10 prvních překvapení v Londýně

by - 7/01/2018


Ahoj,
jak si užíváte první dny prázdnin?
Já jsem (jak mnozí asi víte) v Anglii, konkrétně v hlavním městě Londýně. Pobývám tu pouze 10 dní, a přesto už jsem narazila na několik skutečností, které mě dost překvapily. V tomto článku najdete deset mých prvotních největších šoků a také hromadu dojmů, nadšení a bohužel i rozčarování. 




Upozorňuji vás, že tento článek je osobnějšího rázu. Také prosím berte v potaz, že zde prezentuji moje názory a poznatky. Pokud se s nimi neztotožňujete, je to naprosto v pořádku, můžete se ozvat v komentářích, ale žádná ostrá slova prosím. :)
Takže jak to tady vlastně je?

 

Londýnské léto může být pěkně tropické.
Když jsem se pokoušela efektivně a úsporně sbalit (s jedním malým kufrem bohužel nenaděláte zázraky), ptala jsem se lidí okolo, co si určitě nesmím zapomenout. A většina dobrých duší mi samozřejmě doporučila dostatek teplých věcí. Protože Anglie... to je přece země, kde pořád prší, je zataženo a chladno.
Momentální realita je však taková, že tu umírám kvůli horku v pár letních kouscích, které jsem si s sebou sbalila. Londýn zachvátila vlna horka a já se tu pomalu rozpouštím. Podle předpovědi počasí se tento stav jen tak rychle nezmění...

Městské domy jsou docela malé na Čecha.
Upřímně lidi, buďme rádi za české bydlení. Ano, sice v Česku také nalezneme mini byty, maličké domy, ale zejména v Londýně a dalších velkých městech je toto naprosto normální. Všechno je tu zmenšené, malé pokoje, úzké chodby, maličké koupelny.
Pak jsou tu samozřejmě obrovské viktoriánské domy s třemi koupelnami, ale povětšinou rodiny žijí na minimálním prostoru. Není divu, místa není nazbyt a nájem a ceny jsou vysoké.

Londýn nikdy nespí a vy s ním, protože světelné znečištění je příšerné.
Kdybych v pokoji neměla těžké závěsy, kterými mohu na noc zakrýt prosklené dveře ven a všechna okna, myslím, že bych kvůli světlu zvenku ani neusnula. A to nejsou jenom lampy a veřejné osvětlení. Obloha je i v nejhlubší noci spíš světle modrá než do černa.

Řízení auta v Londýně je záhul. A sedět na místě spolujezdce vás může vyděsit.
Pokud bydlíte v centru, mít auto se vám skoro nevyplatí. Stejně je tu takový provoz, že než se dostanete z bodu A do bodu B, možná to potrvá dost dlouho.
Z mých několika zkušeností, kdy jsem jela s někým autem, jsem byla pokaždé z rázného stylu řidiče lehce vyděšená.

Are you okay? je mnohovýznamová konverzační fráze, nikoliv znamení, že vypadáte na umření.
Tyto tři slova zde uslyšíte při normální komunikaci celkem často a je to opravdu univerzální otázka, která nemusí v každém případě znamenat, že je s vámi něco opravdu špatně a že jste zralí na první pomoc. Já bych to přeložila spíš jako "Všechno v pohodě?" nebo "Nepotřebuješ něco?". Možná to takhle řeším pouze já, ale zprvu jsem byla pokaždé vážně překvapená.



Au pairs jsou prostě úplně běžná, normální (dokonce i vítaná) věc.
Buďte upřímní! Dokážete si představit, že byste doma přivítali nějakou cizí mladou slečnou z úplně jiné země, jež sice ovládá váš jazyk, ale plynně rozhodně nemluví a občas sama neví, co říct (nebo chce říct jednu věc, ale vypadne z ní něco úplně jiného)? A tato dívka by během vaší nepřítomnosti hlídala vaše milované potomky a dělala s nimi bůhvíco :D
V Česku to moc reálně nevidím... Já sama bych s tím asi bojovala. A přesto je to zde ve Velké Británii zcela běžná věc. Rodiny au pairs chtějí nejen kvůli péči o děti, ale také chtějí přivítat a hostit někoho z jiné země.

