Návštěva knihovny #10 & dotazník pro čtenáře blogu

by - 2/26/2016


Ahoj,
vyhlašuji si oficiální zákaz vstupu do knihovny na dobu neurčitou. Dokud nepřečtu všechny resty v podobě recenzních výtisků a nepustím se aspoň do pár vlastních knih, které mi trpělivě leží na poličce!
Nikdy totiž nezvládnu odejít s prázdnou.

Jediný důvod  Jediné dva důvody, proč jsem tam vůbec zašla, jsou následující (a dobře odůvodnitelné): Především mi doma už dlouho ležela zarezervovaná Koruna tří. Ať už na ni čekal kdokoliv, nechtěla jsem mu to protahovat. A pak jsem si také musela vypůjčit četbu na fyziku - Setkání s Rámou. A kdyby to zůstalo jen u Rámy, nenastal by žádný problém.

Jenomže já ještě vybírala nějaké knihy pro bráchu (on je totiž neuvěřitelně líný si dojít sám) a pohledem jsem zavadila o poličku s čerstvými kusy, které do knihovny dorazily nedávno.





























Setkání s Rámou od Arthura C. Clarka je zmiňovaná četba na fyziku. Až ho dočtu, musím knihu zpracovat. Ale ne po stránce literární, ale po stránce fyzikální. Já nejsem moc dobrá, co se týče fyzikálních záležitostí. Takže jsem fakt zvědavá, jak se s úkolem poperu.

První z řady románové tetralogie klasika světové sci-fi vypráví o prvním setkání lidstva s gigantickou kosmickou lodí neznámého původu. Výzkumný tým pronikne do jejího nitra, kde nacházejí zdánlivě mrtvé moře a opuštěné stavby, připomínající města. V průběhu průzkumu se v Rámovi objeví první známky života, jehož vznik nedokáže nikdo objasnit. Vědci pokračují ve svých výzkumech, politikové se chystají zlikvidovat loď pod záminkou ochrany integrity Sluneční soustavy.

Líbali jsme se od Davida Levithana jsem prostě musela mít doma! S autorem jsem se poprvé setkala při čtení knihy Den co den a okamžitě si ho oblíbila. Téma homosexuality je mu docela blízké a nevyhýbá se mu, což potvrzuje i tato kniha.

Příběh je založený na skutečné události – Harry a Craig, dva sedmnáctiletí kluci, se zúčastnili líbacího maratonu, aby překonali Guinnessův rekord a zároveň upozornili na předsudky panující ve společnosti. Dehydratovaní a nevyspalí se snaží překonat rekord a jejich úsilí se stává ohniskem, kolem kterého se točí příběh dalších dospívajících kluků, již hledají svoji vlastní identitu, lásku, řeší rodinné problémy – a hlavně touží objevit své místo v tomto světě.

Levithan umně splétá nitky jejich příběhu do jednoho velkého o dospívání a hledání vlastní identity, zkrátka tom, jaké to dnes je být mladý kluk na kluky.

Nejtemnější část lesa mě začala neuvěřitelně lákat poté, co jsem na ni narazila na několika blozích. Navíc to není moje první setkání s Holly Black a její knihy jsou vždy zdařilé. Chápejte, měla jsem obrovskou radost, když jsem ji v knihovně potkala.

Hazel žije se svým bratrem Benem ve městě Fairford, kde vedle sebe žijí lidé a kouzelná stvoření přezdívaná Lesní lid. Sjíždějí se sem turisté, aby na vlastní oči spatřili divy pohádkové říše, zejména pak rohatého chlapce. Jenže návštěvníci nevidí nebezpečí, které se zde skrývá.
Hazel a Ben si od pradávna vyprávějí smyšlené příběhy o chlapci ve skleněné rakvi. V jejich vyprávěních je on princem a oni chrabrými rytíři. Namlouvají si, že princ je jiný než ostatní Lesní lidé, kteří uzavírají s lidmi kruté dohody a číhají na turisty ve stínech stromů. Hazel ví, že není možné, že by se rohatý chlapec probudil.
Jenže přesně to se jednoho dne stane….
Celý svět se obrací vzhůru nohama a Hazel musí přijmout roli rytíře, na kterého si kdysi hrála. Je vtažena do víru nové lásky, musí se vyrovnat se zradou a rozhodnout se, na čí straně stojí. Dokáže v této roli obstát?

***


zdroj

Já jsem od přírody docela zvědavý člověk. Zastávám názor, že je lepší se zeptat/jít se podívat, než sedět a nechat se užírat nejistotou. Věřím, že mnozí z vás mají stejný pohled na věc.
Jenomže poslední dobou jsem zvědavější než obvykle. Týká se to hlavně blogu. A vás, milí čtenáři.

