Marťan: Kniha vs. film

by - 2/23/2016























Ahoj,
jelikož napsat recenzi pouze na knižního Marťana mi přišlo příliš fádní a neoriginální, rozhodla jsem se, že po hodně dlouhé době obohatím rubriku Kdo s koho o další (již druhý!) článek. Dobře, také to není úplně jedinečný nápad, ale chudáček The 100: Seriál vs. kniha se tu krčí sám a navíc bych se ráda podělila o postřehy z knižní i filmové podoby téhož příběhu, který se většině z vás nejspíš známý.
Svěží, zábavná, ale i napínavá vesmírná odyssea
Ačkoliv se mi to nepřiznává úplně lehce, jako první jsem viděla film. A to dokonce dvakrát, abych si ho později při čtení knihy dostatečně připomněla. Tříměsíční rozdíl se totiž projeví. Vrhla jsem se do něj s vědomím, že je hodnocen poměrně kladně a nepřipouštěla jsem si, že by se mi snad mohl nelíbit. Sci-fi žánr sice preferuji o trochu méně, přesto jsem byla nadšená a moje vysoká očekávání se vyplatila. Vždyť samotný režisér Ridley Scott je jakousi zárukou, že se bude jednat o zdařilý snímek. Film je svěží, udržuje optimální tempo. Na vhodných místech je okořeněn vtipy, kterým jsem se upřímně zasmála. Matt Damon nezdolného a sarkastického vesmírného trosečníka zahrál naprosto bravurně, nemám výtek. Když už jsme u toho, i ostatní herci se na svých rolích vyřádili a předvedli jen to nejlepší.

Na jedné straně byl Marťan sice podán zábavně, přesto neztrácel svoji seriózní tvář a především perfektně udržoval napětí. Když už jsem začínala věřit, že by všechno konečně mohlo vyjít podle plánu, opět se něco pokazilo a divák mohl trnout hrůzou, jak si Mark s další patálii poradí. Zkrátka a dobře, Marťana mohu s klidem zařadit mezi jeden z nejlepších filmů roku 2015. Samotná nominace na Oskara už o něčem vypovídá.

Ridley Scott / USA 2015 / 134 minut / Sci - fi + akční + dobrodružný

S takovým návodem bych to zvládla taky
Nějak automaticky jsem předpokládala, že film se od knižní předlohy téměř neliší a že je natočený výhradně podle ní. To samozřejmě je, ale do menší míry, než jsem si vybájila. Film totiž slouží především k zábavě jako příjemná podívaná pro širokou záběr sledovatelů. Kniha je mnohem... mnohem podrobnější a odbornější, což má své klady, ale pro mě bohužel i menší zápory. V první řadě chci vyzdvihnout, že autor pravděpodobně dobře věděl, o čem píše. Všechny problémy, které se v příběhu Marka Watneye vyskytnou, mají svůj logický důvod a i následné řešení. Vše je do detailů popsáno, a tudíž je jeví jako mnohem uvěřitelnější. Kniha také obsahuje více vtipů a komických situací a reakcí, které mi teď ve filmu citelně chybí.

Nyní k záporům. Je sice zvláštní říct napsat, že se mi film sledoval jako po másle, ale je to nejvýstižnější pojmenování, jaké mě právě napadlo. U psané podoby jsem očekávala to samé, ale bohužel jsem narazila. Kniha se mi četla o dost pomaleji, než jsem si myslela. A je to jasné, na vině budou chemické reakce! Tím chci říct, že nejsem zrovna technický typ a chemie nepatří mezi mé silné stránky. Prostě jsem měla místy problémy pochopit a představit si popisované věci, úpravy, opravy a reakce. Jelikož jsem důsledný čtenář, nešla jsem dál, dokud jsem neměla aspoň základní povědomí, co se mi autor snaží sdělit.  Ale času, který jsem psanému Marťanovi věnovala, rozhodně nelituji. Také mě trochu vykolejila fakta (pro někoho pouhé drobnosti), která se úplně odlišovala. Například scéna v kanceláři čínských pohlavářů. Jsem si jistá, že ve filmu se jednalo o muže a ženu, kdežto v knize jsou určitě dva muži. (Ta první varianta se mi líbí více, mimochodem.)

Andy Weir / 344 stran / Vydáno r. 2014 / Knižní klub / pevná vazba

Asi namítnete, že jsem měla automaticky předpokládat odlišnosti mezi knihou a filmem. Dobře, máte pravdu. Film je vykuchaný. Když jsem ho neměla s čím porovnat, zdál se mi perfektní. Ovšem jakmile jsem dočetla knihu, moje nadšení z něj mírně pokleslo. Chápu, že do dvou hodin je značně složité nacpat všechny momenty stojící za pozornost a režisér si s tímto problém poradil v rámci možností skvěle. Pokud ovšem shlédnete pouze film a na knihu se vykašlete, věřte, že se připravíte o hodně!

