Robert Jackson Bennett: Město schodů

by - 11/29/2017


Ve spolupráci s Megaknihy.cz a Plná peněžka.

City of Stairs


Robert Jackson Bennett / Milan Pohl / The Divine Cities #1
Vydáno r. 2014 (USA), roku 2015 (ČR)
Host / 514 stran / pevná vazba s přebalem
Fantasy / Urban-fantasy / Romány

Atmosférický fantasy román o živých špionech, mrtvých bozích, pohřbené historii a tajemném, stále se měnícím městě
Město Bulikov se před mnoha lety těšilo přízni Božstev a podmanilo si celý svět. Ale poté, co byli jeho ochránci za podivných okolností zavražděni, se z dobyvatele stal dobývaný; pyšná historie Bulikova byla vymazána a zcenzurována, pokrok se zastavil a z někdejší prosperující metropole se stala jen další koloniální výspa nové světové geopolitické mocnosti.
Do tohoto zatuchlého, zpátečnického města přichází Shara Thivaniová.
Oficiálně je tato tichá a nenápadná žena jen další obyčejnou diplomatkou, která do Bulikova přijela hájit zájmy utlačovatelů. Neoficiálně je Shara jednou z nejlepších agentek ve své zemi a jejím úkolem je vyšetřit brutální vraždu zdánlivě neškodného historika. Jak se Shara noří do tajemství neustále se fyzicky i politicky měnícího města, začíná tušit, že bytosti, které kdysi Bulikov ochraňovaly, nemusejí být tak mrtvé, jak se zdá.


Můj názor

Ačkoliv kniha vyšla v České republice již v roce 2015, já jsem se k ní dostala až letos. Dlouho jsem totiž uvažovala, jestli se mi vyplatí pouštět se do celé nové série. Jak vidíte, nakonec jsem neodolala a jsem za to opravdu ráda, i přestože mi Město schodů přineslo něco trochu jiného, než jsem čekala.

Není divu, že jsem knize po nějaké době podlehla, vždyť má překrásnou obálku a nesmírně poutavou anotaci, z níž přímo čiší neuvěřitelná dávka fantasy. Když jsem se však konečně pustila do samotného čtení, znovu jsem znejistila. Město schodů totiž patří mezi ty díla, která se s ničím moc nezdržují a ihned vhodí čtenáře do rozjetého děje, do zcela funkčního světa bez ohledu na to, že on o historii a zvycích Kontinentu nemá nejmenší potuchy.

Kontinent, Saypur, samotné město Bulikov za sebou mají dlouhou minulost plnou zásadních událostí, zvratů a proměn, které zemi dostaly do podoby, v jaké se nachází dnes. Existuje zde nesmírné množství specifických zvyklostí, tradic a způsobů, celé vlastní (momentálně již skoro vyhynulé) Božstvo apod. Možná proto budete na začátku nesmírně zmatení a rozčarování, nic vám nebude dávat smysl, možná pocítíte nudu i nechuť pokračovat dál. Nijak tomu nenahrávají ani velmi dlouhé kapitoly. Minimálně já jsem takové pocity jsem zažívala, avšak nevzdávala jsem se, protože Kontinent, Saypur i město Bulikov v sobě ukrývají cosi nesmírně fascinujícího.

Autor má perfektní styl - osobitý a jedinečný, skvěle se čte a oplývá svérázným, avšak nevtíravým humorem. Důležité je, že svižné tempo, které nasadil na začátku, udržoval i po celých 500 stran. Mistrně si s vámi pohrává a vy vůbec nevíte, kam vás vyšetřování Shary Komaydové zavede. Kdo zavraždil doktora Efrema Pangyuie, jaký měl motiv? Pravda by vás nenapadla ani v nejdivočejším snu. Akce, napětí, dramatické a překvapivé zvraty, ve Městě schodů najdete ode všeho dost. 

Na druhou stranu ale narazíte i na poměrně dlouho pasáže vracející se do minulosti nejen Kontinentu, Saypuru a Bulikova, ale také zabrousíte do vzpomínek jednotlivých hrdinů. To je sice velmi dobré a vítané, protože vám tyto časti přinesou pochopení mnohých skutečností, jenže některé tyto části jsou natolik dlouhé, že mě i mírně nudily.

