a Neuvěříte, co se stalo potom od Jamese Gosse. Obě knihy jsem nedávno přečetla a mohu je tedy náležitě ohodnotit. Která z nich se mi líbila víc? Která z nich dosahuje lepší úrovně?


Recenze psané pro Booklab CZ a nakladatelství Slovart.




Joyride / Jízda 



Guy Adams / Lucie Podhorná / Class #1

Vydáno r. 2016 (Velká Británie) a r 2017 (ČR)
Booklab / 224 stran / měkká vazba (paperback)
Sci - fi / Dobrodružné

Poppy je tichá dívka. Až do chvíle, kdy ukradne auto a projede s ním výlohou sázkové kanceláře. Max je hodný kluk, ale jednoho dne vyvraždí celou svou rodinu. Jen tak, pro zábavu. Amar byl vždycky plný radosti ze života, tak proč se chce zabít skokem ze školní střechy? Někteří studenti z Coal Hill nejsou tak úplně sami sebou. Někteří z nich umírají. Ram se právě vzbudil v cizím těle, a pokud nepřijde na to proč, může být na řadě právě on.





Můj názor

Klidný a mírumilovný rozjezd? To vám zde opravdu nehrozí. Název knihy je totiž naprosto výstižný! Celý příběh je jedná velká a pořádně zběsilá jízda! Už první stránka vás uvrhne do středu událostí a nečekejte, že tempo poleví. Knížka je vyprávěná velmi svižným a čtivým způsobem. Ostatně taková jednohubka si ani nemůže dovolit zpomalit. Na necelých tři sta stránkách se rozvíjí sice jen drobnější příběh bez nějaké větší hloubky, který má ovšem úctihodnou a promyšlenou zápletku, značně graduje a rozuzlení, které může ledakomu zamotat hlavu, je působivé.

Největším vadou na kráse Jízdy je, že neznáte seriál jako já. Minimálně ze začátku jsem byla velice zmatená a musela přijímat věci zkráceně a za pochodu. Pak jsem se ale přestala trápit všemi drobnými odbočkami a narážkami postav, které pochopí opravdu jen nejpozornější seriáloví fanoušci, a spíš jsem si užívala příběh, který je, jak už jsem zmiňovala, vážně akční. Nakonec mě bavily i postavy s jejich neotřelým a skutečně vtipným humorem, ačkoliv složité vztahy mezi nimi jsou mi doposud záhadou.

Jízdu vnímám jako fajnovou a oddychovou jednohubku, která ovšem místy působí docela drsně až drasticky. Autor měl samozřejmě lehčí práci v tom, že stavěl na již předpřipravených základech, avšak to nijak nesnižuje kvalitu knihy. Neznalost seriálu vám značně zkomplikuje čtení, váš prožitek nejspíš nebude stoprocetní, ale i přesto si myslím, že za pokus Jízda stojí. Nu a pokud jste Class viděli, jistě to bude pro vás příjemným a vítaným zpestřením a rozšířením.

Hodnocení

Obálka
65% 

Příběh
75%


Neuvěříte, co se stalo potom
What She Does Next Will Astound You



James Goss / Lucie Horáková / Class #2

Vydáno r. 2016 (Velká Británie) a r. 2018 (ČR)
Booklab CZ / 288 stran / měkká vazba
Sci - fi / Dobrodružné

Všichni studenti školy Coal Hill tu najednou poslušně plní výzvy webové stránky, kterou spravuje miláček vlogerského světa Seraphin. A výzvy jsou čím dál brutálnější a nebezpečnější. Nejdřív vedou ke rvačkám, potom začnou ohrožovat život. Až nakonec několik lidí zmizí. Když webová stránka začne rozdělovat i Aprilinu partu, rozhodně se dívka, že na vlastní pěst vypátrá, kdo za tím vším stojí. Ke své hrůze zjistí, že svět už není takový, jako byl dříve. A neuvěříte, co se stane potom.





Můj názor

Jelikož se Jízda osvědčila, bez obav jsem sáhla i po druhém díle ze série, který má mimochodem o mnoho zdařilejší obálku. Výhodou při čtení této knihy pro mě bylo, že už jsem věděla, jaké postavy na mě čekají a už jsem se více orientovala ve světě Class. To nechci brát jako stěžejní výhodu, proto se raději zaměřím na samotný příběh.

Opět se neotálí a na nikoho nečeká, děj běží na plné obrátky od samého začátku, navíc má opravdu nepředvídatelný a znepokojivý vývoj. Dlouhou dobu nemáte nejmenší tušení, co se to vlastně děje! Zápletka není nijak složitá a bystřejší čtenáři ji mohou dokonce i prokouknout. Pokud ale knihu opět vnímáte spíš jako čtení na oddych a užíváte si svižné tempo, akci a spousta boje, Neuvěříte, co se stalo potom vám padne do noty. Pro mě byl velký bonus, že už jsem rozuměla aktérům a dokázala jsem se s nimi lépe sžít.

Na tomto díle mě mrzí jen až příliš velká zkratkovitost a drobné nelogické mezery, takto zpětně si ale říkám, že se mi Neuvěříte, co se stalo potom líbilo o maličko víc (ačkoliv ve výsledném hodnocení se to nijak neprojeví). Hodně mě zaujalo například poukázaní na sílu a moc internetu a stránka VadiNevadi.com, která se vlastně postarala o celou zápletku. Pokud máte rádi sci - fi (a hodně mimozemšťanů), mohu vám knihu s čistým svědomím doporučit.


Hodnocení

Obálka
75% 

Příběh
75%

Za obě knížky patří velké díky Booklabu a nakladatelství Slovart.

Knihy si můžete zakoupit zde a zde.

Zajímá mě váš názor na tato dvě dílka! Podělte se o něj v komentářích. :)

Eliz
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)

You May Also Like

12 komentářů

  1. Tá druhá kniha vyzerá skvelo, hoci na YA veľmi nie som.
    Výborne napísané recenzie :)
    Veja http://veja-the-writer.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Obě dvě vypadají poměrně dobře, třeba se k nim časem dostanu. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkné recenze :) Já už se nějakou tu chvíli odhodlávám dát Patrickovi Nessovi další šanci, tak snad na to již brzy dojde :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se k Patricovi Nessovi samotnému ještě nedostala no :D

      Vymazat
  4. Pěkná recenze. Kolem mě zatím knihy od autora jen procházejí a tahle série asi nebude vyjímkou... sci-fi není moc pro mě. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Obe knihy vyzerajú pútavo, viem si ich predstaviť ako také dovolenkové čítanie, aspoň pre mňa :D No, možno sa k nim raz naozaj dostanem, uvidím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to takové spíš oddechové, ale taky docela drsne! :D

      Vymazat
  6. Já teď čtu první díl a je to úžasný určitě si ráda přečtu i další díly.

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)