Zvolit vítěze je nesnadná záležitost. Záleží, po čem přesně toužíte. Pokud se chcete pouze nechat unášet příběhem, vypnout, relaxovat a užívat si, zvolte film. Avšak chcete - li zapojit i šedé buňky mozkové, kniha vaše přání zajisté splní. Nakonec se asi víc přiklání k psané podobě.
Kniha nad filmem opět zvítězila. :)

You May Also Like

16 komentářů

  1. Já jsem si nejprve přečetla knihu a až potom si pustila film. Musím říct, že kniha byla úžasně napsaná a nejednou jsem u ní měla záchvaty smíchu. :D Film byl taky pěkně zpracovaný, herecké obsazení bylo skvělé, ale trochu mi vadilo pozměnění toho konce :/ :D.
    Moc pěkný článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konec mi kupodivu až tolik nevadil, našly by se i jiné věci :)
      Děkuju :)

      Vymazat
  2. Moc pěkně napsané srovnání. Já jsem zatím neviděla ani film a ani knížku jsem nečetla. Z tvého článku jsem si odvodila, že film je sice o něco chudší, ale vzhledem k tomu, že kniha je nejspíš pro člověka mého kalibru lehce náročná a já bych se už tuplem ztrácela v technických a chemických záležitostech, tak si nejspíš pustím film. Nejsem si totiž jistá, jestli bych knížku zvládla přelouskat, i když v tvém případě nad filmem opět zvítězila - jak jinak :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš obavy, že by ses v těch technických částech ztrácela, opravdu si nejdřív pust film. V něm sice mnoho věcí chybí, ale ty, které tam jsou, mi později hodně pomohly při čtení knihy a já si nepřipadala tak beznadějně :D

      Vymazat
  3. Rozhodně kniha. Plná detailů a vtipných hlášek. Má úplně jinou atmosféru. Ale film taky nebyl špatný. Jediné co mě naštvalo byl závěr. Ten byl předělaný a navíc doplněný...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se film z velké části líbil také kvůli tomu, že jsem ho viděla dřív, než se mi do ruky dostala knihy. Pak se mi zase strašně líbila ta :)

      Vymazat
  4. Ešte som nevidela ani film a nečítala ani knihu, ale chystám sa to v najbližších dňoch zmeniť. V prvom rade však určite siahnem po knihe :)

    CRYSTAL PEOPLE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťan je skoro nutnost :D
      Já to udělala obráceně a skoro se mi zdá, že to byla ta lepší varianta :)

      Vymazat
  5. Naprosto souhlasím s prvním komentářem... Já si taky film nechala až po knize a líbilo se mi obojí. Matt Damon zvládl Watneyho senzačně a neudělal téhle velmi vydařené postavě žádnou ostudu... Změna konce mi ale ve filmu taky vadila, hlavně proto, že byla naprosto zbytečná a poměrně nesmyslná - celá věc se motá kolem toho, jak je to strašně vědecké, a nakonec taková - pardon - blbost. Proč by to sakra takhle udělali? (Ano, docela mě to rozčílilo. :D)
    Každopádně moc pěkné srovnání a volit vítěze je fakt složité - Marťan je jeden z případů, kdy se velice vydařily obě verze.
    Přeji hezký den,
    K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Udělala jsem to naopak a měla jsem pocit, že stoupám. Nejsem si jistá, jestli bych byla z filmu tolik nadšená, kdybych si ho pustila až po knize, protože ta ho určitě překonává. Takhle jsem viděla film a přišel mi úžasný, pak jsem přečetla knihu a přišla mi ještě úžasnější :)
      To je prostě Hollywood, musí mít něco extra :D
      Já vlastně nechápu, proč články na porovnání píšu, málokdy se totiž dokážu rozhodnout :D

      Vymazat
  6. Knihu som ešte nečítala a k filmu som sa tiež nedostala, takže ja v tomto smere vôbec neviem posúdiť :D Každopádne ku knihe sa chcem dostať, snáď po maturite :D

    OdpovědětVymazat
  7. Mně se líbilo oboje, jak kniha, tak film :D Dokonce jsem včera viděla film znova (s dabingem) a uznávám, že v originále byl lepší :D Ale kdybych to měla zhodnotit, kniha byla lepší (nečekaně :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na tom stejně. Nejsem si teď úplně jistá, jestli jsem koukala na dabing nebo jsem viděla verzi s titulky... To je asi jedno :D

      Vymazat
  8. Já viděla jenom film, protože jsem předtím popravdě ani neměla páru, že je to podle knihy (ostuda), ale někdy bych se ke knížce chtěla dostat a porovnat knihu a film, věřím že je v tom velký rozdíl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To musí rychle napravit :D
      Kupodivu se film povedl hodně, neudělal knize moc velkou ostudu :)

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)