Novinka: TAG Já knižní recenzent

by - 5/26/2016


Ahoj,
představuji vám TAG své vlastní výroby! Poslední dobou mě totiž začalo stále více zajímat, jak to mají se psaním ostatní knižní blogeři. Co třeba dělají stejně jako já nebo naopak úplně jinak. Jestli každý z nás má svůj vlastní způsob nebo se jestli jsme si v něčem podobní.
Otázek se mi v hlavě rodilo pořád víc, proto jsem si řekla, že bych se mohla poptat a odpovědi nějak zpracovat do článku. Věřím, že nejsem jediná, koho takové věci zajímají. Nejdřív jsem myslela, že to provedu formou rozhovoru, ale to je hrozně omezená možnost. Takže přišel na řadu nápad v podobě tagu. 
Budu velmi potěšená, pokud se zapojíte, protože jinak celá moje idea ztratí smysl a já se stejně nic nedozvím.:p
Forma je zcela obvyklá, jak ji dobře znáte. 10 nezáludných otázek, 10 vašich odpovědí. Jelikož je TAG Já knižní recenzent moje dílo, půjdu s kůží na trh nejdřív já. A doufám, že se zapojíte i vy a vzájemně se dozvíme zajímavé podrobnosti o naší recenzní části blogování. :)

!TAG je primárně určeno pro knižní recenzenty, ale pokud si vhodně upravíte otázky, můžete se zapojit i vy, kdo recenzuje kosmetiku, filmy apod.!

1. Kolik recenzí měsíčně vydáš?
2. Píšeš recenzi hned po dočtení knihy (dokoukání filmy, použití výrobku...), nebo ji necháváš uležet?
3. Máš nějakou přípravu než se vrhneš do psaní?
4. Co ve tvé recenzi určitě nesmí chybět?
5. Jak dlouho ti trvá, než ji napíšeš?
6. Píšeš spíš kladné nebo negativní recenze?
7. Pověz nám o tvé první recenzi (a připoj odkaz!)
8. Kterou tvoji recenzi bychom si měli přečíst a proč? (opět odkaz)
9. Existuje naopak nějaká, za kterou se stydíš?
10. Máš svoje osvědčené tipy, triky a rady pro ostatní, jak napsat dobrou recenzi?

***

1. Kolik recenzí měsíčně vydáš?
Už první otázku jsem si položila pěkně záludně! Poctivě jsem si vypsala, kolik kusů recenzí jsem měsíčně vydala během svého fungování zde na blogspotu, ale fakt nevím, jak to mám zprůměrovat. Dá říct aspoň to, že se lepším. Zatímco minulý rok jsem napsala většinou dvě recenze do měsíce, letos už jsou to čtyři! (kromě února, no... ten byl hodně slabý). Musím ovšem připomenout, že se postupem času měsíčně zvýšil i celkový počet článků na měsíc. A to jsem vynechala filmové a seriálové recenze, které také občas píšu.

2. Píšeš recenzi hned po dočtení knihy, nebo ji necháváš uležet?
Úplně okamžitě po poslední stránce se do psaní nikdy nepouštím. Raději si počkám a hezky si urovnám myšlenky, trochu takzvaně vychladnu, abych získala alespoň určitý nadhled a vytvořila si ucelený názor. Nicméně nesmím otálet dlouho, protože pak se mi dojmy začnou motat s pocity z další knihy a to není nic dobrého. Deadline je asi ten týden. Docela obdivuji blogery, kteří jsou schopní recenzi napsat třeba 15 dní po dočtení a v hlavě si držet ještě další tři hodnocení na jiné knihy...

3. Máš nějakou přípravu než se vrhneš do psaní?
Bez přípravy by to ani nešlo! Málokdy jsem schopná si sednout a prostě psát. Podle mě je nejlepší metoda, kterou v současné době s úspěchem praktikuji, opatřit si  kus papíru, posadit se, zamyslet se a postupně si vypsat všechny klady a zápory ke knize, případně cokoliv, co bych ráda čtenářům sdělila. Když se pak dostanu k počítači, papírek mám před sebou a mohu rovnou psát.


4. Co ve tvé recenzi určitě nesmí chybět?
Nechci se zmiňovat o obálce/fotce knihy, anotaci, případně nastínění děje, základních informací... To obsahuje drtivá většina recenzí. Co bych si ale v žádném mém článku neodpustila, je číselné hodnocení. Já například používám procenta, ale je celkem jedno, jestli sázíte raději na čísla nebo na hvězdičky, kočičky... Každopádně když spíš výjimečně narazím na recenzi, která obsahuje jen slovní shrnutí, přijde mi taková neúplná, neposkytuje mi možnost vytvořit si kompletní názor na daný předmět zájmu.