Britská kultura je odlišná, přátelštější. 
Nyní už chápu o trochu více, proč to spoustu lidí táhne do Anglie, zejména do Londýna (kromě toho, že je to metropole a světový uzel). V první řadě si buďte jistí, že vám tu v 99% pomohou, když budete potřebovat a budete slušní. Také si tu najdete přátele a kontakty opravdu snadno a rychle. A rodilým mluvčím dokonce moc nevadí, že příšerně komolíte jejich jazyk.

Život je podřízen dětem a práci. Být precizní, být dochvilný.
Takový dojem jsem získala už během hledání rodinky v různých au pair skupinách a nyní tváří v tvář každodennímu reálnému životu vnímám ještě silněji, že Britové mají dvě významné priority a to v první řadě děti (pokud jsou rodiče) a pak samozřejmě zaměstnání (obzvláště pokud jsou rodiči), protože musí vydělat na poskytnutí precizní péče pro své ratolesti. A všechno tu vlastně perfektně funguje, neboť Britové jsou dochvilní a své práci se naplno věnují.

Taková vtipná pikantnost - radši si noste občanku vždy s sebou.
Může se snadno stát, že jste dost mladí, budou po vás chtít při koupi energy drinků a podobných věcí občanský průkaz, protože je to legální až od šestnácti. Mně je už docela dlouho osmnáct, ale stejně jsem byla dotázána (má mi to snad lichotit? :D). A pozor, musí ji mít i váš kamarád, který jde s vámi. Takto jsme nepochodily s kamarádkou. Já jsem byla nákupčí, měla jsem průkaz, ale ona, byť stála jen opodál, bohužel ne. A tak jsme zůstaly na suchu.


Česko mi nechybí, ale rodina trošku ano. 
Toto je opravdu sentimentální část, takže ji ani nemusíte číst... Věci tu běží jinak, výchova je jiná, způsoby jsou jiné. Takže i když jsem tak trochu od své rodiny utíkala pryč, zjišťuji, že mi chybí například můj šikovný, samostatný, prostě normální bráška. Z některých dětí bych tady vyrostla. Taky začínám být pomalu alergická na zdejší opatrnost. Tady vůbec nic nesmíte (hlavně s dítětem) bez optání se všech možných vyšších autorit.

Všechno jsou to spíše praktické poznatky ze skutečného prostředí a z pohledu cizince, který se zkouší sžívat s odlišnou kulturou. Jako turista jsem se ještě moc neprojevila.  Ale chystám se do Westfieldu a také určitě do centra. Napište mi, jaké památky a místa nesním minout.

Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)

You May Also Like

19 komentářů

  1. V Londýně jsem byla jen jednou a celková atmosféra se mi líbila moc. Závidím ti, že si to můžeš všechno prožít a doufám, že se jednou do Anglie vrátím. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není problém do Anglie vyrazit a pobýt tu déle, možností je spousta :)

      Vymazat
  2. Jé ty stísněné domečky by mě asi zabíjeli. STejně jako světelný smog. A nikdy mě nenapadlo se zamyslet nad au-pair z téhle strany. Rozhodně bych si nikoho domů takhle nevzala... Měla bych dost problém i s "normální" chůvou, která by docházela... Je zajímavé, jak tam je to brané jako normální a u nás je brané jako normální, že tam takhle jezdíme... Ale myslím, že většina lidí by v opačném případě byla jako já a báli by se někoho domů pustit. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že je to českou mentalitou a uzavřenou společností. Tady je to ohromně multikulturní, rodiny jsou obvykle mix více národností a upřímně... Au pairs se tu vyplatí snad více než drahé chůvy. A obvykle rodiny potřebují někoho na hlídaní.

