Blake Crouch: Temná hmota

by - 6/07/2017

Dark Matter

Blake Crouch / Veronika Volhejnová / xxx
Vydáno r. 2016 (USA) a r. 2017 (ČR)
Knižní klub / 320 stran / pevná s přebalem
Horor / Sci - fi / Thriller

„Jsi v životě šťastný?“ To byla jedna z posledních slov, která Jason Dessen slyšel, než po útoku maskovaného muže upadl do bezvědomí. Než se probudil připoutaný na lůžku a obklopený cizími lidmi v ochranných oblecích. Než se na něj člověk, jehož nikdy neviděl, usmál a řekl: „Vítej zpátky.“ Ve světě, kde se probral, není Jasonův život ten, který zná. Jeho žena není jeho žena. Jeho syn se nikdy nenarodil. A Jason není průměrný profesor fyziky, ale proslulý génius, jenž dokázal něco pozoruhodného. Něco nemožného. Který svět je skutečný a o kterém se mu jen zdá? A pokud je skutečný ten z jeho vzpomínek, jak se do něj lze vrátit? Cesta zpět však bude úžasnější a zároveň děsivější, než si kdy dokázal představit…

Recenze pro společnost Euromedia.cz


Můj názor

Musím si sama sobě gratulovat, že jsem si ze seznamu knižní novinek Euromedii vybrala právě Temnou hmotu. Tehdy jsem trochu váhala a zvažovala, protože jsem ještě netušila, že se jedná o Bestseller s velkým B. Tím chci naznačit, že Temná hmota je vážně jízda, kterou si musíte přečíst co nejdříve! Ale co přesně je na ní natolik výjimečného?

Kniha začíná poměrně klidně a rozhodně nedává tušit, co se bude dít dál. Jason Dessen prožívá jeden z mnoha příjemných rodinných večerů se svojí milovanou manželkou Danielou a synem Charliem. Dokonce stihne zajít do baru na skleničku, aby oslavil úspěch svého přítele Ryana, který získal Paviovu cenu za významný oběh na poli fyziky. Až cestou zpátky se vše ošklivě zvrtne a Jasonův život se v mžiku obrátí vzhůru nohama.

Poté, co je Jason neznámým mužem unesen a zdrogován, poté, co se probudí na místě, které mu nic neříká, s lidmi, které nepoznává, se děj už ani na okamžik nezastaví. Nabere vražedné, dechberoucí tempo, které si udržuje až do posledních stran. Nenaleznete jedinou kapitolu, ani jedinou stránku, kde by se nic nedělo a děj stagnoval. Napětí a akce je všudypřítomná.

Ačkoliv příběh nejvíce připomíná divokou, rozbouřenou řeku s mnoha vodopády, nebojte se, že byste se ztratili, nebo tápali. Temná hmota je z velké části založená na vědě, kvantové teorii a jiných poloověřených fyzikálních složitostech, nicméně autor se je snaží vysvětlit co nejjednodušeji a dostatečně názorně. Výsledek působí tudíž epicky. Podpora vědy činí Temnou hmotu důvěryhodnější a odbornější, přesto neztrácí nic ze své napínavosti a dynamičnosti. Sice budete muset občas přemýšlet, ale rozjet mozkové závity přece není na škodu.

Kniha se vyznačuje především tím, že je do detailů promyšlená a propracovaná do poslední věty. Strhující příběh obsahuje samá překvapení. Některá z nich jsou tak obrovská a šokující, že jsem musela pravdu chvíli stravovat. Autor rozhodně ví, jak si udržet pozornost čtenáře. Čtivý, příjemný styl psaní tomu jen napomáhá. 

Blake Crouch se zabývá něčím, co do jisté míry fascinuje asi každého z nás. Jednotlivé alternativní světy mě velmi bavily, zde jsem mohla popustit uzdu své fantazii. Hlavní postavu Jasona Dessona jsem si téměř okamžitě oblíbila, taktéž jeho způsob uvažování a reakce ve složitých situacích. Silně jsem s ním prožívala každý zvrat a pád. A zejména jsem si neskutečně užila konec. Vůbec jsem si nedokázala představit, jak autor elegantně vybruslí ze složité situace, on však bez váhání předvedl to nejlepší. 

Pokud jste skeptičtí k razítku Světový bestseller, v případě Temné hmoty je to více než oprávněné označení. Nepopiratelně významné a brilantní propracované dílo má dobře našlápnuto k získání titulu Kniha roku, i když je teprve červen a kdo ví, co nám svět literatury letos ještě přinese. Ode mě si však zaslouží nejvyšší hodnocení, protože už dlouho jsem nečetla nic tak úžasného, dechberoucího, promyšleného ani napínavého. Temná hmota je zkrátka nej v mnoha ohledech. 

Hodnocení 

Obálka
85%

Příběh
100%

Za knihu nesmírně děkuji společnosti Euromedia a nakladatelství Knižní klub.
Výsledek obrázku pro knizni klub logo
Temnou hmotu si můžete zakoupit zde.

Výsledek obrázku pro SROVNAME LOGO

You May Also Like

10 komentářů

  1. Wow! :) Vysoké hodnocení, zajímavá anotace knihy... No, po tvé recenzi se po ní mrknu. :) Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak Temnou hmotu budu muset pořídit příteli. Podle toho, co jsi napsala, to bude přesně něco pro něj :)

    OdpovědětVymazat
  3. Výborná recenze :) Na tuto knihu mám hodně velký zálusk, láká mě podle anotace i svým tématem :)

    OdpovědětVymazat
  4. O knihe počujem prvýkrát a som rada, že som na ňu vďaka tvojej recenii narazila, pretože to vyzerá ako skutočne pútavé čítanie :-)

    OdpovědětVymazat
  5. O knize jsem zatím neslyšela, ale dost mě láká už jenom díky tvému hodnocení a názoru. Ještě si to promyslím, ale myslím, že mi to nakonec nedá :)

    OdpovědětVymazat
  6. Bunburistka: Jestli má ráda vědu, trochu ztajemna a spoustu akce, tak určitě ano! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Aires´s world of books: Já ji mohu jen a pouze doporučit :)

    OdpovědětVymazat
  8. Casion: Více než poutavé čtení, řekla bych :D

    OdpovědětVymazat
  9. Kristýna Kaderová: Myslím, že tě kniha nezklame :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)