5. Jak dlouho ti trvá, než ji napíšeš?
To je hrozně individuální záležitost a závisí na spoustě okolnostech. V mém případě platí takové jedno pravidlo - čím víc emocí (pozitivních i negativních) ve mně kniha vyvolala, tím snadněji se mi na ni formuluje názor, a tudíž i píše recenze. Kdybych to měla tedy vyjádřit časově, jedná se zhruba o 45 - 60 minut, někdy ovšem i víc.
Stává se vám také někdy, že do psaní úplně ponoříte, pak dopíšete poslední tečku a říkáte si, že určitě muselo uběhnout neskutečně moc času, ale opak je pravdou? Tyhle stavy, kdy úplně vypustím vnější svět a jen píšu jako blesk, se mi poslední dobou dějí docela často.

6. Píšeš spíš kladné nebo negativní recenze?
Spíše kladné, protože si dopředu vybírám knihy, které se mi budou pravděpodobně líbit. Přece se nebudu dobrovolně mučit nějakým brakem, ne? Ale mám na kontě i pár vyloženě záporných recenzí. Jejich psaní jsem si vážně užila! :)

7. Pověz nám o tvé první recenzi (a připoj odkaz!)
Moje kariéra recenzenta odstartovala s vydáním recenze na knihu Den co den, tehdy ještě na starém blogu. Když si ji právě teď pročítám, musím uznat, že nebyla až tak špatná, ačkoliv vlastní hodnocení má rozsah jednoho (ale celkem dlouhého) odstavce. Myslím, že se za ni ale mohu pochválit. :)
Odkaz na originální článek zde. Jinak ji samozřejmě najdete i na současném blogu :)


8. Kterou tvoji recenzi bychom si měli přečíst a proč? (opět odkaz)
Recenzí, na které jsem sama za sebe docela hrdá, je víc. Paradoxně bych vám nejvíc doporučila momentálně pořád ještě nevydanou recenzi na Dopisy na konec světa (na webu Vaše literatura bude k dispozici již tuto sobotu 28.5.!). Myslím si, že za přečtení stojí i Kdybychom se neviděli, Úpis - Prachy. Sex. Kariéra, Dívka, která se třpytila. Nebo můžete zkusit i jednu filmovou na Černou labuť. Na těchto jmenovaných kouscích jsem si dala opravdu záležet a hlavně mě knihy (a film), o nichž je řeč, vždy něčím uhranuly a okouzlily.

9. Existuje naopak nějaká, za kterou se stydíš?
Řekněme, že následující recenze jsou velmi emotivní, skoro až moc osobní na to, že se jedná o smyšlený příběh a fiktivní postavy. Prostě mi trošku ujely nervy a chtěla jsem světu pěkně z plna hrdla říct, co si fakt myslím, i když to je spíš hate, než solidní názor :D Léto mrtvých, Hvězda
Na druhou stranu... napsat pořádně negativní recenzi a zanadávat si na hlavní hrdiny je docela dobrá relaxační metoda. Zbavíte se napětí a stresu a svým nadáváním nikomu moc neublížíte, protože postavy jsou jen vymyšlené.

10. Máš svoje osvědčené tipy, triky a rady pro ostatní, jak napsat dobrou recenzi?
Rozhodně si najít trochu času a ještě před samotným procesem tvoření si sednout a vypsat si pár bodů - plusy, mínusy a další věci, které nechci opomenout. Podle mě to velmi usnadní (a urychlí) psaní recenze. Také si myslím, že je důležité číst knihu opravdu pozorně a dělat si poznámky už během toho. A nakonec dát recenzi čas, nesnažit se ji odbýt za 15 minut, vždycky se najde někdo, kdo vaši snahu a píli ocení. :)

***

NOMINOVÁN JE KDOKOLIV, KDO PÍŠE RECENZE (nejlépe knižní).
Ráda bych se dozvěděla, jak to probíhá u vás a třeba se i něco přiučila, takže neváhejte a zapojte se také. Samozřejmě nezapomeňte připojit odkaz na článek, stoprocentně si ho přečtu a nezapomenu ani okomentovat :)



You May Also Like

40 komentářů

  1. Veľmi zaujímavý tag, určite by som ho rada spravila :) Normálne obdivujem tých, ktorých takéto otázky a projekty napadnú, pretože mne zatiaľ nič neskrslo v hlave :D

    http://greycherry.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jednou přijde, neboj :D
      Ale mě také nechodí nápady na povel, sem tam mám nějakou světlejší tvůrčí chvilku a kromě toho mě odpovědi na tyto otázky vážně zajímají :)

      Vymazat
  2. Výborný nápad a zajímavé otázky. Jen co budu mít chvíli, určitě se zapojím.:)