      Vymazat
  3. V Londýně, respektive na několika různých místech v Anglii včetně celodenního výletu po hlavním městě, jsem byla dvakrát. Napoprvé i napodruhé jsem získala dost podobné dojmy jako ty. Hlavně co se týče znečištění (jakéhokoliv druhu :D), malých prostor pro bydlení a třeba jídla. Britské jídlo mě ani trochu neoslovilo. :D
    Nicméně užij si to a těším se třeba na nějaké fotky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zatím u české host family, kteří jsou navíc vegani, takže jsem si typického anglického jídla vlastně ještě vůbec neužila :D
      Určitě budou. I ty použité v článku jsou moje. :)

      Vymazat
  4. Pěkný a zajímavý článek :-) Snad jich bude víc takových. V Anglii jsem nikdy nebyla, ale tvé poznatky mě pobavily :-)S těmi aupairs souhlasím, neumím si představit, že by mi mého devatenáctiměsíčního syna hlídal nějaký cizinec, natož abych mu ho vůbec svěřila :-O

    OdpovědětVymazat
  5. Byla jsem v Anglii necelý týden a děsili mě přesně tyhle dvě věci: malý baráky a spolujízda v autě. :D

    Dokonalý tabu

    OdpovědětVymazat
  6. Do Londýna se chystám koncem srpna a díky tvému článku se tam těším ještě o chloupeček více! :D

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. V Londýně jsem byla jen na památky se školou. Ale chtěla bych jít studovat do zahraničí. Buď Anglie nebo Dánsko, ještě se uvidí :)
    Jinak skvělé poznatky a konečně něco jiného než obvykle! :) A jinak ne, já osobně bych asi nezvládla mít v domě cizí slečnu, která by se mi měla starat o dům a děti. A je fuk, jestli by byla cizinka nebo místní. Úplně bych to asi nedala. I když možná tu cizinku radši.
    A ano, jejich domy jsou naprosto prťavé a divím se, že tam není každý druhý klaustrofobik.
    V Anglii jsem si zamilovala popcorn, který se prodává v takových žlutých, modrých a růžových sáčcích a mají zvláštní příchutě. Hrozně se mi po něm stýská!
    Těším se na další takovéto články! :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám podobné sny o zahraničním studiu :) Úplně stejné destinace!!!
      Já bych rozhodně brala více cizinku.
      Už jsem ho ochutnala! A je fakt dobrý :D

      Vymazat
  8. První dny prázdnin si užívám skvěle. Sice nikam letos nejedeme, ale mých plánů už je vážně dost. Čtu jako o závod, což je hlavní cíl tohoto léta.
    Ten Londýn ti závidím, jela bych hned. Naposledy jsem tam byla před několika lety a nepamatuji si téměř nic, to je tak, když jsem dřív měla děravou hlavu. :D
    To s tím horkem... Londýn je známý extrémy a to ve všech možnostech počasí, takže snad to bude brzy přijatelnější. Vedrem tady umírám i já, je to hrozné. :D
    Každopádně si to tam užij a těším se na další takovéto článečky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se naopak číst skoro nedaří :p
      Můžeš vyrazit znovu, není to složité :)

      Vymazat
    2. Poslední dva dny se to o maličko zlepšilo, ale stejně je pořád šílené horko :D
      Určitš budou :)

      Vymazat
  9. Taky bych si s sebou nezabalila moc teplýho oblečení :D ale asi lepší, než kdyby nonstop pršelo :D

    OdpovědětVymazat
  10. Ta občanka mě zpočátku taky trochu překvapila - zvlášť, když na tu se v Česku nikoho neptají, ani když chodí na základku. Co se týče nespícího Londýna, s tím světlem to asi záleží na lokalitě, mě naopak zklamalo, jak brzo Londýn právě chodí spát - vše je zavřené už kolem 2. hodin rána, rozhodně to není žádné party město, jak by si člověk mohl myslet.

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)