Ruth Ware: Žena z kajuty č. 10

by - 12/12/2017

Ve spolupráci s nakladatelstvím Leda a portálem Plná peněženka.

The Woman in Cabin 10


Ruth Ware / Věra Klásková / xxx
Vydáno r. 2016 (Velká Británie a r. 2017 (ČR)
Leda / 368 stran / pevná vazba s přebalem
Thrillery / Krimi / Romány

Novinářka Lo Blacklocková, která píše do cestovatelských časopisů, právě dostala životní šanci: má se spolu s hrstkou cestujících z vyšší společnosti účastnit luxusní okružní plavby po norských fjordech. Soukromá jachta Polární záře se právě vydává na svou panenskou plavbu – obloha je modrá, moře klidné a hosté dobře naladěni. Noblesní kajuty, večeře ve velkém stylu, elegantní konverzace… Pohádka se však zvrhne v noční můru: Lo v polotmě zahlédne, jak někdo srazil z paluby do moře jakousi ženu. Lo je jediná, kdo incident viděl, a nikdo jí nevěří – vždyť nikdo z hostů nechybí! Lo se zoufale snaží zjistit, co se stalo, ale loď pluje dál, jako by o nic nešlo. Jenže něco je tu špatně, skrznaskrz špatně…

Jak a kde pořídit knihu?


S CASHBACKEM PLNÁ PENĚŽENKA

Se spisovatelkou Ruth Ware už jsem se setkala v románu Všude kolem černý les (moje recenze) a musím říct, že mě svým čtivým stylem i napínavých příběhem nadchla. Nejspíš právě proto jsem neváhala dlouho ohledně její nové knihy s velmi tajuplným názvem Žena z kajuty č. 10. Románu se celosvětově dostalo velké pozornosti a razítko "světový bestseller" případného zájemce ujišťuje ještě více, že se pravděpodobně jedná o mistrovské dílo. Zkuste si pak takové knize odolat. To je nemožné!

Obálka nemá jedinou chybičku, je vymyšlená naprosto dokonale. Na fotce to sice není moc dobře vidět, ale stékající kapky vody jsou doslova 3D, takže jsem knihu neustále zkoušela a obdivovala. Příběh je rozdělený na celkem 8 částí, jež obvykle končí v tom nejnapínavějším okamžiku. Ano, napětí v Ženě z kajuty č. 10  naleznete vskutku hodně, ale tím se výčet pozitiv docela rychle vyčerpává.

Za kámen úrazu považuji už samotný úvod. Ten pojednává výhradně o hlavní hrdince - značně labilní a hysterické mladé ženě, která neváhá sáhnout po antidepresivech nebo sklence alkoholu na uklidnění nervů. Trpí návaly úzkosti a snad každá věc ji extrémně rozruší a znejistí. Kromě toho má zcela očividně poněkud bujnější fantazii a je schopná udělat z komára velblouda. Nutno dodat, že úvodní část zabírá docela značnou část Ženy z kajuty č. 10, mimo hlavní postavy se zde seznámíte i některými dalšími aktéry a autorka také zmíní pár nepříjemných událostí, které se Lauře Blacklockové staly před samotnou plavbou a ještě podpořily její úzkostné rozpoložení. Jinými slovy - začátek je dost dlouhý na to, abyste Lo perfektně poznali, porozuměli ji a pocítili k ní hluboké sympatie, nebo ji - jako já - začali k smrti nenávidět.

Už v tomto bodě jsem tušila vážný problém. Než se děj konečně posunul na palubu lodi, pochopila jsem, že hlavní hrdinku opravdu nemá ráda a těžko k ní naleznu cestu. Její nervozita, podezřívavost a labilita mi absolutně kazily čtení a navíc knihu a zajímavou, nevšední a propracovanou krimi zápletku k velké škodě znehodnocovaly.

Nepopírám, že na počátku měla Ruth Ware skvělý nápad a sepsala fascinující, skutečně komplikovaný a tajuplný příběh, u něhož by vás rozuzlení ani pravý pachatel nikdy nenapadly. Také vytvořila obstojnou atmosféru a obratnými kličkami dokázala vyvolat ve čtenáři spoustu otázek a pochybností. Kdyby však příběh zkrátila na polovinu, pravděpodobně by se nic zásadního nezměnilo a já bych to s dokonce s nadšením uvítala. Skutečného děje je totiž v knize minimálně, většinu stran zabírají víceméně prázdné rozhovory mezi postavami, které ve výsledku přinesou jen opravdu málo do příběhu, nebo napůl šílené úvahy hlavní hrdinky Lo, které se zaobírají stále tím samým. Občas její dedukce a nápady působily natolik absurdně, že jsem se musela spíš smát, než se bát o její život.