    OdpovědětVymazat
  3. Hezky tag, urcite se do nej pustim. Jinak ja si nechystam nic dopredu, proste sednu a pisu.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  4. To s tím papírkem vůbec není špatný nápad, já si dělám takovýhle seznam v hlavě, ale je pravda, že občas na něco zapomenu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych to v hlavě asi všechno neudržela a papírek mi opravdu hodně pomáhá. Také to někdy zkus a uvidíš ;)

      Vymazat
  5. Skvělí tag. Určitě ho také napíši moc mě zaujal a jsem také zvědavá na ostatní, kteří ten tag sepíší. Hodně se ti tag povedl. :)
    Reading With Lucy/Cooking With Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za chvíli budeme všichni o všech vědět všechno :D
      Děkuju :)

      Vymazat
  6. To je hodně dobrý tag a zrovna před dvěma dny nebo tak nějak jsem si stěžovala, že už jsem snad všechny knižní tagy dělala a potřebuju nový, takže ho určitě někdy vyplním :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky hledala nějaký, který jsem ještě nevyplňovala. Kdybys měla dobrý tip, sem s ním! :)
      Jinak se těším na tvoje odpovědi :)

      Vymazat
  7. Skvělý nápad, snad mi na něj vyjde brzy čas ;) Jinak Tvoje recenze na Kdybychom se neviděli se mi moc líbí - zaujalo mě, jak tu knížku vidí každý jinak, ačkoliv třeba sdílíme stejné hodnocení :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už se těším na tvoje odpovědi :)
      Děkuji, zrovna tato recenze se mi psala dobře :)

      Vymazat
  8. Bezvadně zpracovaný článek a naprosto skvělý nápad, určitě se také přidám :) Krásný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Občas se mi povede vymyslet i něco, co stojí za to :D

      Vymazat
  9. Výborný nápad! Určitě se taky zapojím. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tohle je naprosto dokonalý článek. A nejen ten nápad; hrozně mě baví tvoje odpovědi na všechny ty otázky. Já prostě tenhle typ článků úplně zbožňuju.

    Krásný zbytek dne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow, takhle promakanou a obdivnou pochvalu jsem hodně dlouho nedostala, takže ti moc děkuji! :)

      Vymazat
  11. moc pěkný tag, pěkně si ho vymyslela! :D Také se někdy určitě zapojím, děkuji! ♥

    OdpovědětVymazat
  12. Super tag, ale pravděpodobně se nezapojím, protože by vyšlo najevo, že jsem hodně moc líná, čehož by se týkala většina odpovědí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda :D No, nevadí. Podle mě je každý v něčem trochu líný ;)

      Vymazat
  13. To je výborný nápad! Taky mě tohle u ostatních děsně zajímá :D

    OdpovědětVymazat
  14. hodne dobrej tag! vzdycky jsem byla zvedava, jak to maji ostatni, super, ze te to napadlo sepsat, snad se zapoji co nejvic lidi, at mam co smirovat :) kdyz najdu chvili taky to urcite zkusim :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě byla taky hrozně zvědavá, proto jsem tag stvořila :)
      Budu ráda, když se také zapojíš, určitě se mrknu :)

      Vymazat
  15. Já se už zapojila :-)
    http://story-huntress.blogspot.cz/2016/06/ja-knizni-blogger-tag.html

    OdpovědětVymazat
  16. Perfektní tag - zrovna jsem ho vyplnila - vyjde zítra ;-)

    OdpovědětVymazat
  17. Je to skvělý TAG a jak je vidět, momentálně dost oblíbený. Určitě ho také udělám :)

    Dřív jsem si při čtení psala na papírek, když mě v knize zaujalo něco, co jsem chtěla zmínit v recenzi, ale vždycky jsem je poztrácela, tak jsem toho nechala :D

    Teď nemůžu dostat z hlavy to o neúplnosti recenzí, zvlášť, když v recenzích na konci žádné hvězdičkové nebo procentové hodnocení nedávám. Hlavně proto, že se mi to vždycky blbě určovalo. Ale asi bych to měla obnovit, protože máš vlastně pravdu. Taky se vždycky dívám na hvězdičkové nebo procentní ohodnocení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani jsem nečekala, že bude slavit takový úspěch! :o

      Proto jedu na procenta, s pěti hvězdičkami bych si opravdu nevystačila :D Ale když umí recenzent svůj názor jasně vyjádřit, to hodnocení na konec třeba ani není potřeba ;)

      Vymazat
  18. Skvely nápad :) Urcite TAG také udelam :)

    OdpovědětVymazat
  19. Moc pekne napsane. Mozna to zkusim taky :-) Nebylo by spatne mit seznam tech, kdo se do toho pustili, at clove vi, kde hledat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebudu tě nutit, ale tvůj článek by mě moc potěšil :)

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)