Morgan Matson: Amy & Roger na cestě

by - 8/22/2016




Ahoj,
nevím, jestli za to můžou prázdniny, ale s přidáváním nových článků to jde docela z kopce. A to jsem si na začátku července říkala, kolik času na blogování se konečně najde. Jenže to bych nesměla být tak líná. Za poslední dobu jsem sice nepřečetla moc knih, ale minimálně na polovinu z nich bych ráda veřejně napsala svůj názor. Ale psát recenzi je hrozně náročné a prázdninová lenost vítězí.
Abych aspoň částečně ulevila svému svědomí, sepsala jsem recenzi na knihu, kterou můžete číst snad jedině v létě.

Amy & Roger Epic Detour


Morgan Matson / Linda Marečková / xxx

Vydáno r. 2010 (USA) a r. 2013 (ČR)
CooBoo / 420 stran / Měkká vazba
Dívčí romány / Cestopisy / Romantika

Amy se na léto dvakrát netěší. Její máma se rozhodla přestěhovat na druhý konec země a Amy má teď za úkol dovézt její auto z Kalifornie do Connecticutu. Problém je, že od té doby, co její otec zemřel při autonehodě, se Amy není schopná posadit za volant. Děsí ji to. A v tu chvíli přichází na scénu Roger, prý starý přítel rodiny (jak tvrdí Amyina matka), který má také v plánu road trip přes půlku Států. Nejkratší možná trasa je naplánovaná, tak stačí vyrazit… Proč to ale nevzít zábavnější cestou? Udělat si pár zajížděk rodičům natruc a poznat Ameriku? Pomůže to oběma, aby se vyrovnali sami se sebou a zacelili bolavé rány?


Můj názor

Měla jsem obrovskou radost, že jsem si v den vysvědčení za supervýhodnou cenu pořídila Amy a Rogera na cestě. Tehdy jsem zcela určitě plánovala, že se k této knize během prázdnin dostanu. I kdybych měla přečíst jedno jediné dílo, bude to právě Amy a Roger, protože jinak bych musela čekat na další léto a to by se mi vážně nechtělo. Věřte mi, číst knížku v jiném ročním období je prostě nepřípustné.

Road trip přes celou Ameriku - kouzelné spojení, které podezřele čpí dobrodružstvím a v každém nejspíš vyvolá velmi podobné představy a pocit vzrušení. Je tak trochu mým tajným snem jednou podniknout něco podobného. Copak vás nikdy nenapadlo, že byste road trip také zkusili? A napsat o tom knihu? Přímo geniální nápad, pokud se samozřejmě povede zpracování.

Mohu vás ujistit, že v případě Amy a Rogera se povedlo na jedničku. Stačí se podívat na krásnou obálku a už máte chuť zabořit nos mezi stránky. Nejedná se o ledajaký smyšlený příběh, autorka si popisovanou trasu totiž sama projela a mnoho událostí je podmíněné jejími vlastními zážitky. Morgan Matson měla pevné základy, na kterých mohla stavět a díky tomu je děj mnohem realističtější a živější.

To, co se původně tváří jako obyčejná love story s předvídatelným vývojem, ačkoliv jisté předvídatelnosti a klišé se nevyhneme, se nakonec ukáže jako příběh s hlubším podtextem. Postavy mají poměrně propracovanou osobnost a můžeme si povšimnout i vývoje a posunu jejich psychologické stránky, zejména co se Amy týče. Rogera autorka možná trochu odbyla, ale i přesto jsem si k němu vytvořila kladný vztah. Taková cesta odněkud někam obnáší také epizodní postavy, které se vždy minou jen na pár stránkách, než dvojice hlavních hrdinů vyrazí dál. I když se v příběhu objevili jen na chvíli, většina z nich mi v paměti utkvěla a odnesla jsem si z nich dobrý pocit.

O knize se dá říct, že je kniha nejen čtivá, svižná, ale též správně bláznivá, vtipná a nepostrádá atmosféru dobrodružství a překvapivě ani dávku napětí. Jako velké plus vidím doprovodné fotografie z autorčiny skutečné jízdy, doprovodné ilustrace, obrázky, záznamy z Amyina cestovního zápisníku a samozřejmě nesmím zapomenout zmínit promakané hudební playlisty (ačkoliv jsem zkoušela poslouchat pár písniček a asi jsem zrovna narazila na ty slabší).

Amy a Roger na cestě spadá mezi klasické Young adult dílka. Předvídatelnost je asi největším mínusem celé knihy, mě ale kupodivu nijak nevadilo, že jsem od začátku tušila, jak to celé nejspíš dopadne. Naopak jsem si užívala čtení, nenudila se ani na okamžik a představovala si, že road trip podnikám společně s Amy a Rogerem, které jsem si velmi oblíbila. Jako odpočinkové letní čtení je Amy a Roger na cestě žhavým tipem s mým vřelým doporučením!

Hodnocení

Obálka
75%

Příběh
80%




You May Also Like

12 komentářů

  1. Amy a Rogera mám taky ráda. Nechybí jim ta správná letní atmosféra. A máš pravdu, i když člověk sedí doma, má pocit jako kdyby cestoval s nimi.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na léto perfektní kniha :) A procestovat Ameriku bych moc chtěla :)

      Vymazat
  2. Už ji mám taky doma a chystám se na ní! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenze, na tuhle knihu se teprve chystám, ale viděla jsem na ní samé kladné recenze, takže se těším :D

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha vypadá zajímavě, po dočtění recenze mě zasáhl silný pocit, že si tu knihu musím koupit. Doufám, že se do zítřka uklidním a v knihkupectví po ní neskočím, musím se totiž začít hlídat svojí peněženku..:D

    OdpovědětVymazat
  5. Také jsem knihu plánovala toto léto, ale tak rychle to uteklo, že už skoro ani léto není :D Chlácholím se tím, že ji mohu přečíst i v září, ale to by zase nebylo ono, takže to vidím na další rok v poličce :(
    Pěkně napsané! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Do tejto knihy som vkladala veľké nádeje, no keď som si ju nakoniec prečítala, nebola som taká nadšená. :/ Prišlo mi, že sa tam stále opakuje to isté dookola a na scény, kde sa odohrávalo niečo nové nebolo toľko priestoru. Ale ten nápad s fotkami, playlistmi atď. bol fajn. Teraz sa pokúšam čítať inú knihy od Morgan Matson, tak tá snáď bude lepšia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, má své mouchy, ale mně se prostě líbila :) Každý máme jiný názor :)

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)