Když jsem se (s velkou úlevou) doklopýtala až do finále, zatímco jsem se málem stihla ukousat s nudou, zjistila jsem, že to přece jenom stálo za to, protože konec byl dost dobrý. Akční, napínavý a strhující, jen se bohužel v porovnání se zbytkem příběhu odehrál až příliš rychle.

Od knihy jsem si mnoho neslibovala, protože mě nemile překvapilo, že mě i tak dokázala zklamat. Největší vinu na tom nese asi hlavní hrdinka Lo, která mi absolutně nesedla. Také si myslím, že spousta pasáží je v knize Žena z kajuty č. 10 naprosto zbytečných a nepotřebných a po jejich vyškrtnutí bych se tolik nenudila a čtení si užívala více.

Po přihlédnutí ke všem kladů i záporům konstatuji, že se mi líbil víc autorčin debut Všude kolem černý les, na nějž si můžete přečíst moji recenzi. Ženu z kajuty č. 10 v žádném případě zavrhnout! Má veliký potenciál, obsahuje velkou dávku napětí a nepředvídatelných dějových zvratů, pravý viník, jeho motiv a vůbec celé rozuzlení je velmi nečekané. Kniha si už našla a jistě ještě najde obrovskou základnu fanoušku. Proto jí určitě dejte šanci.

Hodnocení

Obálka
80%

Příběh
50%


Za knihu srdečně děkuji nakladatelství LEDA

Více dobrých knih naleznete na jejich webových stránkách
www.leda.cz


Informace o projektu Plná peněženka

Prostřednictvím portálu Plná peněženka, který čítá 593 e-shopů, využívá jej již přes 400 000 uživatelů a toto číslo rychle stoupá, si můžete koupit knihu Město schodů a získat zpět několik procent placené ceny z vašeho internetového nákupu.
Platí pro e-shopy a nakladatelství:
  • Knihy Dobrovský (3%)
  • Albatros media (4%)
  • Kosmas (2%)
  • Audiotéka (7,5% !!!)
  • bux.cz (3,5%)
  • Levné učebnice (1,5%)
Stačí se jen bezplatně registrovat. Už jen díky tomu získáte na váš účet 50 korun.
Na základě doporučovacího programu můžete získat také 300 korun za každého nového uživatele.


Přeji krásný advent.
Eliz

You May Also Like

10 komentářů

  1. Nejsi první , kdo hlavní hrdinku na antidepresivecch chtěl přizabít :D Připomíná mi to časté recenze na Dívku ve vlaku nebo V mlze :D Kde je to docela podobné :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V mlze jsem také četla a pamatuji si, že i zde jsem hrdinku spíš nesnášela :D

      Vymazat
  2. Ja som od autorky ešte nečítala nič, ale práve Všude kolem černý les mám na svojom zozname :-) Uvidím či sa dostanem aj k tejto knihe, dejovo ma až tak nezaujala, ale môže to byť fajn čítanie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všude kolem černý les doporučuji, tuto knihu už méně, ale také není na škodu ji zkusit :)

      Vymazat
  3. O této knize, jsem již slyšela už u mé oblíbené blogérky:-).

    Ale není to úplně můj styl:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu jsem si opravdu chtěla přečíst, ale po tvé recenzi to ještě zvážím.. Určitě existují i lepší knihy v tomto žánru. Já se aktuálně prokousávám "Specialistkou" a taky mám pocit, že bych hlavní hrdinku nejraději vzala něčím po hlavě.. :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tě ale nechci odradit! Budu ráda, když si uděláš vlastní názor. :)
      Specialistku jsem si chtěla přečíst, ale teď už si nejsem úplně jistá :D

      Vymazat
  5. Povedená recenze :) Od autorky jsem zatím nic nečetla, nejdříve se chystám na její předchozí knihu a pak se uvidí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je rozumná volba, Všude kolem černý les by se ti mohl líbit :)

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)