Já si tu tak nějak nerušeně píšu články, co je zrovna aktuální, vydávám si je a snažím se jakousi pravidelnost. Také si poslední dobou všímám, že blog rozkvétá, což mě nesmírně těší. Dostalo se mi nové spolupráce, počet pravidelných čtenářů se zvýšil. Přiznám se, že občas se mi do psaní určitého článku tragicky nechce, ale rychle se překonám, protože bez psaní a blogu bych to prostě nedávala :D

Tím vším chci říct, že si všímám některých pravidelných čtenářů a komentátorů (děkuji vám!). Především na ně jsem zaměřila svůj dotazník. Samozřejmě se ale může zapojit a vyplnit ho každý. Potřebuji vaše názory!


Nejedná se o nic záludného, nebojte. Dotazník obsahuje několik jednoduchých otázek ohledně mého blogu. Budu moc vděčná za každé vyplnění!


You May Also Like

22 komentářů

  1. Přesně, jakmile vstoupíš do knihovny, tak nikdy neodejdeš s prázdnou. I když na tebe doma čeká třeba tisíc knih, stejně máš pocit, že, když už jsi v knihovně, tak si nutně musíš něco vypůjčit! :D Z tohoto důvodu už navštěvuji jen naší akademickou knihovnu ve škole a žádné další. :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pevně daný zákon! :D
      Když já tam fakt musela... :D

      Vymazat
  2. Knihu líbali jsme se, som čítala aj ja a je skvelá. Úžasné tipy na knížky, vďaka. :)
    Bibiána Navrátil's blog

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu Líbali jsme se jsem četla :) Jaká náhoda, zrovna na ni teď píši recenzi. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že už ji máš, abych si ji mohla přečíst :)

      Vymazat
  4. Já do knihovny taky dlouho nesmím, mám doma snad deset knih (a to doslova) :D
    Nějak si neumím představit zpracování knihy po fyzikální stránce, i když by byla o fyzice, takže hodně štěstí. Mě zaujala už před časem Nejtemnější část lesa, ale Líbali jsme se asi není nic pro mě.
    Tvou zvědavost chápu, jsem na tom podobně, takže se na dotazník ráda podívám :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebudu pátrat po tom, kolik jich mám já... :D
      Hele, já vůbec nevím a dost se toho děsím :p
      Děkuji za vyplnění :)

      Vymazat
  5. S knihovnou to mám úplně stejně :-D
    Líbali jsme se i Den co den si chci také přečíst,ale na Nejtemnější část lesa jsem slyšela spíše negativní recenze :(
    Doufám,že Tvůj blog bude mít ještě vyšší úspěšnost,protože Tvoje články miluji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je prokletí nás, knihomolů :D
      Den co den doporučuji všemi deseti! Na podzim by měl vyjít konečně i druhý díl :)
      Vážně? To mě děsí!
      Jé, děkuju ti strašně moc ♥

      Vymazat
  6. Aj ja som dnes bola v knižnici! :D Vzala som si domov 4 knihy, aj keď sa teraz budem učiť najmä na muturitu :-)
    Inak tieto knihy vyzerajú dobre, najmä tá prvá - Najtemnejšia časť lesa :-)

    OdpovědětVymazat
  7. S knihovnou to mám podobně, ale za tenhle týden se musím pochválit, půjčila jsem si jenom Murakamiho, a toho jsem tam nemohla nechat ležet. :)
    Už podle obálky mě zaujala kniha Líbali jsme se, přemýšlím, že si jí po všech restech taky půjčím. :)

    ChicByJane.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je tam taky nemohla nechat ležet! Bůhvíkdy bych se k nim pak dostala! :D

      Vymazat
  8. no tak to moc dobře znám :D akorát já si pučuju knížky ve škole - máme tam hodně dobré a i nové - a nikdy se mi nestalo, že bych odešla jenom s jednou :D vždycky tak se třema :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme ve škole několik knihoven. Pro každý cizí jazyk a pak české - klasickou a moderní literaturu, ale moderní ne úplně v tom pravém slova smyslu :D

      Vymazat
  9. Ani jendu z knih jsem nečetla, ale na Líbali jsme se se jednou chystám :) A vypadá to, že máte dobře zásobenou knihovnu - samé pěkné knihy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na naši knihovnu si opravdu nemůžu stěžovat! Pravidelně samé pěkné novinky! :)

      Vymazat
  10. Ha, Nejtemnější část lesa jsem si z knihovny přinesla také :D Přeji pěkné čtení :D

    OdpovědětVymazat
  11. To znám, jít do knihovny je opravdu nebezpečné, nikdy nedokáže člověk odejít bez knih :D
    První dvě knihy znám, ale v plánu je číst asi nemám :)

    OdpovědětVymazat
  12. Já si to můžu zakazovat sebevíc a stejně tam nakonec vždycky skončím... to je důvod, proč furt nestíhám :(
    Líbali jsme se a Nejtemnější část lesa si chci určitě taky někdy přečíst, jen fakt nevím kdy...
    Dotazník vyplním za chvíli... jen doufám, že ti to ještě k něčemu bude.

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)