Když už jsem se dostala k hrdinům, ráda bych o nich napsala pár slov. Vlastně spíš pár vět čisté chvály. Každá postava vyniká svým osobitým a důkladně vykonstruovaným charakterem, každá postava má něco svého, díky čemuž se pro čtenáře stane nezapomenutelnou. Ať už to byla Shara, její pobočník Sigrud, guvernérka Mulagheshová, Vohannes Votrov nebo i obyčejný úředníček Pitry, všichni mě bavili a zajímali, natož pak vzájemné vztahy mezi nimi - to je úplná třešnička na dortu.

Kniha je zcela jistě fantasy, zároveň však znepokojivě připomíná dnešní svět, jedná se o zajímavou a neobvyklou verzi tohoto žánru, což je příjemně osvěžující. Chytře skrytá se pod napínavým a strhujícím příběhem o vyšetřování vraždy doktora Pangyuie se nachází filozofická linka.

Město schodů považuji za znamenitý čtenářský zážitek, byť se mi kniha místy zdála trochu zdlouhavá s nezáživným a matoucím úvodem, a celkově náročná na obsáhnutí. Na druhou stranu obdivuji dávku fantazie, jakou autor do svého příběhu vložil. Díky výtečně promyšlenému novému světu měl na čem stavět a to kvalitnější výsledek předvedl. Město schodů je nové a neokoukané, sice lehce kontroverzní, ale to především v pozitivním smyslu. Doporučuji všem náročnějším a mlsným čtenářům.

Hodnocení

Obálka
80%

Příběh
80%

Za knihu nesmírně děkuji společnosti Megaknihy.
Knihu si můžete koupit na jejich webové stránce.




Informace o projektu Plná peněženka

Prostřednictvím portálu Plná peněženka, který čítá 593 e-shopů, využívá jej již přes 400 000 uživatelů a toto číslo rychle stoupá, si můžete koupit knihu Město schodů a získat zpět několik procent placené ceny z vašeho internetového nákupu.
Platí pro e-shopy a nakladatelství:
  • Knihy Dobrovský (4%)
  • Albatros media (4%)
  • Kosmas (2%)
  • Audiotéka (7,5% !!!)
  • bux.cz (3,5%)
  • Levné učebnice (1,5%)
Stačí se jen bezplatně registrovat. Už jen díky tomu získáte na váš účet 50 korun.
Na základě doporučovacího programu můžete získat také 300 korun za každého nového uživatele.


Eliz



You May Also Like

14 komentářů

  1. Pěkná recenze, o knize jsem slyšela, ale nějak mě nezaujala. :) Každopádně má krásnou obálku. :))

    OdpovědětVymazat
  2. snad někdy :-) já se vždycky nadchnu pro tolik knih a pak přijde něco, co to přebije :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Povedená recenze :) Na tuhle knihu jsem četla dost rozporuplné recenze, některé i dost negativní, takže jsem se jí rozhodla vyhýbat :) Možná by ale za zkoušku stála, podle tvé recenze to nezní vůbec špatně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze, ta obálka je nádherná, ale nejsem si jistá, že se do knížky pustím. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však ono je kolem tolik jiných knih, není možné stihnout všecnny :)

      Vymazat
  5. O autorovi a tomto jeho príbehu som už počula a väčšina ľudí sa zhoduje v tom, že to stojí za prečítanie. Teší ma, že aj tebe sa príbeh páčil, obálky sú rozhodne vydarené a ja mám autora na svojom zozname kníh, ktoré chcem prečítať (nekonečný zoznam :D ).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj seznam je taky nekonečný :D To je asi problém každého knihomola :p

      Vymazat
  6. Přiznám se, že mě příběh moc nezaujal.. Tak možná někdy, uvidíme! :D

    http://boook-planet.webnode.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkná recenze, bohužel mě knížka taky moc neazujala :( Ale Plná Peněženka ano, využívám necelý rok a už se mi vrátilo přes 1.500 Kč :D asi moc nakupuju :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já výhody tohoto portálu terpve objevuje, ale vypadá to čím dál tím líp :)

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)